ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η ΕΕ προχωρά σε ψηφιακές θεωρήσεις για τη ζώνη Σένγκεν

Η ΕΕ προχωρά σε ψηφιακές θεωρήσεις για τη ζώνη Σένγκεν

Τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για βίζα για να επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν της Ευρώπης θα το κάνουν σύντομα μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, σύμφωνα με μια αλλαγή που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα (13 Νοεμβρίου).

Η στροφή προς την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας θα εξαλείψει επίσης την ανάγκη για τους αιτούντες να έχουν αυτοκόλλητο στο διαβατήριό τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον ραντεβού σε προξενεία ή γραφεία παρόχων υπηρεσιών.

Η αλλαγή, που αποκαλύφθηκε μετά από μακρά νομοθετική διαδικασία, θα τεθεί σε ισχύ μετά από τεχνικές εργασίες για την πλατφόρμα βίζα, που αναμένεται να διαρκέσουν μήνες, και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στη διοικητική εφημερίδα της ΕΕ.

Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 23 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ καθώς και τις συνδεδεμένες γειτονικές χώρες Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν.

Το διαδικτυακό σύστημα βίζας «θα απλοποιήσει τη διαδικασία αίτησης για τους ταξιδιώτες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ.

Μόλις εγκατασταθεί, τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για σύντομη διαμονή στην περιοχή Σένγκεν θα ανεβάζουν έγγραφα, δεδομένα και ηλεκτρονικά αντίγραφα των ταξιδιωτικών τους εγγράφων με βιομετρικά στοιχεία και θα πληρώνουν τέλη, όλα μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Εάν εγκριθεί μετά από διασταυρούμενους ελέγχους της βάσης δεδομένων, θα λάβουν έναν κρυπτογραφικά υπογεγραμμένο γραμμωτό κώδικα για εκτύπωση ή αποθήκευση σε μια συσκευή.

Ωστόσο, ορισμένοι υποψήφιοι που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά ή όσοι έχουν νέο διαβατήριο ή αλλαγμένα βιομετρικά δεδομένα μπορεί να χρειαστεί να παρευρεθούν σε ραντεβού.

Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, διαθέτουν ήδη παρόμοια συστήματα, όπου η διαδικτυακή βίζα συνδέεται με το διαβατήριο ενός ατόμου χωρίς να χρειάζεται αυτοκόλλητο σε αυτό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πολίτες από περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για βίζα Σένγκεν για σύντομες επισκέψεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για προελεγμένη είσοδο στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και εξουσιοδότησης ταξιδιών (ETIAS), παρόμοιο με το σύστημα ESTA που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το ETIAS αναμένεται τώρα να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2025.

Όλοι οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση — με βίζα ή απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης — θα βρεθούν να περνούν από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εισόδου/εξόδου από την ΕΕ (EES), η εφαρμογή του οποίου έχει επίσης καθυστερήσει πολύ, αλλά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2024.

Η ηλεκτρονική EES θα καταγράφει τα στοιχεία και τα βιομετρικά δεδομένα ενός ατόμου μαζί με την ημερομηνία εισόδου και εξόδου, παρακολουθώντας τις παραμονές και τις απορρίψεις εισόδου.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...