Για το ρόλο της Γερμανίας στις προσπάθειες αναβίωσης του ελληνο-τουρκικού διαλόγου, σε επίπεδο διερευνητικών επαφών, αλλά και της Αλβανίας, προκειμένου να φιλοξενήσει μια ελληνο-τουρκική συνάντηση, αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το Βερολίνο, αναμφισβήτητα, έπαιξε ρόλο προς την κατεύθυνση της προσωρινής εξομάλυνσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις ελληνο-τουρκικές διερευνητικές επαφές.
«Επειδή -είπε χαρακτηριστικά- ακούστηκαν αρκετά για το ρόλο τρίτων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, αλλά και του Αλβανού πρωθυπουργού, να θυμίσω ότι, πράγματι, σε όλη την διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, η Γερμανία είχε σε διάφορα επίπεδα επικοινωνήσει με τις δυο πλευρές, προωθώντας την επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου».
Και πρόσθεσε: «Τελικά, η συμφωνία για την ημερομηνία επανάληψης των διερευνητικών επιτεύχθηκε και ανακοινώθηκε, μετά τη λήξη της γερμανικής προεδρίας».
Οσον αφορά επίσης το ενδεχόμενο ελληνο-τουρκικής συνάντησης στην Αλβανία, εξήγησε: «Πολλές φιλικές χώρες έχουν κατά καιρούς προσφερθεί να φιλοξενήσουν τυχόν συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογό μου. Και σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Αλβανία δια της προσφοράς του Αλβανου πρωθυπουργού».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ξεκινήσουν, χάρις στην υποστήριξη της Γερμανίας», ενώ όσον «μία συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, η Αλβανία είχε μια πρωτοβουλία καλής θέλησης. Είμαστε έτοιμοι, όποτε είναι έτοιμη η Ελλάδα».
Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ο Ν.Δένδιας μιλώντας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή και ψήφιση του νομοσχέδιου για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», μεταξύ άλλων, είπε ότι:
-Πάγια ήταν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί ετοιμότητάς της για διάλογο, υπό τη προϋπόθεση ότι θα σταματούσαν «οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα μας» και θα αποχωρούσε το Ορούτς Ρέις.
«Εχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο μήνες από την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις», είπε. Και πρόσθεσε: «Επομένως, ο όρος που έχει τεθεί από τη χώρα μας, έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί».
-«Δημιουργείται μια ευκαιρία διαλόγου. Στο διάλογο αυτό η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη. Προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Όχι με χρήση βίας και βεβαίως όχι με απειλές πολέμου».
-«Οι διερευνητικές επαφές αφορούν αποκλειστικά τη διαφορά μας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Η επίλυση της διαφοράς αυτής έχει ρητά αναγνωριστεί μάλιστα, όπως και το αντικείμενό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από επίσημη τοποθέτηση του State Department για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά και η ίδια η αναφορά από την Τουρκία ότι η επόμενη συνάντηση θα είναι η 61η, δίνει σαφώς την έννοια της συνέχειας στη διαδικασία, με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο, όπως και μέχρι σήμερα».
-«Ο διάλογος που θα ξεκινήσει ξανά στις 25 Ιανουαρίου δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν κοινές αντιλήψεις και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μία τέτοια διαπραγμάτευση».
-«Για να συνεχιστεί ο διάλογος, θα πρέπει να μη τεθεί σε παραμικρό κίνδυνο η αποκλιμάκωση που έχει ήδη επέλθει. Αυτό ακριβώς έχει αναφέρει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι, όχι μόνο για την επανάληψη, αλλά και για τη συνέχιση των Διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση».
πηγη:lawandorder.gr