DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​​Η Εκκλησία της Αλβανίας προσευχήθηκε για τους μαθητές που γέμισαν τους ναούς

​​Η Εκκλησία της Αλβανίας προσευχήθηκε για τους μαθητές, που γέμισαν τους ναούς

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής περιόδου στην Αλβανία (από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου) διαβάστηκε προσευχή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, που κατέκλυσαν τους ναούς, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Και μάλιστα γονάτισαν κάτω από το Ευαγγέλιο, κατά την εκφώνησή του στη Θεία Λειτουργία, και προσήλθαν με ευχαρίστηση στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον καθεδρικό ναό των Τιράνων μοίρασε, μετά την προσευχή, εικονίτσες της Παναγίας στα παιδιά, που πήραν με πολύ χαρά την ευλογία και την αγάπη του και το χαμόγελο της καρδιάς του.

Ικεσίες υπέρ των μαθητών, προκειμένου να έχουν μια καλή και αποδοτική νέα σχολική χρονιά έγιναν και σε όλους τους ναούς των Μητροπόλεων Βερατίου, Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Φίερι και Ελμπασάν.

Και αυτές οι προσευχές δυνάμωσαν τα όνειρα των παιδιών. Και λέγοντας όνειρο, δεν εννοούμε καθόλου τον άπραγο ρεμβασμό, την ονειροπόληση, που έχει στόχο τις άπιαστες, μεταβαλλόμενες, ακαθόριστες σκιές. Δεν εννοούμε το πλάσιμο μιας ουτοπίας, ενός κόσμου φανταστικού.

Εννοούμε τον βαθύ, τον εσωτερικό, τον διακαή πόθο για κάτι το πραγματοποιήσιμο.

Τη φλογερή ανάταση, που θέλει και συγκινεί την ψυχή για ένα στόχο ωραίο και υψηλό, τον οποίο μπορούν να φτάσουν ή να πλησιάσουν όσο παίρνει.

Είναι γνωστό και πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων στην Αλβανία, τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στη χώρα, προκειμένου να διαμορφωθούν προσωπικότητες, που θα καθορίσουν το μέλλον της κοινωνίας.

Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο ίδιος δαπανώνται ετησίως 500.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των εκπαιδευτηρίων.

Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο αυτό, που συμβαίνει στην Εκκλησία της Αλβανίας. Όλο και περισσότεροι νέοι αποκτούν στέρεες γνώσεις στα σχολεία της Εκκλησίας, που συνεχώς ιδρύονται και νέα. Όχι μόνο στείρες γνώσεις, αλλά διαπλάθεται και το κατάλληλο ήθος.

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των νέων, αγοριών και κοριτσιών, που εμπιστεύονται τις σπουδές του στα σύγχρονα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.Αυτό οφείλεται τόσο στη φωτισμένη προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που αγκαλιάζει στοργικά τα νιάτα, όσο και στην κινητικότητα των κατά τόπους Μητροπόλεων και των στελεχών τους, κληρικών και λαϊκών.

Τα εκπαιδευτήρια αυτά, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή και φθάνουν ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταφέρουν το μήνυμα στη νεολαία για την ανάγκη διαφύλαξης, σε ό,τι και αν κάνουν, των αρετών της καρδιάς τους, για να είναι το φως δείκτης στα βήματά τους και οδηγός στην πορεία του βίου τους.

Τα εμπόδια ούτε λείπουν, ούτε έλειψαν, σ' αυτή την εκπαιδευτική προσπάθεια.Επιδίωξη των στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και κυρίως επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι να διδαχθούν οι νέοι ότι γνώμονάς τους και κανόνας τους στη ζωή τους χρειάζεται να είναι όχι να υπηρετηθούν, αλλά να υπηρετήσουν. Και η άμιλλα μεταξύ τους να είναι για το ποιος θα υπηρετήσει περισσότερο, ποιος θα πιο χρήσιμος περισσότερο.

πάτερ Ηλίας Μάκος / ekklisiaonline.gr

Ιστορική ημέρα για Ελλάδα και Γαλλία - ​Η συμφωνία...
Πόλεμος νεύρων με αστυνομία, στρατό και πολεμική α...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Δεκεμβρίου 2021
Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σ...
24 Νοεμβρίου 2021
Την ίδρυση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικήςκαι, μετά την δι...
22 Νοεμβρίου 2021
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια απευθύνει η Διοικούσα Επ...
13 Νοεμβρίου 2021
Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφό...
03 Δεκεμβρίου 2021
Το νέο κύμα πανδημίας, που πλήττει εκ νέου τον πλανήτη και την Πατρίδα μας αποτελεί αναμφισβήτητα το...
01 Δεκεμβρίου 2021
Ένας ακούραστος εργάτης του καλού, που έδωσε προς όλους υπέροχο χριστιανικό και κοινωνικό μάθημα, έφ...
23 Νοεμβρίου 2021
Είναι πλέον φανερό ότι τα Βαλκάνια έχουν εισέλθει σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, εξαιτίας εσωτερι...
22 Νοεμβρίου 2021
1992. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πρόσκληση της Ε.Τ.Υ.Κ. (Ένωση ...