ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Heiko Maas: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των Δ. Βαλκανίων πρέπει να ξεκινήσουν

Heiko Maas: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των Δ. Βαλκανίων πρέπει να ξεκινήσουν

Κατά τη διάρκεια της εικονικής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία φιλοξενείται φέτος από τον ιδρύτρια της διαδικασίας, τη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Heiko Maas ότι δεν πιστεύει ότι οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ. Αποκάλεσε τις τρέχουσες προσπάθειες της Πορτογαλίας ως έχουσα την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας στο διμερές σχέδιο ως «καλό θεμέλιο για την επίτευξη του ανοίγματος της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με αυτές τις δύο χώρες στο πλαίσιο της σλοβενικής Προεδρίας , στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι εάν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τότε δεν έχουμε λόγο να διστάσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις. Ο Maas προήδρευσε της εικονικής συνόδου της Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου την Τρίτη το πρωί, προετοιμάζοντας έτσι την τελευταία σύνοδο κορυφής αυτού του σχήματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά, στις 5 Ιουλίου, υπό την προεδρία της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel. Εκτός από τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών που προέκυψαν από αυτήν τη διαδικασία.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

14 Δεκεμβρίου 2025
Ανοιχτή είναι η πρόσκληση υποβολής κινηματογραφικών προτάσεων για το Discovery Days, το εντατικό τετ...
03 Ιουνίου 2025
Την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Αλβανίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ...
30 Απριλίου 2025
Την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέφρασε ο υπουργ...
03 Απριλίου 2025
Την έβδομη έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισε η ομογένεια στις έκτακ...
29 Ιανουαρίου 2026
Οι πρόσφατες ειρωνικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλ...
21 Ιανουαρίου 2026
Ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας. Εκφράστηκε και πρόσφατα όταν ο Αλβανός Πρωθ...
13 Ιανουαρίου 2026
Εφέτος η πολιτικο-κοινωνική οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ» της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κλείνει 35 χρόνια. ...
10 Ιανουαρίου 2026
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λειτούργησαν φέτος ως καθρέφτης της πραγματικότητας...