ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ευθυγράμμιση κατά Τουρκίας για Αμμόχωστο με απόφαση ΕΕ από βαλκανικές χώρες - δορυφόροι της Άγκυρας

Ευθυγράμμιση κατά Τουρκίας για Αμμόχωστο με απόφαση ΕΕ από βαλκανικές χώρες - δορυφόροι της Αγκύρας

Χώρες της βαλκανικής με αναβαθμισμένη σχέση με την Τουρκία δεν την ακολουθούν στο θέμα των Βαρωσίων, όπως καταγράφεται μέσα από έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες μετά από κάθε απόφαση που λαμβάνουν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ζητούν από τα μη κράτη μέλη, δηλαδή τις χώρες που είτε έχουν ειδική σχέση με την ΕΕ, να ευθυγραμμιστούν με τις θέσεις της Ένωσης. 

Αυτό ζητήθηκε και μετά την απόφαση που έλαβε η ΕΕ καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει φαίνεται πως αριθμός χωρών, οι οποίες πολλές φορές έχουν χαρακτηριστεί και ως «δορυφόροι της Άγκυρας» στο θέμα της Αμμοχώστου, στάθηκαν απέναντι και όχι δίπλα στην Τουρκία. Χώρες όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, με ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Τουρκία σε πολλά ζητήματα ακόμα και θέματα εξωτερικής πολιτικής, ευθυγραμμίστηκαν με την απόφαση της ΕΕ σ' ό,τι αφορά το θέμα των Βαρωσίων.

Επίσης η Σερβία και το Μαυροβούνιο ευθυγραμμίστηκαν με την ΕΕ, χώρες που επίσης έχουν πολύ καλή συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Η μόνη χώρα της βαλκανικής που δεν ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση της ΕΕ ήταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Και η θέση της δεν είχε να κάνει τόσο με τον παράγοντα Τουρκία και της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν οι δύο χώρες, αλλά με την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης χώρας η οποία επιλέγει να μην τοποθετείται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η δεύτερη ομάδα κρατών από την οποία τους ζητήθηκε ευθυγράμμιση με την ΕΕ ήταν οι Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία και Αρμενία. Οι πρώτες τρεις τοποθετήθηκαν αρνητικά, δηλαδή ότι δεν ευθυγραμμίζονται με την απόφαση της ΕΕ στο θέμα της Αμμοχώστου, ενώ η Αρμενία ήταν θετική. Η Ουκρανία αλλά και η Γεωργία στηρίζονται πάρα πολύ στον παράγοντα Τουρκία (κυρίως στον στρατιωτικό τομέα) και προφανώς δεν ήθελαν να διαταράξουν αυτή τους τη σχέση. Η Μολδαβία από την άλλη επιλέγει διαχρονικά να μην ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τον κατάλογο των χωρών που είχαν απαντήσει μέχρι τις 3 Αυγούστου ότι ευθυγραμμίζονται με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Η Λευκωσία αξιολογεί θετικά αυτές τις τοποθετήσεις ιδιαίτερα από τις χώρες των Βαλκανίων, μιας περιοχής που η Τουρκία είχε καταφέρει να διεισδύσει δυναμικά και να επηρεάζει πάρα πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονταν σε διάφορα επίπεδα.

Στην τοποθέτησή της η ΕΕ (με δήλωση Ζοζέπ Μπορέλ) είχε μεταξύ άλλων καταδικάσει «έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων». Επίσης χαιρέτισε «τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξ ονόματος του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου 2021, και ιδίως την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έκφραση βαθιάς λύπης για τις μονομερείς ενέργειες στο Βαρώσι που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η ΕΕ ζήτησε «την άμεση αντιστροφή αυτών των δράσεων και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν στο Βαρώσι από τον Οκτώβριο του 2020».

Χάνουν μόνο τα διαβατήρια

Η επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου και θα πραγματοποιηθεί στην εξοχική προεδρική κατοικία του Τροόδους. Ένα από τα θέματα που βρίσκεται στην ατζέντα είναι η απόφαση για αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος που κατέχουν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτό που φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση να λάβει ως απόφαση είναι μόνο η αφαίρεση των διαβατηρίων από τους «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Οι «αξιωματούχοι» του κατοχικού καθεστώτος θα απωλέσουν μόνο το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά όχι και την υπηκοότητα. Το αιτιολογικό της απόφασης για την αφαίρεση του διαβατηρίου από τους αξιωματούχους του ψευδοκράτους έχει να κάνει με ενέργειές τους που στρέφονται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναφέρονται ονομαστικά οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους οποίους θα αφαιρεθεί το κυπριακό διαβατήριο. 


πηγή:philenews.com


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

07 Δεκεμβρίου 2022
Ο Λεωνίδας Παπάς είναι ιδιοκτήτης του μεγάλου εστιατορίου «Lake View Restaurant» με θέα μία γραφική ...
05 Δεκεμβρίου 2022
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου τηλεδιάσκεψη με τους Προ...
28 Νοεμβρίου 2022
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης...
09 Νοεμβρίου 2022
Ευχάριστα νέα για τους ομογενείς Ομοσπονδιακούς Βουλευτές, αφού νωρίς το πρωί οριστικοποιήθηκε ότι τ...
08 Δεκεμβρίου 2022
Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το νέο ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Ηπείρου, που πραγ...
06 Δεκεμβρίου 2022
Επιλογή της αλβανικής ηγεσίας να κρατά σε διαρκή «ομηρία» τις «στρατηγικές σχέσεις» με την ΕλλάδαΕισ...
04 Δεκεμβρίου 2022
Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (17 Δεκεμβρίου με το νέο) υπογράφεται το γνωστ...
03 Δεκεμβρίου 2022
Η προσεχής επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού στα Τίρανα σκοπόν έχει αφ' ενός την υπογραφή συνυποσχετ...