ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Γεραπετρίτης προς Αλβανία: Το ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές

Γεραπέτρης προς Αλβανία: Το ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμέρρας είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ «East Macedonia & Thrace» έστειλε μήνυμα πως το ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές. «Η Ελλάδα κράτησε μια στάση εξαιρετικά παραγωγική, ωφέλιμη. Είπαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη δίκη και ότι θα πρέπει ο εκλεγμένος δήμαρχος να αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό είναι το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε. Δεν είδαμε ανάλογες κινήσεις από την αλβανική πλευρά» επισήμανε.

Μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είπε πως βρισκόμαστε στο ιστορικό και πολιτικό παράδοξο. Ο ηττηθείς υποψήφιος δήμαρχος των εκλογών της 14ης Μαΐου του 2023 να είναι αυτή τη στιγμή δήμαρχος και ο Φρέντι Μπελέρης που είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος να βρίσκεται στη φυλακή. Αυτό γεννά ζητήματα κράτους δικαίου, ξεκαθάρισε.

Αναλυτικά η συνέντευξη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπόθεση Μπελέρη. Τι σκοπεύετε να κάνετε; Και αν αυτή η υπόθεση είναι ικανή να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το ζήτημα Μπελέρη θα το πω σε τίτλους. Είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι ένα ζήτημα διμερές. Γιατί είναι ζήτημα ευρωπαϊκό; Διότι πρόκειται για μία κατ' εξοχήν έκφανση του κράτους Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι κάποιοι συνάδελφοί σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνούν.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε ακόμα και εκείνους οι οποίοι είναι μεμψίμοιροι, και θα το πράξουμε, εάν χρειαστεί. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το εξής. Εδώ έχουμε μία περίπτωση εκλεγμένου δημάρχου. Έχει σημασία ότι πρόκειται για αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η φωνή του λαού και άρα θα πρέπει όλοι να έχουμε μια κατανόηση. Η Ελλάδα κράτησε και εδώ μία στάση εξαιρετικά παραγωγική, ωφέλιμη. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα εκβιάσουμε μία δικαστική απόφαση. Εκείνο που είπαμε ήταν το αυτονόητο. Ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρχει μια δίκαιη δίκη και δεύτερον, ότι θα πρέπει ο εκλεγμένος δήμαρχος να αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό είναι το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε.

Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να πούμε ότι δεν είδαμε ανάλογες κινήσεις από την αλβανική πλευρά. Υπάρχει απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, το οποίο επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση από τη δημαρχία του εκτελούντος χρέη δημάρχου, Γιώργου Γκόρο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε και βρισκόμαστε στο εξής πολιτικό και ιστορικό παράδοξο: ο ηττηθείς υποψήφιος δήμαρχος των εκλογών της 14ης Μαΐου να είναι αυτή τη στιγμή δήμαρχος και ο Φρέντι Μπελέρης, που είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος, να βρίσκεται στη φυλακή. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό γεννά ζητήματα κράτους Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το βέτο είναι ανοιχτό.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ελλάδα διατηρεί πάντοτε ανοιχτές όλες τις επιλογές. Το βέτο, όμως, ξέρετε, δεν είναι αυτοσκοπός. Η αρνησικυρία, η οποία δίδεται στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι για να ασκείται η οποιαδήποτε πίεση προς κάποια κατεύθυνση. Είναι για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλει πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Επιβάλλει τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμό των μειονοτήτων, σεβασμό του κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων. Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε κράτος-μέλος έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να θέτει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...