DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εκδήλωση - πρόκληση στην αλβανική Βουλή για τους «Τσάμηδες»

Εκδήλωση - πρόκληση στην αλβανική Βουλή για τους «Τσάμηδες»

Το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της «γενοκτονίας» των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Την εκδήλωση πραγματοποίησε το ανθελληνικό κόμμα PDIU, που διατείνεται ότι εκπροσωπεί Αλβανούς πολίτες τσάμικης καταγωγής. Συνδιοργανωτές ήταν το ίδρυμα «Çamëria "Hasan Tahsini"» και ο αλυτρωτικός σύλλογος «Çamëria».

Η προκλητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ανοχή του προεδρείου της Βουλής και της κυβέρνησης Ράμα. Στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής Βουλής αναφέρεται: «Σήμερα, 78η επέτειος της γενοκτονίας των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες, η 27η Ιουνίου αναγνωρίστηκε το 1994 από το κοινοβούλιο ως ημέρα γενοκτονίας και μνήμης, πραγματοποιήθηκε παρουσία Τσάμηδων πατριωτών, ακτιβιστών κ.α. εκδήλωση στη βουλή όπου τονίστηκε η επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων». Μπροστά από ένα πανό που έγραφε «78 χρόνια γενοκτονία» μικρά παιδιά και νέοι απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα, για «σκλαβωμένες» πατρίδες καλλιεργώντας τον μισελληνισμό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την Αθήνα, για τα όσα προκλητικά έλαβαν μέρος μέσα στην αλβανική βουλή.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του PDIU Σπετίμ Ιντρίζι, έφερε στη μνήμη τις μάχες του PDIU, ξεκινώντας από την ανέγερση του Μνημειακού Κοιμητηρίου «Roses of Chameria» στο Kllogjer, όπου αναπαύονται 2900 Αλβανοί της «Τσαμουριάς», αλλά και την έγκριση του Ψηφίσματος της Συνέλευσης για επίλυση του «Τσάμικου». «Χάρη στο PDIU, σήμερα έχουμε το μνημειακό νεκροταφείο του Kllogjer, ένα μοναδικό έργο στο είδος του που εκπληρώνει το δόγμα του σεβασμού μας για τους πεσόντες, όπου ο πόνος μας μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό μνημείο. Και αυτό είναι έργο του PDIU! Χάρη στο PDIU το Τσάμικο μπήκε για πρώτη φορά στις διακηρύξεις των Βρυξελλών και στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο κυβερνήσεων, αν και ένα κόμμα λέει ότι δεν υπάρχει. «Η συνεχής προσπάθειά μας, η παρουσία μας σήμερα σε αυτή την αίθουσα, ανοίγει τα μάτια σε κάθε τυφλό που δηλώνει ότι δεν μας ξέρει, και δεν υπάρχουμε» τόνισε ο Ιντρίζι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αλβανικού Κοινοβουλίου.


flash.gr

ΕΕ: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και...
Ελεύθερη διακίνηση πολιτών στα σύνορα Κοσσόβου και...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Ιουνίου 2022
Την άποψη πως όσοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό πριν πολλά χρόνια πέτυχαν τόσο σε επαγγελματικό επίπ...
08 Ιουνίου 2022
Η πιο γνωστή Λεωφόρος στον κόσμο, η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν, ντύθηκε στα γαλανόλευκα για την ετεροχ...
03 Ιουνίου 2022
Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση της Κυριακής, 5ης ...
27 Μαϊος 2022
Όταν έλαβα την δήλωση του Συλλόγου Χειμαρριωτών της Νέας Υόρκης στο άκουσμα της πρόωρης εκδημίας του...
19 Ιουνίου 2022
Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια εξελίσσεται σε μια από τις προτε...
16 Ιουνίου 2022
Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Νέα Διοικητική Διαίρεση της χώρας. Αν...
08 Ιουνίου 2022
Αφορμή για να επανέλθω στην υπόθεση του δρόμου της Λεσινίτσας από τα Βρυσερά της Άνω Δρόπολης, διαμέ...
08 Ιουνίου 2022
Στην επίσκεψη του κ. Δένδια στα Δυτικά Βαλκάνια αρχές Ιουνίου για την προώθηση των διαδικασιών ένταξ...