ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Η Σόφια αναμένει από τα Σκόπια να προστατεύσει όλους τους πολίτες της

​Η Σόφια αναμένει από τα Σκόπια να προστατεύσει όλους τους πολίτες της

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κοντόφ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η Σόφια αναμένει από μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα να προστατεύει αποτελεσματικά όλους τους πολίτες της. "Αντίθετα, γινόμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας φίμωσης της φωνής των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας με αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον τους, ασκώντας τους πίεση με μηνύσεις, δαιμονοποιώντας τους στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

Ο Κοντόφ σχολίασε τις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη στάση των αρχών των Σκοπίων προς τους Βούλγαρους πολίτες.

Ο Κοντόφ μίλησε επίσης για τη συνεχιζόμενη πίεση, τις απειλές και τη ρητορική μίσους κατά της βουλγαρικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπενθύμισε ότι στις 6 Μαΐου, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη Διεύρυνση και τη Νότια Γειτονία, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Ιδρύματος Μνήμης Μίλεν Βραμπέβσκι και άλλα τρία πρόσωπα απαγορεύτηκε να εισέλθουν στη Βόρεια Μακεδονία για μια εκδήλωση μνήμης σε βουλγαρικό στρατιωτικό νεκροταφείο κοντά στο Νόβο Σέλο. Είναι μια παραδοσιακή επέτειος μνήμης και δεν έχει προκαλέσει προβλήματα ή διενέξεις κατά το παρελθόν, διευκρίνισε.

Στους Βούλγαρους πολίτες δόθηκαν έγγραφα από τις συνοριακές αρχές που δήλωναν ότι βρίσκονταν σε μαύρη λίστα στο σύστημα συνοριακού ελέγχου της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Κοντόφ.

Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει όλους τους εταίρους της Σόφιας γι αυτήν την άνευ προηγουμένου ενέργεια, η οποία δεν συνάδει με τη δεδηλωμένη πρόθεση των Σκοπίων να διατηρήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, δήλωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας. Επίσημες επιστολές θα σταλούν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο Κοντόφ υπενθύμισε ότι η πρεσβευτής της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία Αγκνέζα Ποπόβσκα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη. "Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξήγηση της πρεσβευτή Ποπόβσκα και το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας έρχονται σε αντίθεση με τα επίσημα έγγραφα που επιδόθηκαν από τις συνοριακές αρχές. Το επιχείρημα των τελευταίων ότι ο Κοβάτσεφ επηρεάστηκε παρεμπιπτόντως λόγω κάποιων άλλων προσώπων που συνιστούσαν απειλή για τη δημόσια τάξη είναι, το λιγότερο, αβάσιμο", σχολίασε ο Κοντόφ.

Η υπόθεση αυτή είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σόφιας στις σχέσεις της με τα Σκόπια, αλλά και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει κάθε μελλοντική κυβέρνηση.

"Η πρακτική των Σκοπίων είναι να ενημερώνουν εμάς και τους εταίρους μας στην ΕΕ με τρόπο που δεν συνάδει με την πραγματικότητα ή τουλάχιστον με τα μηνύματα που στέλνουν για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Αυτό εμποδίζει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μας και επηρεάζει αρνητικά τον διάλογό μας", είπε ο Κοντόφ.

Σημείωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της, ενώ επικαλέστηκε την "έλλειψη απλών χειρονομιών καλής θέλησης", όπως η συμπεφωνημένη συγγνώμη στους Βούλγαρους που καταπιέζονταν από το κομμουνιστικό καθεστώς στην πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το άνοιγμα των αρχείων του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού για την περίοδο 1945-1991.

Ο Κοντόφ τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να οικοδομήσει δημόσια υποστήριξη για την ένταξη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της χώρας. Η έλλειψη δημόσιας υποστήριξης για τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες υποδηλώνει από μόνη της ένα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ, πρόσθεσε.

"Αλλά η πρακτική να παρουσιάζονται οι ντόπιοι Βούλγαροι ως κάποιο είδος εισαγόμενου προβλήματος το οποίο το κράτος διαχειρίζεται επιδεικτικά, τείνει να ενθαρρύνει την αρνητική στάση μέρους της κοινωνίας της Βόρειας Μακεδονίας προς τους Βούλγαρους και καθιστά αδύνατη την εποικοδομητική δημόσια υποστήριξη", είπε ο Κοντόφ. Εξέφρασε την επιθυμία της Βουλγαρίας να δει στην ΕΕ τη γειτονική της χώρα, αλλά τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις ενέργειες των Σκοπίων.

Όταν ρωτήθηκε για τη μαύρη λίστα των Ευρωπαίων πολιτών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Βόρεια Μακεδονία, ο Κοντόφ απάντησε ότι την Τρίτη απηύθυνε ερωτήσεις στην πρεσβευτή Ποπόβσκα σε σχέση με τα κριτήρια βάσει των οποίων περιλαμβάνονται άνθρωποι σε αυτές τις λίστες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Σόφια αναμένει μια απάντηση από τα Σκόπια.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...