ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Σερβία αγόρασε 11 ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα από την Κύπρο

Η Σερβία αγόρασε 11 ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα από την Κύπρο

Η Σερβία αγόρασε 11 ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-35 από την Κύπρο, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία και να παραμείνει κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Βούτσιτς.

Η κυπριακή κυβέρνηση και η Σερβία συμφώνησαν το 2021 για την αγορά πεπαλαιωμένων ελικοπτέρων Μi-35 που χρειάζονται επισκευή, έναντι απροσδιόριστης τιμής, μέρος της οποίας το Βελιγράδι αντιστάθμισε με την εξαγωγή όπλων σερβικής κατασκευής.

«Πληρώσαμε περισσότερα από το ήμισυ της αξίας τους στους Κύπριους αδελφούς μας με τα δικά μας όπλα…κυρίως… πυροβολικού», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην αεροπορική βάση Μπατάγνιτσα (Batajnica) κοντά στο Βελιγράδι.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης μια πώληση 48 σερβικής κατασκευής αυτοκινούμενων οβιδοβόλων αξίας 311 εκατομμυρίων ευρώ σε χώρα που δεν κατονόμασε. «Η διαδικασία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εξακολουθεί να βασίζεται στην πρώην σοβιετική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να αγοράζει δυτικά και κινεζικά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.

Τον Ιούνιο ο Βούτσιτς είχε αναφέρει ότι το Βελιγράδι διεξάγει συνομιλίες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την γαλλική εταιρεία Dassault. Η Σερβία έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα από την Airbus και μεταγωγικά αεροσκάφη.

Η Σερβία είναι ουδέτερη στρατιωτικά, αλλά συμμετέχει στη Σύμπραξη του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη, ένα πρόγραμμα για τις χώρες που δεν φιλοδοξούν να ενταχθούν στη συμμαχία.

Το Βελιγράδι έχει περιορίσει την στρατιωτική συνεργασία με την Μόσχα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και έχει καταδικάσει την εισβολή. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σερβίας ανέρχεται σε 1,43 δισεκ. δολάρια, ή στο 2% του ΑΕΠ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...