ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Εκδήλωση - πρόκληση στην αλβανική Βουλή για τους «Τσάμηδες»

Εκδήλωση - πρόκληση στην αλβανική Βουλή για τους «Τσάμηδες»

Το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της «γενοκτονίας» των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Την εκδήλωση πραγματοποίησε το ανθελληνικό κόμμα PDIU, που διατείνεται ότι εκπροσωπεί Αλβανούς πολίτες τσάμικης καταγωγής. Συνδιοργανωτές ήταν το ίδρυμα «Çamëria "Hasan Tahsini"» και ο αλυτρωτικός σύλλογος «Çamëria».

Η προκλητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ανοχή του προεδρείου της Βουλής και της κυβέρνησης Ράμα. Στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής Βουλής αναφέρεται: «Σήμερα, 78η επέτειος της γενοκτονίας των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες, η 27η Ιουνίου αναγνωρίστηκε το 1994 από το κοινοβούλιο ως ημέρα γενοκτονίας και μνήμης, πραγματοποιήθηκε παρουσία Τσάμηδων πατριωτών, ακτιβιστών κ.α. εκδήλωση στη βουλή όπου τονίστηκε η επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων». Μπροστά από ένα πανό που έγραφε «78 χρόνια γενοκτονία» μικρά παιδιά και νέοι απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα, για «σκλαβωμένες» πατρίδες καλλιεργώντας τον μισελληνισμό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την Αθήνα, για τα όσα προκλητικά έλαβαν μέρος μέσα στην αλβανική βουλή.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του PDIU Σπετίμ Ιντρίζι, έφερε στη μνήμη τις μάχες του PDIU, ξεκινώντας από την ανέγερση του Μνημειακού Κοιμητηρίου «Roses of Chameria» στο Kllogjer, όπου αναπαύονται 2900 Αλβανοί της «Τσαμουριάς», αλλά και την έγκριση του Ψηφίσματος της Συνέλευσης για επίλυση του «Τσάμικου». «Χάρη στο PDIU, σήμερα έχουμε το μνημειακό νεκροταφείο του Kllogjer, ένα μοναδικό έργο στο είδος του που εκπληρώνει το δόγμα του σεβασμού μας για τους πεσόντες, όπου ο πόνος μας μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό μνημείο. Και αυτό είναι έργο του PDIU! Χάρη στο PDIU το Τσάμικο μπήκε για πρώτη φορά στις διακηρύξεις των Βρυξελλών και στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο κυβερνήσεων, αν και ένα κόμμα λέει ότι δεν υπάρχει. «Η συνεχής προσπάθειά μας, η παρουσία μας σήμερα σε αυτή την αίθουσα, ανοίγει τα μάτια σε κάθε τυφλό που δηλώνει ότι δεν μας ξέρει, και δεν υπάρχουμε» τόνισε ο Ιντρίζι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αλβανικού Κοινοβουλίου.


flash.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...