ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία – Τι αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μειονότητες

​Η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία – Τι αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μειονότητες

Η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία – Τι αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μειονότητες

Η Αλβανία έχει επιτύχει "απτά και βιώσιμα αποτελέσματα" στις μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), και έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Όλιβερ Βαρκελί παρουσίασε, τη Δευτερά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκθεση προόδου της Αλβανίας, καθώς και τις εκθέσεις άλλων υποψήφιων χωρών της ΕΕ. Οι εκθέσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τονίζουν την ετοιμότητα των χωρών να καθίσουν σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η Αλβανία επικρίνεται ότι δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου, αλλά παροτρύνεται με θετικές επισημάνσεις να συνεχίσει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και τη δημόσια διοίκηση.

Η έκθεση επαινεί τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών τον Απρίλιο του 2021 και καλεί τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν σε διάλογο σχετικά με θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Προέτρεψε επίσης για την εδραίωση της εδαφικής διοικητικής μεταρρύθμισης και την αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι δήμοι με μεγαλύτερη φορολογική αυτονομία.

Η κυβέρνηση έχει σημειώσει "περιορισμένη πρόοδο" όσον αφορά ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών και η χώρα είναι "μέτρια προετοιμασμένη" με τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Σημειώθηκε πρόοδος στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην Αλβανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Αλβανία να συνεχίσει να προχωρά και να ολοκληρώνει τη μεταρρύθμιση.

Υπογράμμισε τους διορισμούς τριών νέων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι τα δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας - το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο - εξακολουθούν να είναι ελλιπή λόγω της απόλυσης δικαστών από τη διαδικασία ελέγχου. Από το σύνολο των δικαστών και εισαγγελέων που ελέγχθηκαν, το 62% είτε απολύθηκε είτε παραιτήθηκε.

Η έκθεση υπογραμμίζει τον σχηματισμό του Εθνικού Γραφείου Ερευνών (BKH), το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του αργότερα φέτος. Θα βοηθήσει την Ειδική Εισαγγελία κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς (SPAK) να καταπολεμήσει την εγκληματική δραστηριότητα ανώτερων αξιωματούχων. "Οι καταδίκες σε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να παραμένουν περιορισμένες, καλλιεργώντας μια κουλτούρα ατιμωρησίας στα ανώτερα επίπεδα του κράτους", σημειώνεται στην έκθεση.

"Καλή πρόοδος" σημειώθηκε όσον αφορά την εκπλήρωση προηγούμενων συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ και την EUROPOL αυξήθηκε και το σχέδιο κατά του ξεπλύματος χρήματος συνέχισε να εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση συνέχισε να καταπολεμά την καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών- διεξήχθησαν πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις, πολλές σε συνεργασία με Ευρωπαίους εταίρους.

Η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα αξιολογήθηκε θετικά

Όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, η Αλβανία συμμορφώνεται με τις διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει επικυρώσει τις περισσότερες διεθνείς συμβάσεις σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Η Αλβανία συνέχισε τις προσπάθειές της για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των εν λόγω πράξεων. Όσον αφορά την έκδοση της υπόλοιπης εκτελεστικής νομοθεσίας που σχετίζεται με τον νόμο-πλαίσιο του 2017 για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, εξέδωσε έναν πρόσθετο εσωτερικό νόμο για την εκπαίδευση των μειονοτήτων τον Δεκέμβριο του 2020, με τον οποίο ο αριθμός των εκδοθέντων εσωτερικών νόμων ανήλθε σε οκτώ.

Η υπόλοιπη εκτελεστική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τον αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση μειονοτικών γλωσσών, δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εφαρμογή μιας συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα της γης και την εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Υιοθετήθηκε νόμος για την απογραφή του πληθυσμού. 




"Δεν υπήρξε πρόοδος" κατά την περίοδο αναφοράς όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στην Αλβανία. Η κατάσταση με τις λεκτικές επιθέσεις, τις εκστρατείες συκοφάντησης και τις πράξεις εκφοβισμού κατά των δημοσιογράφων δεν βελτιώθηκε.

"Οι εντάσεις μεταξύ πολιτικών παραγόντων και δημοσιογράφων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 και στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών. Οι αναφερόμενες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων δεν οδήγησαν σε οριστικές καταδίκες".

Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση να προβλέψει την αυτορρύθμιση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και κάθε σχετικός νόμος να είναι σύμφωνος με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και να τεθεί σε διαβούλευση με τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης.

Επισημαίνεται η μείωση κατά 66% των αιτήσεων ασύλου των Αλβανών στα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, αλλά "η μέση μείωση των αιτήσεων από τον υπόλοιπο κόσμο προς την ΕΕ είναι πολύ μικρότερη (-33%)".

Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια, η έκθεση σημειώνει ότι η Αλβανία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην ενίσχυση της οικονομίας της αγοράς. Ο σεισμός του Νοεμβρίου 2019 και η πανδημία COVID-19 αποτέλεσαν πρόκληση για την κυβέρνηση και τους άλλους θεσμούς, αλλά κατάφεραν να διασφαλίσουν την επιχειρηματική συνέχεια και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Η Αλβανία αναμένει να καθίσει σε ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η πρόοδός της συνδέεται με εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία εμποδίστηκε στην πορεία της προς την ΕΕ από ένα βουλγαρικό βέτο.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...