ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Σερβία αγόρασε 11 ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα από την Κύπρο

Η Σερβία αγόρασε 11 ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα από την Κύπρο

Η Σερβία αγόρασε 11 ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-35 από την Κύπρο, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία και να παραμείνει κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Βούτσιτς.

Η κυπριακή κυβέρνηση και η Σερβία συμφώνησαν το 2021 για την αγορά πεπαλαιωμένων ελικοπτέρων Μi-35 που χρειάζονται επισκευή, έναντι απροσδιόριστης τιμής, μέρος της οποίας το Βελιγράδι αντιστάθμισε με την εξαγωγή όπλων σερβικής κατασκευής.

«Πληρώσαμε περισσότερα από το ήμισυ της αξίας τους στους Κύπριους αδελφούς μας με τα δικά μας όπλα…κυρίως… πυροβολικού», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην αεροπορική βάση Μπατάγνιτσα (Batajnica) κοντά στο Βελιγράδι.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης μια πώληση 48 σερβικής κατασκευής αυτοκινούμενων οβιδοβόλων αξίας 311 εκατομμυρίων ευρώ σε χώρα που δεν κατονόμασε. «Η διαδικασία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εξακολουθεί να βασίζεται στην πρώην σοβιετική στρατιωτική τεχνολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να αγοράζει δυτικά και κινεζικά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.

Τον Ιούνιο ο Βούτσιτς είχε αναφέρει ότι το Βελιγράδι διεξάγει συνομιλίες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την γαλλική εταιρεία Dassault. Η Σερβία έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα από την Airbus και μεταγωγικά αεροσκάφη.

Η Σερβία είναι ουδέτερη στρατιωτικά, αλλά συμμετέχει στη Σύμπραξη του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη, ένα πρόγραμμα για τις χώρες που δεν φιλοδοξούν να ενταχθούν στη συμμαχία.

Το Βελιγράδι έχει περιορίσει την στρατιωτική συνεργασία με την Μόσχα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και έχει καταδικάσει την εισβολή. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Σερβίας ανέρχεται σε 1,43 δισεκ. δολάρια, ή στο 2% του ΑΕΠ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...