ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η ΕΕ επαναφέρει τον Ράμα στην πραγματικότητα για τις διαδηλώσεις των Αλβανών

FNuWuBxXwAMHasn-800x450

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ραμα στην πραγματικότητα. Με αφορμή μία διατύπωση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για τις ογκώδεις συγκεντρώσεις των πολιτών στην Αλβανία που διαμαρτύρονταν για την ακρίβεια, τους υψηλούς φόρους και την κυβερνητική διαφθορά, είχε ισχυριστεί ότι έλαβε ένα μήνυμα από τις Βρυξέλλες που έλεγε ότι οι διαμαρτυρίες στα Τίρανα λειτουργούσαν υπέρ της Ρωσίας και πρόσθετε πως οι πολίτες θα έπρεπε να ντρέπονται γι'αυτό.

Η απάντηση των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε σε σχετική ερώτηση του Euractiv, ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των Αλβανών σε συγκεντρώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

«Οι πολίτες στην Αλβανία, καθώς και στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια και πέραν αυτού, έχουν εύλογες ανησυχίες για την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων», ανέφερε η Επιτροπή.

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων για την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και για την προστασία και την ένταξη ευάλωτων ομάδων αποτελούν βασικές ενταξιακές απαιτήσεις που παρακολουθούνται στενά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τελευταίο σχόλιο έρχεται καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Αρκετοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση και ένας χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη αφού τον έσπρωξαν και τον ποδοπάτησαν αστυνομικοί.

Η δήλωση της Επιτροπής συνέχισε ότι οι αυξήσεις των τιμών «επιδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό από τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας» και όχι από τις κυρώσεις της ΕΕ και την ευθυγράμμιση της Αλβανίας μαζί τους.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι προσεκτικά στοχευμένες και στοχεύουν σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για πολιτικές ή ενέργειες που θέλει να επηρεάσει η ΕΕ, ενώ μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε ανεπιθύμητη συνέπεια», συνέχισε.

Η Επιτροπή σημείωσε επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην αλβανική οικονομία και το εθνικό συμβούλιο διαχείρισης καυσίμων, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης από την Αρχή Ανταγωνισμού της Αλβανίας.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τους εταίρους της από τα Δυτικά Βαλκάνια στην χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ιδίως ανταποκρινόμενη στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς και προκειμένου να επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη», καταλήγει η δήλωση.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...