ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Αλβανία εκδίδει Ρωσίδα φωτογράφο για κατασκοπεία

Η Αλβανία εκδίδει Ρωσίδα φωτογράφο για κατασκοπεία

Το Αλβανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση της Ρωσίδας υπηκόου και διαβόητης φωτογράφου Svetlana Timofeeva, η οποία συνελήφθη στην Αλβανία με την κατηγορία της κατασκοπείας τον Αύγουστο του 2022. Ο δικηγόρος της ωστόσο φοβάται ότι θα έρθει αντιμέτωπη με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν επιστρέψει στη Ρωσία.

Η Timofeeva συνελήφθη μαζί με άλλα δύο άτομα να εισέρχονται σε κλειστές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από την κομμουνιστική εποχή, όταν η Αλβανία είχε στενή σχέση με τη Σοβιετική Ένωση. Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, ενώ καταζητείται και στη Ρωσία για παρόμοιες κατηγορίες.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διαχειριστεί το αίτημα έκδοσης του προαναφερόμενου προσώπου, στο οποίο η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως κεντρική αρχή, έχει δώσει εγγυήσεις ότι το αίτημα έκδοσης δεν αποσκοπεί στη δίωξη του προσώπου για πολιτικούς λόγους, λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή πολιτικών πεποιθήσεων κ.λπ.», δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο BIRN.

Η Timofeeva δήλωσε στο δικαστήριο στις αρχές Φεβρουαρίου ότι χώρισε τον σύζυγό της και έφυγε από τη Ρωσία λόγω των απόψεών της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι οι απόψεις αυτές θα την άφηναν εκτεθειμένη σε πολιτικές διώξεις και εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στην Αλβανία.

Τώρα θα υποβληθεί στη διαδικασία έκδοσης και θα σταλεί πίσω στη Ρωσία, παρά τις διαμαρτυρίες του νομικού της εκπροσώπου. Ο δικηγόρος της, Isuf Shehu δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρισμοί του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας δεν είναι αληθινοί και ότι θα μπορούσε να υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν επιστρέψει.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει απαραιτήτως να ελέγξει αν αυτά που λέει ο αρμόδιος θεσμός του αιτούντος κράτους, που είναι η Γενική Εισαγγελία, είναι αληθή ή όχι», δήλωσε ο Shehu.

Ανησυχίες εκφράστηκαν επίσης σχετικά με τη συνεργασία με τη χώρα εν μέσω κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Το αλβανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε στο BIRN: «Η συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις, οι οποίες είναι μέτρα μόνο πολιτικά και οικονομικά». Πρόσθεσαν ότι έχουν ακολουθήσει τους κατάλληλους νόμους σχετικά με την έκδοση «κατά γράμμα».

Η Timofeeva έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία και έχει συγκεντρώσει σημαντικό κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς φωτογράφιζε πρώην σοβιετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Συνελήφθη στην Αλβανία αφού εισήλθε σε ένα υποβαθμισμένο εργοστάσιο όπλων νότια των Τιράνων, όπου κάποτε κατασκευάζονταν AK-47.

Η αστυνομία βρήκε κάμερες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τηλέφωνα, χάρτες και μετρητά κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι αρχές έγιναν ακόμη πιο καχύποπτες όταν ένας από τους συνεργάτες της Timofeeva ψέκασε με σπρέι πιπεριού δύο φρουρούς μόλις τους εντόπισε.

Οι τρεις ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση και αρνούνται όλες τις κατηγορίες εναντίον τους.


euractiv.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...