Γεννημένη μέσα σε γενικό σκεπτικισμό, η ESSI μεγάλωσε γρήγορα και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνεργασίας που έχουν καταγραφεί
Η European Sky Shield Initiative (ESSI) καλωσορίζει δύο ακόμη χώρες στις τάξεις της, την Αλβανία και την Πορτογαλία, το 23ο και το 24ο μέλος αντίστοιχα
Την ανακοίνωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Pistorius με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο, επιβεβαιώνοντας την πλήρη επιτυχία της πρωτοβουλίας.
Περιέργως, καμία δήλωση που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την ανακοίνωση του υπουργού δεν έχει ληφθεί από τα Τίρανα και τη Λισαβόνα.
Γεννημένη μέσα σε γενικό σκεπτικισμό, η ESSI μεγάλωσε γρήγορα και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις συνεργασίας που έχουν καταγραφεί ποτέ στον αμυντικό τομέα, στον οποίο συμμετέχουν επίσης ουδέτερες χώρες όπως η Ελβετία και η Αυστρία.
Τον Οκτώβριο του 2023, 15 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο) υπέγραψαν τη συμφωνία ESSI για το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό δίκτυο.
Εν τω μεταξύ, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία έχουν προσχωρήσει σε αυτές τις χώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών-μελών σε 19.
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν επίσης δηλώσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στην ESSI, όπως και η Πολωνία.
Στόχος του ESSI είναι να ομαδοποιήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση έτσι ώστε η απόκτηση συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας να μπορεί να διαχειρίζεται ταχύτερα και οικονομικά, συμβάλλοντας στην επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακας και ταυτόχρονα στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων που λειτουργούν από τις χώρες που προσχωρούν στην πρωτοβουλία.
Η πρωτοβουλία ESSI για το σκοπό αυτό περιλαμβάνει την κοινή αγορά συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά συστημάτων άμυνας Skyranger, πυραυλικών συστημάτων IRIS-T SLS-SLM-SLX, Patriot και Arrow 3, το τελευταίο για αντιπυραυλική άμυνα που επιλέχθηκε από τη Γερμανία, η οποία θα λάβει τις πρώτες μονάδες από φέτος.
Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή στην ESSI δεν είναι δεσμευτική, τόσο πολύ που αρκετές συμμετέχουσες χώρες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αγοράς για άλλα συστήματα όπως CAMM, NASAMS, Barak κ.λπ.
bankingnews.gr