ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία φιλοξενεί μία από τις παλαιότερες βουλγαρικές κοινότητες στα Βαλκάνια, λέει μελετητής

i-alvania-filoksenei-mia-apo-tis-palaioteres-voulgarikes-koinotites-sta-valkania-leei-meletitis

Οι Βούλγαροι στην Αλβανία είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κοινότητα και μια από τις παλαιότερες βουλγαρικές κοινότητες στα Βαλκάνια, επίσης είναι η νεότερη όσον αφορά την αναγνώριση - αναγνωρίστηκαν το 2017, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής καθηγητής Σπας Τάσεφ, δημογράφος, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα "Η Απογραφή του 2023 στην Αλβανία και η Βουλγαρική Εθνική Μειονότητα: αποτελέσματα και επιπτώσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Πληθυσμού και Ανθρωπίνων Μελετών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAS).

Ο Τάσεφ ανέφερε ότι υπάρχουν τέσσερις ιστορικές βουλγαρικές κοινότητες στην Αλβανία - η Μάλα Πρέσπα, με εννέα χωριά, που αποτελείται μόνο από χριστιανούς, η Γκόλο Μπρντο, με 16 βουλγαρικά χωριά και πληθυσμό σε ποσοστό 95 και 99% μουσουλμανικό, η Πολέτο, με έξι χωριά, και η Κούκεσκα Γκόρα, με εννέα χωριά και πληθυσμό που αποτελείται 100% από μουσουλμάνους.

Όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία μέχρι το 1944 - οθωμανικές στατιστικές, αλβανικές, γαλλικές, αυστροουγγρικές, ιταλικές, βουλγαρικές - καταγράφουν αυτόν τον πληθυσμό ως βουλγαρικό", είπε ο Τάσεφ. Μίλησε επίσης για τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων με βουλγαρική καταγωγή. Διευκρίνισε ότι με τον όρο "βουλγαρική καταγωγή" εννοεί ανθρώπους με προγόνους που είχαν αναγνωριστεί ως Βούλγαροι στο παρελθόν, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι απόγονοί τους σήμερα έχουν την ίδια εθνική ταυτότητα. Διευκρίνισε ότι επισκέπτεται τακτικά την Αλβανία από το 1992 και συλλέγει στατιστικά στοιχεία και πρόσθεσε ότι το ποσοστό των Βουλγάρων στις τέσσερις προαναφερθείσες περιοχές μειώνεται: "Αν το 95% των Βουλγάρων τη δεκαετία του 1990 ζούσε σε αυτές τις τέσσερις περιοχές, σήμερα νομίζω ότι είναι ακόμη λιγότερο από 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2023", δήλωσε ο Τάσεφ.

Το 2017 η Αλβανία αναγνώρισε τη βουλγαρική μειονότητα. Σήμερα υπάρχουν 9 εγγεγραμμένες βουλγαρικές οργανώσεις στη χώρα και σχεδόν 8.000 Βούλγαροι έχουν λάβει τη βουλγαρική υπηκοότητα.

Ο Τάσεφ τόνισε ότι περισσότεροι από 800 φοιτητές έχουν αποφοιτήσει ή σπουδάζουν επί του παρόντος στη Βουλγαρία και ένας μεγάλος αριθμός μεταξύ αυτών είτε παραμένουν στη Βουλγαρία είτε επιστρέφουν στην Αλβανία. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν σχεδόν 2.142 Βούλγαροι μαθητές στην Αλβανία και πρόσθεσε ότι "εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μια πρωτοβουλία για ίδρυση βουλγαρικού λυκείου στα Τίρανα, ώστε αυτά τα παιδιά, τα οποία ζουν κυρίως στην αλβανική πρωτεύουσα, να μπορούν να διδάσκονται στα βουλγαρικά".


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
25 Μαρτίου 2025
Την ελληνική ομογένεια υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, για την επέτειο του ε...
23 Μαρτίου 2025
Ο Ελληνισμός του Σύδνεϋ τίμησε με περηφάνια την Επέτειο του 1821 με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Μακά...
23 Μαρτίου 2025
Την ευγνωμοσύνη του και την εκτίμησή του για την αναγνώριση από την πόλη της Νέας Υόρκης της επετείο...
19 Φεβρουαρίου 2025
«Είσαστε η πιο ισχυρή φωνή της Ελλάδος έξω από τα σύνορα και στα 100 χρόνια δράσης το έχετε αποδείξε...
17 Φεβρουαρίου 2025
Του Αντώνη Μπέζα (*) Σε εφαρμογή του ν. 96/2017 «Για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Δημοκ...
02 Φεβρουαρίου 2025
 Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας μεγάλος Ιεράρχης! Του Αντώνη Μπέζα...
29 Ιανουαρίου 2025
Μαρτυρίες για γεγονότα-σταθμούς, στην ανηφορική πορεία του μακαριστού Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, Αναστά...
09 Ιανουαρίου 2025
Έγινε την Τετάρτη 18-12-24 η υπογραφή της σύμβασης της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ Ιωαννίνων - Κακαβιάς, ένα έργο πο...