Η Αλβανία είναι ο έβδομος κορυφαίος καλλιεργητής κάνναβης στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών 2022, από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση της καλλιέργειας ναρκωτικών σε χώρες παγκοσμίως και τις κατατάσσει από εκείνες με υψηλό επιπολασμό σε αυτές που δεν το κάνουν. Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν δείκτες όπως η καταστροφή φυτών ή χωραφιών, οι κατασχέσεις, οι αναφορές προέλευσης και οι αναφορές των αρχών επιβολής του νόμου μεταξύ 2010 και 2020.
Από 154 χώρες, η Αλβανία ήρθε 7η μετά το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Πακιστάν και τον Λίβανο. Στην Ολλανδία
Η Αλβανία ήρθε πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υποδηλώνοντας ότι έχει σημαντικό εμπόριο καλλιέργειας κάνναβης και είτε εξάγεται είτε χρησιμοποιείται εσωτερικά μετά την Αλβανία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η χώρα πήρε επίσης το όνομά της για τη λεγόμενη βαλκανική οδό διακίνησης ηρωίνης που ξεκινά από το Πακιστάν και περνά από τη Συρία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Αλβανία πριν συνεχίσει στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών διαπίστωσε ότι από το 2017, οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες έχουν επεκταθεί αλλά και έχουν γίνει πιο εξελιγμένες, δουλεύοντας με τις εισαγωγές και τη διανομή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.
«Για χρόνια, οι διεθνείς εισαγωγείς κοκαΐνης δούλευαν χωριστά από τους χονδρεμπόρους και τις συμμορίες που διανέμουν ναρκωτικά στους δρόμους. Ωστόσο, ένα αλβανόφωνο εγκληματικό δίκτυο εγκατέλειψε αυτό το μοντέλο και δημιούργησε τον έλεγχο των εισαγωγών και της διανομής», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η νομιμοποίηση της κάνναβης σε αρκετές χώρες έχει επιταχύνει τη χρήση ναρκωτικών. Αναφέρει επίσης αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, συνθετικών ναρκωτικών και ελλείψεις στους μηχανισμούς θεραπείας ναρκωτικών, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.
Η έκθεση αναφέρει ότι πάνω από 284 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών παγκοσμίως έως το 2020, αύξηση 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από αυτά, πάνω από 11 εκατομμύρια ενέσιμα ναρκωτικά, οι μισοί πάσχουν από ηπατίτιδα C και 1,4 εκατομμύρια με HIV.
Αντιδρώντας σε αυτά τα ευρήματα, ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC Ghada Waly δήλωσε: «Οι αριθμοί για την παραγωγή και την κατάσχεση πολλών παράνομων ναρκωτικών φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Ταυτόχρονα, οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος και τη ζημιά του στερούν τους ανθρώπους από φροντίδα και θεραπεία και ωθούν τους νέους σε επιβλαβείς συμπεριφορές. Πρέπει να αφιερώσουμε τους απαραίτητους πόρους και την προσοχή στην αντιμετώπιση κάθε πτυχής του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τεκμηριωμένης φροντίδας σε όλους όσους τη χρειάζονται, και πρέπει να βελτιώσουμε τη βάση γνώσεων για το πώς σχετίζονται με τα παράνομα ναρκωτικά με άλλα επείγοντα προκλήσεις. Όπως οι συγκρούσεις και η περιβαλλοντική υποβάθμιση. "
Στην κατάταξη, η Αλβανία κατάφερε να κερδίσει το Κιργιστάν, το Ιράν, το Νεπάλ και την Ινδία ως χώρες προέλευσης και αναχώρησης για την κάνναβη. Κέρδισε επίσης την Ισπανία και την Ολλανδία ως χώρα καταγωγής.
Η αλβανική κυβέρνηση ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι κερδίζει τον πόλεμο κατά της καλλιέργειας ναρκωτικών στη χώρα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό δεν συμβαίνει. Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για Αλβανούς διακινητές ναρκωτικών που εξάγουν την παραγωγή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, δημιουργώντας κατοικίες σε κατοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες.