Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην Αμαλία Κάτζου και τον Δημήτρη Μάνωλη στο Newsbomb.gr έστειλε σαφές μήνυμα στην Αλβανία πως η ελληνική πλευρά έχει απόλυτη γνώση της δικογραφίας για τον Φρέντι Μπελέρη και ότι η κράτηση εκλεγμένου δημάρχου με αυτή τη δικογραφία πριν από τη δίκη, χωρίς να έχει καταδικαστεί δηλαδή, είναι πέραν των ορίων αυτού που σε μια ευρωπαϊκή χώρα θα θεωρείτο κράτος δικαίου.
Συνάμα, διαμήνυσε στην Αλβανία ότι πρέπει να το αντιληφθεί και να γίνει αντιληπτό πως απαραίτητο για ένα δρόμο προς την ΕΕ είναι να υπάρχει κράτος δικαίου, ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι με αυτή τη συμπεριφορά δημιουργούνται έντονα ερωτήματα και ζητήματα.
Σε ερώτηση για το τι διημείφθη κατά τη συνάντηση που είχε με την Αλβανή υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μία ημέρα μετά τις πρώτες εκλογές, ο Νίκος Δένδιας δεν θέλησε να αποκαλύψει τι του είπε η ομόλογός του, ανέφερε μόνον τι είπε εκείνος.
«Επειδή ήταν κατ' ιδίαν η συνάντηση θα προτιμούσα να μην σας πω. Θα σας πω τι της είπα εγώ. Της είπα ότι απαραίτητο στοιχείο της πορείας προς την Ευρώπη είναι το κράτος δικαίου. Οφείλει να υπάρχει κράτος δικαίου. Δεν το θεωρώ καν ως ελληνοαλβανικό θέμα. Το θεωρώ ότι είναι ένα ευρω-αλβανικό θέμα που αφορά το κράτος δικαίου. Θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ. Δούλεψα πάρα πολύ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πιστεύω πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Πιστεύω ότι η Αλβανία και η Ελλάδα μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι και καλύτεροι σύμμαχοι. Πιστεύω ότι η Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να πληρούν και πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ σε αυτό» κατέστησε σαφές.
Οι Πρέσπες είναι λίμνες, το Αιγαίο είναι θάλασσα
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί των «Πρεσπών του Αιγαίου» και αν υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε εμφατικά: «Οι Πρέσπες είναι λίμνες, το Αιγαίο είναι θάλασσα. Η διαφορά είναι προφανής και απλώς με τη γεωγραφία. Ούτε υπάρχει κάποιο κρυφό σχέδιο, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει σχέδιο, ούτε υπάρχει κρυφή διπλωματία στα πολύ σοβαρά θέματα. Εδώ έχει δημιουργηθεί μια εθνική στάση, μια εθνική ενιαία αντίληψη για το πώς και πού η χώρα μπορεί να βρει σημεία επαφής με την Τουρκία. Εναπόκειται στην Τουρκία αν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που τώρα υπάρχει».
Στρεφόμενος προς την ελληνική πλευρά, συνέστησε «να μην δυναμιτίσουμε το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από τους σεισμούς και να αφήσουμε στην επόμενη κυβέρνηση να δοκιμάσει αν μπορεί να βρει μια λύση».
Μάλιστα, θέλησε να προβεί σε εκτίμηση για τις πιθανότητες που δίνει για λύση. «Πιθανότητες 10-90, 20-80; Και πολύ λέω» εκτίμησε.
«Δεν θα έκλεινα το παράθυρο με την Τουρκία, μπορεί να γίνει πόρτα»
Μία ημέρα μετά την επιστροφή στην προκλητική ρητορική Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο, o Νίκος Δένδιας δεν θα έκλεινε το παράθυρο για διατήρηση του καλού κλίματος που αναπτύχθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Τουρκία αμέσως μετά τους σεισμούς και προτείνει «να μην βιαστούμε».
Πιο συγκεκριμένα, μένει με την ελπίδα ότι το παράθυρο μπορεί να γίνει πόρτα και ότι αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι η τουρκική στάση, και προτρέπει: «Ας περιμένουμε να δημιουργηθεί κυβέρνηση στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα να δούμε αν η Τουρκία έχει διάθεση το παράθυρο να το κάνει πόρτα ή θέλει πάλι να πάμε στα παλιά και να μπούμε στη λογική των προκλήσεων και της παραβίασης ή των λεκτικών παραβιάσεων, είτε των καλών σχέσεων είτε του Διεθνούς Δικαίου».
«Δεν είχα την αίσθηση ότι μεταδιδόταν ζωντανά» η συνέντευξη με τον Τσαβούσογλου
Για το επεισόδιο στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Δεν προσέλαβα απολύτως το τι συνέβη ή πώς η ελληνική κοινωνία θα το καταλάβαινε αυτό. Ήταν μια απλή τοποθέτηση. Καθαρή όμως των πάγιων εθνικών θέσεων. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είπα ότι το casus belli είναι απαράδεκτο. Τι θα περίμενε κανείς; Να μην το πω; Ίσως εκεί η τουρκική πλευρά είχε μια έκπληξη. Δηλαδή, θεωρούσε ότι επειδή πήγα στην Άγκυρα και επειδή ήμουν στην Άγκυρα θα έπρεπε να καταπιώ πράγματα τα οποία είναι τόσο αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο, που δεν μπορεί να τα καταπιεί κανείς. Γιατί αν τα καταπιεί δημιουργεί προηγούμενο. Ή τις υπερπτήσεις. Περίμεναν να μην του πω για τις υπερπτήσεις; Αυτά έπρεπε να λεχθούν».
Σε ερώτηση αν ήταν δύσκολη στιγμή για τον ίδιο, απάντησε πως δεν ήταν ευχάριστη. «Δεν είχα αίσθηση καν ότι μεταδιδόταν ζωντανά» εξομολογήθηκε και προσέθεσε ότι έπρεπε αυτά τα πράγματα να λεχθούν. Αν δεν λεγόντουσαν, θα δίναμε μια εικόνα στην Τουρκία ότι είμαστε έτοιμοι να ανεχθούμε πράγματα που δεν πρέπει να ανεχθούμε. Και δεν είναι και για την Τουρκία καλό, γιατί αντιλαμβάνεται με λανθασμένο τρόπο το μέχρι πού μπορεί να φτάσει».