ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία τελευταία στην Ευρώπη στο κατά κεφαλήν εισόδημα

Screenshot-2022-12-08-at-7.34.16-AM

Η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και την αγοραστική δύναμη, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat για το 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αλβανία είχε κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο είναι μόλις το 32% του μέσου όρου της ΕΕ.

Παρόλο που υπήρξε μια μικρή βελτίωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, άλλες χώρες της περιοχής έχουν προχωρήσει ταχύτερα στη λεγόμενη διαδικασία σύγκλισης, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται με ταχύτερο ρυθμό από την ΕΕ, και φτάνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στη Βόρεια Μακεδονία, για παράδειγμα, ο δείκτης βελτιώθηκε από 38% του μέσου όρου της ΕΕ σε 42% κατά την ίδια περίοδο. Η Σερβία σημείωσε 44%, το Μαυροβούνιο 48% από 45% και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 33%. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.

Στον άλλο δείκτη, αυτόν της κατά κεφαλήν ατομικής κατανάλωσης που μετρά την κατανάλωση σύμφωνα με την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και το επίπεδο τιμών, η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία. Η υποψήφια για την ΕΕ σημείωσε μόλις το 39% του μέσου όρου της ΕΕ, το ίδιο με πέρυσι και πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 48% των υποψήφιων χωρών (εξαιρουμένης της Τουρκίας).

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2021, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη, με 168% και 119% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Δανία ήταν τρίτη με 33% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, Η Ολλανδία τέταρτη με 30% πάνω, και η Αυστρία και η Σουηδία αμφότερες με 23% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αντίθετα, η Βουλγαρία ήταν 43% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, η Ελλάδα 36% λιγότερο και η Σλοβακία 31% λιγότερο.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

31 Μαρτίου 2023
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...