DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία θα φορολογήσει τα εισοδήματα από την εμπορία κρυπτονομισμάτων από το 2023

Η Αλβανία θα φορολογήσει τα εισοδήματα από την εμπορία κρυπτονομισμάτων από το 2023

Η Αλβανία πρόκειται να αρχίσει να φορολογεί τα εισοδήματα που προέρχονται από κρυπτονομίσματα από το 2023, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο νόμου για τη φορολογία εισοδήματος, καθώς η χώρα ελπίζει να περάσει μια σειρά νόμων και κανονισμών μέχρι το τέλος του έτους.

Το 2020, η Αλβανία έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς όταν ψήφισε έναν νόμο με τίτλο «Χρηματοοικονομικές αγορές που βασίζονται στην τεχνολογία κατανεμημένων βιβλίων». Ενώ ορισμένοι τον χαιρέτισαν, άλλοι αμφισβήτησαν κατά πόσον η Αλβανία θα μπορούσε να ρυθμίσει σωστά το κρυπτονόμισμα και να αποτρέψει τη χρήση του για ξέπλυμα χρήματος, όπως δυσκολεύτηκε να το κάνει με το fiat currency.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, εισάγει την έννοια της φορολόγησης του εισοδήματος από κρυπτονομίσματα και εικονικά περιουσιακά στοιχεία. Παρέχει επίσης τον πρώτο ορισμό του εικονικού περιουσιακού στοιχείου.

«Μια ψηφιακή αναπαράσταση μιας αξίας που μπορεί να κατατεθεί, να διαπραγματευτεί ή να μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πληρωμής ή επένδυσης ή ως μέσο ανταλλαγής, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των κρυπτονομισμάτων», αναφέρει το σχέδιο.

Ο ορισμός δεν αναφέρεται, ωστόσο, σε νομίσματα που αναγνωρίζονται επίσημα ως εκδοθέντα ή υποστηριζόμενα από κεντρικές τράπεζες, από τα οποία υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός. Ψηφιακές εκδόσεις του επίσημου νομίσματος, χώρες όπως οι Μπαχάμες, η Νιγηρία και η Αγία Λουκία έχουν λανσάρει τέτοια νομίσματα, ενώ η Κίνα και ακόμη και οι ΗΠΑ το εξετάζουν.

Ο νόμος επιδιώκει επίσης να ορίσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ως «τη δραστηριότητα χρήσης της ισχύος των υπολογιστών των χρηστών του συστήματος για την επίλυση κρυπτογραφικών αλγορίθμων, την επιβεβαίωση συναλλαγών και την απόκτηση εικονικών εργαλείων σε αντάλλαγμα, καθώς και τη δραστηριότητα επεξεργασίας και επιβεβαίωσης συναλλαγών μέσω της επένδυσης ενός εικονικού εργαλείου που ορίζεται από τους χρήστες των κόμβων υπολογιστών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία».

Προηγουμένως, η εξόρυξη ήταν κάτι σαν γκρίζα ζώνη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις με κατηγορίες εναντίον ατόμων.

Το εισόδημα που προέρχεται από κρυπτογράφηση για επιχειρηματικούς σκοπούς θα φορολογείται ανά επιχειρηματικό συντελεστή, ενώ για επενδυτικούς σκοπούς θα φορολογείται με 15%.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η αλβανική κοινοβουλευτική συνέλευση συνέταξε ψήφισμα για να ζητήσει από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (AFSA) να εγκρίνει κανονιστικές πράξεις για τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά νομίσματα εντός του 2022, καθώς η χώρα ελπίζει να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που θέτουν οι τεχνολογίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έκθεση της MONEYVAL που ανέφερε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου των κρυπτονομισμάτων.

«Η επόμενη έκθεση παρακολούθησης για την Αλβανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα αυτή δεν έχει βελτιώσει σημαντικά τα μέτρα της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σύμφωνα με τις συστάσεις της FATF. Μεταξύ άλλων θεμάτων, η έκθεση εξέτασε τα νέα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζονται στα εικονικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων και των παρόχων τέτοιων περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η MONEYVAL.

Τον Νοέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της AFSA ενέκρινε τους δύο πρώτους κανονισμούς εφαρμογής του νόμου αυτού, «Για την κεφαλαιακή επάρκεια και τα ίδια κεφάλαια των οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βάση την τεχνολογία κατανεμημένου μητρώου» και «Για την αδειοδότηση οντοτήτων που ασκούν τη δραστηριότητα ως πράκτορες ψηφιακών συμβόλων ».

Θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2022 για να κάνουν τα υπόλοιπα.


euractiv.gr

Η κατάσταση της ΕΕΜ το 1993 και η απέλαση του Αρχι...
Τον Ιούλιο στη Νάουσα το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Β...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Αυγούστου 2022
Σε κλίμα συναίνεσης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του...
22 Ιουλίου 2022
Τον θρήνο του για την αιχμαλωσία της Μεγάλης Εκκλησίας, της «πολύτιμης Αγίας Σοφίας μας η οποία κατα...
20 Ιουλίου 2022
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης υποδέχθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών το Διοικητ...
11 Ιουλίου 2022
Πρόγραμμα φιλοξενίας νεολαίας απόδημου ελληνισμού από τη Μελβούρνη στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελ...
07 Αυγούστου 2022
Ο κίνδυνος από την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και η κατάσταση στη Βοσνία Η ένταση που προξενή...
04 Αυγούστου 2022
Καταπέλτης κατά όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν εκ του πλαγίου «βλάχικο ζήτημα» στην Ελλάδα, αλλά κ...
27 Ιουλίου 2022
Το ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους, δεν φαίνεται...
24 Ιουλίου 2022
Στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, εκτός των άλλων, αναδεικνύονται πολλές αδυναμίες στην άσκηση ...