ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία έλαβε τη 3η θέση στην ΕΕ ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η Αλβανία έλαβε τη 3η θέση στην ΕΕ ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROSTAT) κατέταξε την Αλβανία τρίτη στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα τοποθετεί την Αλβανία μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 2022, η Αλβανία πέτυχε ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο 44%. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, χαιρέτισε αυτό ως εξαιρετικό δείκτη της επιτυχίας της τρέχουσας στρατηγικής και σαφή οδηγό για μελλοντικές προσπάθειες.

"Η Αλβανία παίρνει θέση στην Ευρώπη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεπερνώντας τους ευρωπαϊκούς στόχους και εξασφαλίζοντας μια θέση μεταξύ των κορυφαίων χωρών. Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα χρησιμεύει ως απόδειξη της επιτυχίας της τρέχουσας στρατηγικής μας και παρέχει έναν σαφή οδικό χάρτη για το μέλλον", ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δείκτης αναφέρεται στο ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές σε σύγκριση με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, που περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και άλλα στοιχεία.

Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως μια αξιοσημείωτη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και μειωμένη εξάρτηση από τις αγορές ορυκτών καυσίμων, ιδίως πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών όχι μόνο προάγει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά επίσης ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ανεξαρτησία στην ενεργειακή μας υποδομή.

Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επίσης τη δυνατότητα να καταλύσει την αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αναδυόμενες «πράσινες» τεχνολογίες. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, αλλά δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε βιομηχανίες αιχμής και φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας (θερμική, φωτοβολταϊκή και συμπυκνωμένη), της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της παλιρροιακής ενέργειας, της γεωθερμικής ενέργειας, της θερμότητας του περιβάλλοντος που δεσμεύεται από αντλίες θερμότητας, των βιοκαυσίμων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προέρχονται από τα απόβλητα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

24 Ιουλίου 2024
Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία ...
21 Ιουλίου 2024
Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αδικοχαμένων Κυπρίων τέλεσε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολά...
20 Ιουλίου 2024
Το Υπουργείο Εξωτερικών έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στο http://www.opengov.gr/ το Στρατ...
16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
26 Ιουλίου 2024
Κόντρα Ντούλε – Σπυροπάλη για την Χιμάρα- Ο Τάβος θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα ενώσει Έλλην...
22 Ιουλίου 2024
Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιωάννη, ο ναός του Προφήτου Ηλιού, ανήμερα ...
19 Ιουλίου 2024
Η πρόσφατη ενέργεια του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπεγκάι να επισκεφτεί το Μνημείο τω...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...