ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εκλογές Χειμάρρα: Κανονικά προχωρά η διαδικασία της ψηφοφορίας – Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει πανω από 8.200 άτομα

-900-0-1722678859xsdfsdf-743

Από τις 7 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για τον δήμαρχο Χειμάρρας. Όλα τα εκλογικά κέντρα του Δήμου Χιμάρας άνοιξαν σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο εκλογικός κώδικας. Η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής αναγνώρισης (EID) και δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα. Η διαδικασία της ψηφοφορίας προχωρά κανονικά και χωρίς προβλήματα», τονίζει η ΚΕΚ.

Οι δυο υποψήφιοι Βαγγέλης Τάβος και Πέτρος Γκικούριας ψήφισαν στις 10:00 π.μ. στα εκλογικά τους κέντρα.

Ο Βαγγέλης Τάβος ψήφισε στην Παλάσα και τόνισε ότι σήμερα είναι η μέρα των πολιτών της Χιμάρας, ενώ έκανε έκκληση να πάνε και να ψηφίσουν την καλύτερη εναλλακτική.

«Σήμερα η Χιμάρα και οι Χιμαριώτες έχουν τον λόγο να ψηφίσουν, η διαδικασία ήταν πολύ ομαλή μέχρι στιγμής. Εύχομαι αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί έτσι μέχρι την τελευταία στιγμή. Εύχομαι η ηρεμία να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως η ίδια ηρεμία επικρατούσε και στην προεκλογική εκστρατεία. Καλώ όλους τους Χιμαριώτες, όλους τους κατοίκους του δήμου Χιμάρας, να ψηφίσουν μαζικά, να ψηφίσουν το καλύτερο έργο, την καλύτερη εναλλακτική, για τη Χιμάρα, για τους Χιμαριώτες όπου κι αν βρίσκονται», είπε σε δήλωση για στα ΜΜΕ.

Ο Πέτρος Γκικούριας κατά την έξοδο του από το εκλογικό τμήμα στις Δρυμάδες δήλωσε: «Αυτή είναι μια μέρα γιορτής. Να το γιορτάσουμε όλοι μαζί, σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας, να πάνε όλοι οι συμπολίτες μου στις κάλπες, να ψηφίσουν, να κερδίσει ο καλύτερος, να κερδίσει η δημοκρατία», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχτεί την πρόταση του Τάβου για τη θέση του αντιδημάρχου του Δήμου Χιμάρας, ο Γκικούρια είπε τα εξής: «Τι θα γίνει θα το ξέρουμε αύριο Δευτέρα. Θα είμαι ο επόμενος δήμαρχος Χιμάρας».

Το μοναδικό πρόβλημα που τέθηκε είναι ότι πολλοί ψηφοφόροι κάτω των 75 ετών που είχαν ληγμένες ταυτότητες δεν μπορέσαν να ψηφίσουν βάση νόμου, κάτι που έγινε και στις προηγούμενες εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομόνοια Χιμάρας σε ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνικής Ενημέρωσης καλούσε τον κόσμο που είχαν ληγμένα δελτία ταυτότητας να μεταβούν στο γραφείο έκδοσης ταυτοτήτων και να τις ανανεώσουν για να ψηφίσουν. 

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ilirjan Celibashi, δήλωσε ότι η απαγόρευση πολιτών των οποίων η ταυτότητα έχει λήξει και δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές στη Χιμάρα είναι θέμα που δεν σχετίζεται με την Κ.Ε.Κ.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περίπου 6.000 ψηφοφόροι των οποίων τα έγγραφα ταυτότητας είτε έχουν λήξει είτε θα λήξουν σήμερα. Το ίδιο ποσοστό ήταν και στις τελευταίες εκλογές, για άτομα που δεν είχαν έγκυρο έγγραφο ταυτότητας. Γιατί για αυτές τις εκλογές δεν ελήφθη απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο μέσω κανονιστικής πράξης για παράταση ισχύος των δελτίων ταυτότητας, δεν μπορώ να πω.

Έχουμε κάνει αυτήν την επικοινωνία με το Υπουργικό Συμβούλιο κάθε φορά που υπήρξε επίσημο αίτημα από τα πολιτικά κόμματα για το θέμα αυτό, δεν είχαμε επίσημο αίτημα από τα πολιτικά κόμματα. Το είχαμε ανεπίσημα τις τελευταίες μέρες. Δεν είχαμε καμία επικοινωνία σήμερα με κυβερνητικούς εκπροσώπους για αυτό το θέμα, γιατί δεν μπορούσε να επιλυθεί σήμερα. Αλλά τελικά είναι ένα θέμα που σχετίζεται με το συμφέρον των ίδιων των ψηφοφόρων», είπε ο Celibashi.

Από το στρατόπεδο του Πέτρου Γκικουρία έχουν γίνει αναφορές για εξαγορά ψήφων και εκφοβισμών κατοίκων από πλευράς της αλβανικής Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PBDNJ), Βαγγέλης Ντούλες, δήλωσε ότι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τον δήμο της Χιμάρας, Βαγγέλης Τάβος, εισήλθε στις εκλογές με 1.000 περισσότερες ψήφους από τον Πέτρο Γκικουρία της αντιπολίτευσης.

Συμμετοχή Ρεκόρ Ψηφοφόρων

Μέχρι τις 17:00 ώρα Αλβανίας έχουν ψηφίσει 7.785 ψηφοφόροι με την συμμετοχή να φτάνει σε ποσοστό 34,13% ενώ αντίστοιχα την ίδια ώρα, στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 είχαν ψηφίσει 5.808 άτομα με την συμμετοχή να φτάνει το 32,97%.

Από ότι όλα δείχνουν τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη συμμετοχή η οποία ξεπερνάει και την τελική συμμετοχή των εκλογών της 14ης Μαΐου που έκλεισε στους  7.821 ψηφοφόρους.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Σεπτεμβρίου 2024
Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχί...
09 Σεπτεμβρίου 2024
«Εξελίσσουμε τις παραδοσιακές πολιτικές της ελληνικής Πολιτείας για τον Απόδημο Ελληνισμό, αναπτύσσο...
01 Σεπτεμβρίου 2024
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση – αφιέρωμα στο έργο του μουσικού Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher C....
31 Αυγούστου 2024
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία έναρξης του...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...
26 Ιουλίου 2024
Κόντρα Ντούλε – Σπυροπάλη για την Χιμάρα- Ο Τάβος θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα ενώσει Έλλην...
22 Ιουλίου 2024
Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, από τον επιχώριο Μητροπολίτη Ιωάννη, ο ναός του Προφήτου Ηλιού, ανήμερα ...