ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία έλαβε τη 3η θέση στην ΕΕ ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η Αλβανία έλαβε τη 3η θέση στην ΕΕ ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROSTAT) κατέταξε την Αλβανία τρίτη στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα τοποθετεί την Αλβανία μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 2022, η Αλβανία πέτυχε ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο 44%. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, χαιρέτισε αυτό ως εξαιρετικό δείκτη της επιτυχίας της τρέχουσας στρατηγικής και σαφή οδηγό για μελλοντικές προσπάθειες.

"Η Αλβανία παίρνει θέση στην Ευρώπη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεπερνώντας τους ευρωπαϊκούς στόχους και εξασφαλίζοντας μια θέση μεταξύ των κορυφαίων χωρών. Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα χρησιμεύει ως απόδειξη της επιτυχίας της τρέχουσας στρατηγικής μας και παρέχει έναν σαφή οδικό χάρτη για το μέλλον", ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δείκτης αναφέρεται στο ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές σε σύγκριση με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, που περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και άλλα στοιχεία.

Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως μια αξιοσημείωτη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και μειωμένη εξάρτηση από τις αγορές ορυκτών καυσίμων, ιδίως πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών όχι μόνο προάγει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά επίσης ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ανεξαρτησία στην ενεργειακή μας υποδομή.

Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επίσης τη δυνατότητα να καταλύσει την αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αναδυόμενες «πράσινες» τεχνολογίες. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, αλλά δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε βιομηχανίες αιχμής και φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας (θερμική, φωτοβολταϊκή και συμπυκνωμένη), της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της παλιρροιακής ενέργειας, της γεωθερμικής ενέργειας, της θερμότητας του περιβάλλοντος που δεσμεύεται από αντλίες θερμότητας, των βιοκαυσίμων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προέρχονται από τα απόβλητα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...