Οι αλβανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει το καθεστώς του εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα, θα μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από τις ίδιες διευκολύνσεις που προσφέρει αυτό το καθεστώς στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.
«Τα κράτη μέλη της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA), σύμφωνα με τους πολιτικούς στόχους της Διαδικασίας του Βερολίνου και ως απάντηση στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της εμπορικής ολοκλήρωσης στην περιοχή, έχουν υιοθετήσει Πρόσθετο Πρωτόκολλο 5, το οποίο με την πάροδο των ετών στοχεύει στη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των χωρών της περιοχής για τη διευκόλυνση του εμπορίου », ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τελωνείων.
Το παρόν πρωτόκολλο, αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας CEFTA, επικεντρώθηκε σε διατάξεις που βασίζονται σε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται βάσει της συμφωνίας διευκόλυνσης του εμπορίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Το Τελωνείο ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου αποτέλεσε προτεραιότητα για την Τελωνειακή Διοίκηση με ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στη διευκόλυνση των εξουσιοδοτημένων οικονομικών φορέων εντός της χώρας αλλά και στην αμοιβαία αναγνώρισή τους στην Περιφέρεια.
Για την αμοιβαία αναγνώριση των προγραμμάτων των Εξουσιοδοτημένων Οικονομικών Φορέων (ΕΟΦ), τα μέρη της CEFTA δεσμεύονται εγκρίνοντας το 2019 την «Υπουργική Απόφαση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών προγραμμάτων του ΕΟΦ».
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, σε συνεργασία με τη Γραμματεία της CEFTA και τη GIZ, η Τελωνειακή Διεύθυνση επέτρεψε την εφαρμογή όλων των διαδικασιών που καθιστούν δυνατή την εφαρμογή της κατάστασης του ΕΟΦ.
Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA) είναι μια διεθνής εμπορική συμφωνία μεταξύ χωρών που βρίσκονται γενικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα τρέχοντα μέλη της CEFTA περιλαμβάνουν την Αλβανία, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.