ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία ξεκινά τις διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης στην CEFTA

Η Αλβανία ξεκινά τις διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης στην CEFTA

Οι αλβανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει το καθεστώς του εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα, θα μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από τις ίδιες διευκολύνσεις που προσφέρει αυτό το καθεστώς στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

«Τα κράτη μέλη της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA), σύμφωνα με τους πολιτικούς στόχους της Διαδικασίας του Βερολίνου και ως απάντηση στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της εμπορικής ολοκλήρωσης στην περιοχή, έχουν υιοθετήσει Πρόσθετο Πρωτόκολλο 5, το οποίο με την πάροδο των ετών στοχεύει στη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των χωρών της περιοχής για τη διευκόλυνση του εμπορίου », ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τελωνείων.

Το παρόν πρωτόκολλο, αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας CEFTA, επικεντρώθηκε σε διατάξεις που βασίζονται σε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται βάσει της συμφωνίας διευκόλυνσης του εμπορίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το Τελωνείο ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου αποτέλεσε προτεραιότητα για την Τελωνειακή Διοίκηση με ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στη διευκόλυνση των εξουσιοδοτημένων οικονομικών φορέων εντός της χώρας αλλά και στην αμοιβαία αναγνώρισή τους στην Περιφέρεια.

Για την αμοιβαία αναγνώριση των προγραμμάτων των Εξουσιοδοτημένων Οικονομικών Φορέων (ΕΟΦ), τα μέρη της CEFTA δεσμεύονται εγκρίνοντας το 2019 την «Υπουργική Απόφαση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών προγραμμάτων του ΕΟΦ».

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, σε συνεργασία με τη Γραμματεία της CEFTA και τη GIZ, η Τελωνειακή Διεύθυνση επέτρεψε την εφαρμογή όλων των διαδικασιών που καθιστούν δυνατή την εφαρμογή της κατάστασης του ΕΟΦ.

Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA) είναι μια διεθνής εμπορική συμφωνία μεταξύ χωρών που βρίσκονται γενικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα τρέχοντα μέλη της CEFTA περιλαμβάνουν την Αλβανία, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...