ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εκδήλωση - πρόκληση στην αλβανική Βουλή για τους «Τσάμηδες»

Εκδήλωση - πρόκληση στην αλβανική Βουλή για τους «Τσάμηδες»

Το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της «γενοκτονίας» των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Την εκδήλωση πραγματοποίησε το ανθελληνικό κόμμα PDIU, που διατείνεται ότι εκπροσωπεί Αλβανούς πολίτες τσάμικης καταγωγής. Συνδιοργανωτές ήταν το ίδρυμα «Çamëria "Hasan Tahsini"» και ο αλυτρωτικός σύλλογος «Çamëria».

Η προκλητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ανοχή του προεδρείου της Βουλής και της κυβέρνησης Ράμα. Στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής Βουλής αναφέρεται: «Σήμερα, 78η επέτειος της γενοκτονίας των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες, η 27η Ιουνίου αναγνωρίστηκε το 1994 από το κοινοβούλιο ως ημέρα γενοκτονίας και μνήμης, πραγματοποιήθηκε παρουσία Τσάμηδων πατριωτών, ακτιβιστών κ.α. εκδήλωση στη βουλή όπου τονίστηκε η επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων». Μπροστά από ένα πανό που έγραφε «78 χρόνια γενοκτονία» μικρά παιδιά και νέοι απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα, για «σκλαβωμένες» πατρίδες καλλιεργώντας τον μισελληνισμό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την Αθήνα, για τα όσα προκλητικά έλαβαν μέρος μέσα στην αλβανική βουλή.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του PDIU Σπετίμ Ιντρίζι, έφερε στη μνήμη τις μάχες του PDIU, ξεκινώντας από την ανέγερση του Μνημειακού Κοιμητηρίου «Roses of Chameria» στο Kllogjer, όπου αναπαύονται 2900 Αλβανοί της «Τσαμουριάς», αλλά και την έγκριση του Ψηφίσματος της Συνέλευσης για επίλυση του «Τσάμικου». «Χάρη στο PDIU, σήμερα έχουμε το μνημειακό νεκροταφείο του Kllogjer, ένα μοναδικό έργο στο είδος του που εκπληρώνει το δόγμα του σεβασμού μας για τους πεσόντες, όπου ο πόνος μας μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό μνημείο. Και αυτό είναι έργο του PDIU! Χάρη στο PDIU το Τσάμικο μπήκε για πρώτη φορά στις διακηρύξεις των Βρυξελλών και στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο κυβερνήσεων, αν και ένα κόμμα λέει ότι δεν υπάρχει. «Η συνεχής προσπάθειά μας, η παρουσία μας σήμερα σε αυτή την αίθουσα, ανοίγει τα μάτια σε κάθε τυφλό που δηλώνει ότι δεν μας ξέρει, και δεν υπάρχουμε» τόνισε ο Ιντρίζι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αλβανικού Κοινοβουλίου.


flash.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
14 Μαρτίου 2023
Την καθιερωμένη ανοικτή εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα διοργανώσει...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...