Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι χορηγεί δάνειο 64,6 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ανθεκτικότητας της αλβανικής οικονομίας στη κλιματική αλλαγή και της αγροτικής ανάπτυξης της Αλβανίας μέσω επενδύσεων που προωθούν την κλιματικά έξυπνη γεωργία, την πρόσβαση στην αγορά, την ασφάλεια των τροφίμων και την βελτίωση της ικανότητα ανάλυσης, βάσει στοιχείων, των φορέων της κυβέρνησης.
Από το ανωτέρω ποσό, εκτιμάται ότι 26,8 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό επιλεγμένων προγραμμάτων άρδευσης και αποστράγγισης σε όλη τη χώρα.
Επιπρόσθετα, τα 20,3 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν σε δραστηριότητες που αφορούν στη βελτίωση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, που περιλαμβάνουν βελτίωση των ικανοτήτων επιθεώρησης και τη διαγνωστική υποστήριξη στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων, των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών αναλύσεων, καθώς και της ανάπτυξης της ικανότητας αποθήκευσης.
Εκτιμάται ότι 13,82 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη σύντομων αλυσίδων διανομής, στην προώθηση τοπικών προϊόντων και στη δημιουργία ηλεκτρονικής διαδραστικής πλατφόρμας για τις κλιματικές αλλαγές. Συμπληρωματικά, 3,68 εκατ. ευρώ θα παρασχεθούν για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης της γεωργικής πολιτικής στην Αλβανία.
Η χρηματοδότηση αναμένεται να εκταμιευθεί σε διάστημα έξι ετών, ξεκινώντας το 2024 και έως το 2029. Αποτελεί μέρος του νέου πενταετούς Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία για την περίοδο 2023-2027, συμπληρωματικά με τέσσερα νέα έργα (ύψους 355 εκατ, δολαρίων) που εγκρίθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.
Η στρατηγική στοχεύει να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει γρήγορα και να μετατραπεί σε μια πιο εύρωστη, δίκαιη, ανθεκτική και πράσινη οικονομία, εξασφαλίζοντας μια πιο υγιή και παραγωγική ζωή για τον αλβανικό λαό. Η νέα στρατηγική θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικές προκλήσεις: περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ισχυρότερη και καλύτερη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου και αυξημένη ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές και άλλους κραδασμούς.
Το εν λόγω νέο πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης Χώρας (Country Partnership Framework) πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις στρατηγικές προτεραιότητες της αλβανικής κυβέρνησης. Έχει ενδεικτικό οικονομικό προϋπολογισμό 900 εκατ. δολαρίων. Το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αλβανίας επιδιώκει να συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη κεφαλαιαγορών, την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με σκοπό την καλύτερη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ανάπτυξης. Ο Πολυμερής Οργανισμός Εγγύησης Επενδύσεων (Multilateral Investment Guarantee Agency/MIGA) θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ξένες επενδύσεις μέσω ασφαλιστικών προϊόντων κινδύνου και να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις.
Περαιτέρω, τα εγκεκριμένα τέσσερα νέα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία θα συμβάλλουν στη προσπάθεια προς επίτευξη πιο πράσινης και πιο ανθεκτικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το έργο Building Resilient Bridges Project (100 εκατ. δολάρια) στοχεύει στην αποκατάσταση γεφυρών και στη βελτίωση των συστημάτων συντήρησής τους. Το έργο Climate Resiliient and Competitive Agriculture (70 εκατ. δολάρια) θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της καινοτομίας στη γεωργία, στην ενίσχυση της έξυπνης άρδευσης και στην πρόσβαση σε τοπικές και κοινοτικές αγορές. Το έργο Universal Access to High Standard Public Services (GovTech) (65 εκατ. δολάρια) θα βοηθήσει στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών επόμενης γενιάς και στην επέκταση των ψηφιακών δεξιοτήτων για παιδιά σχολικής ηλικίας. Το έργο η Development Policy Financing (120 εκατ. δολάρια) θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του αναπτυξιακού μοντέλου της Αλβανίας.