ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «STRONG BALKAN - 23», που διεξήχθη στα Τίρανα

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «STRONG BALKAN - 23», που διεξήχθη στα Τίρανα

Από την Τρίτη 31 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) με την επωνυμία «STRONG BALKAN – 23» που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, την Ρουμανία, την Σερβία και την Τουρκία.

Οι Aσκήσεις ΕΔ – ΔΕΕ αντίστοιχου τύπου εντάσσονται στο πλαίσιο των «Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises» (B-9 CJSE) οι οποίες καθιερώθηκαν το 2011 ως πρωτοβουλία της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, διοργανώνονται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα, και εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας, καθώς και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων.

Επισημαίνεται ότι το έτος 2022, η αντίστοιχη δραστηριότητα φιλοξενήθηκε από την Ελλάδα με την ονομασία «BALKAN SHIELD – 22» (πατήστε εδώ).

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα ως εξής:

  • 1 Επιχειρησιακή Ομάδα (Special Operations Task Unit – SOTU) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
  • 2 Επιτελείς σχεδίασης της ΔΕΠ.

Κατά την διάρκειά της διεξήχθησαν μεταξύ άλλων ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, καταρριχήσεις από Ε/Π (fast rope, rappel), εξουδετερώσεις – καταστροφές Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD), αντικείμενα Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης, καθώς και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης – βολές ελεύθερων σκοπευτών.

Την Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Άσκησης, παρουσία του Διοικητή της Ι ΜΠ Υποστράτηγου Σαράντη Τυλιγαδά, ως εκπρόσωπου του Διοικητή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη.



Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Ιανουαρίου 2025
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο, κ. Λεωνίδα...
11 Ιανουαρίου 2025
Διακομματικό ψήφισμα για τη καταδίκη της παράνομης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία κατατέθηκε στη...
08 Ιανουαρίου 2025
Την τελευταία του πνοή άφησε στη Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και χορο...
24 Δεκεμβρίου 2024
Μήνυμα προέδρου δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς απόδημους Έλληνες επ' ευκαιρία εορτών Χρι...
09 Ιανουαρίου 2025
Έγινε την Τετάρτη 18-12-24 η υπογραφή της σύμβασης της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ Ιωαννίνων - Κακαβιάς, ένα έργο πο...
01 Ιανουαρίου 2025
Ο Ιωσήφ Στάλιν προσπαθούσε να συγκρατεί τον Ενβέρ Χότζα στον πόλεμο που είχε εξαπολύσει κατά της Εκκ...
07 Δεκεμβρίου 2024
Με λιτανείες και μεγάλη συμμετοχή πιστών εορτάστηκε ο άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβα...
06 Δεκεμβρίου 2024
Μετά από το άρθρο μου στον «Πρωινό Λόγο» (13-11-2024) που αναφερόταν στις παραληρηματικές δηλώσεις τ...