ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δεν έχει μπέσα ο Έντι Ράμα!

Δεν έχει μπέσα ο Έντι Ράμα!

Στα λόγια μένουν οι δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδος, ενώ η Ε.Ε. κλείνει «μάτια και αυτιά»


- Στις «καλένδες» η συζήτηση για την Α.Ο.Ζ. με... οδηγίες Τουρκίας - Ωμή παρέμβαση Ερντογάν στις αλβανικές εκλογές

- Τι επισημαίνουν οι πρώην πρέσβεις στα Τίρανα Αλεξ. Μαλλιάς - Παντ. Καρκαμπάσης

• Σε σαράντα ημέρες η Αλβανία -και εν μέσω κορωνοϊού- οδηγείται στις κάλπες για την εκλογή νέας Κυβέρνησης. Μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται με ενδιαφέρον από την Ελλάδα, αλλά με τις ενδείξεις να είναι δυσοίωνες, για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και τη συνεχόμενη διείσδυση της Τουρκίας, που μετατρέπει πλέον σε προτεκτοράτο την Αλβανία. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, καθώς ο Τουρκικός «δάκτυλος» είναι εκείνος που συντηρεί και «οπλίζει» την Αλβανία στην ανθελληνική της πολιτική.

Από τις επικείμενες εκλογές δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις και για τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Μειονότητα, ενώ είναι αμφίβολη η εκλογή Ελληνικής καταγωγής βουλευτών που δεν θα είναι ενταγμένοι στο σκληρό «πυρήνα» των δύο μεγάλων κομμάτων.
Η εμπλοκή της Τουρκίας στην πολιτική ζωή της Αλβανίας, είναι πια πανθομολογούμενη και προκαλεί απορία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να «κλείνει μάτια και αυτιά» σε όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα, με την ωμή ανάμειξη των Τούρκων και ειδικά του Ρετζέπ Ερντογάν, που κάθε άλλο παρά προς την Ευρωπαϊκή προοπτική στρέφει την Αλβανία.
Οι εκλογές της 25ης Απριλίου σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές είναι «σημαδεμένες» υπέρ του Ράμα. Κι αυτό κατά βάση οφείλεται στην αμέριστη και προκλητική στήριξη που του παρέχει ο Ερντογάν σε συνδυασμό με την κατακερματισμένη αντιπολίτευση, της οποίας ο ισχυρότερος πόλος παραμένει ο νυν Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, αλλά κι αυτός έχει αποδυναμωθεί από τον Αλβανό Πρωθυπουργό.

Επεισόδιο με Μέτα
Προχθές μάλιστα η ένταση ανέβηκε στα ύψη, όταν επιχειρήθηκε έξωση του κόμματός του (στο οποίο επικεφαλής είναι τώρα η σύζυγός του) από το γραφείο που του είχε παραχωρηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η έξωση επιχειρήθηκε από το Δήμο Τιράνων, αλλά ο Μέτα, υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση του Ράμα, που θέλει να διασπάει το αντιπολιτευτικό μέτωπο που στρέφεται εναντίον του.

Καθοδηγητής η Τουρκία
Ακόμη όμως και αν δεν εκλεγεί ο Ράμα, οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις πολύ δύσκολα θα αλλάξουν επίπεδο. Όπως αναφέρουν σε άρθρα τους δύο διπλωμάτες που άφησαν «εποχή» στο πέρασμά τους από την Ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα οι Αλέξανδρος Μαλλιάς και Παντελής Καρκαμπάσης -καθώς υπηρέτησαν σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους- η Τουρκία είναι ουσιαστικά εκείνη που καθοδηγεί την πολιτική της ηγεσία και πολύ περισσότερο βεβαίως τον Ράμα.

Ακόμη η συμφωνία για ΑΟΖ!
Το πλέον επίκαιρο θέμα, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Αν και από τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνήθηκε η έναρξη διμερών διαβουλεύσεων με στόχο τη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωσή της.
Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Έχουν περάσει αρκετοί μήνες χωρίς να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε αν και αυτή τη φορά η Αλβανία του κ. Έντι Ράμα ακολουθεί μια τακτική με σκοπό να παραπέμψει στις "ελληνικές καλένδες" τη διαδικασία στην οποία έχει συμφωνήσει. Η Κυβέρνηση έχει ιδίαν αντίληψη των διαδοχικών δικαιολογιών τις οποίες προβάλλει και των προσχημάτων τα οποία επικαλείται ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας. Μακάρι να διαψευστώ. Φοβούμαι όμως ότι δεν θα εκλείψουν την επομένη των εκλογών της 25ης Απριλίου». Ο κ. Μαλλιάς συνεχίζοντας προτείνει όπως η Ελλάδα θέσει μια προθεσμία για ολοκλήρωση της διαδικασίας και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αναβλητικότητα της Αλβανίας, να «εντάξει την απουσία αλβανικής μπέσας στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. - Αλβανίας».

Δεν τηρούν την υπογραφή τους!
Καταλήγοντας επισημαίνει και κάτι το οποίο πολλές φορές έχει αναδείξει και ο «Π.Λ.»: «Η πολυετής εμπειρία διδάσκει ότι τα προβλήματα με την Αλβανία δεν ανακύπτουν κατά τη στιγμή εξαγγελίας ή έστω υπογραφής συμφωνιών, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της εφαρμογής τους»!

Ο ρόλος της Τουρκίας
Οι δύο έμπειροι διπλωμάτες, αναφέρονται εκτενώς στο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη σημερινή Αλβανία του Έντι Ράμα.
Ο κ. Αλεξ. Μαλλιάς, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αποτελεί κοινό μυστικό ότι κατά την τελευταία οκταετία, πριν και μετά κάθε κρίσιμη διμερή με την Αθήνα διαβούλευση για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών ο κ. Έντι Ράμα ενημέρωνε την ηγεσία της Τουρκίας και προσωπικά τον πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν. Ενίοτε άκομψα. Διαχρονικά όμως η Ελλάδα έχει έγκυρη πληροφόρηση για τον αλβανοτουρκικό συγχρωτισμό. Η Ελληνική πλευρά γνωρίζει επίσης ότι ήδη από το 2009 η Άγκυρα ανελλιπώς παρέχει γραπτές νομικές και διπλωματικές συμβουλές στα Τίρανα. Οι αλβανικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την Ελλάδα στελεχώνονται μεν από άξιους κρατικούς λειτουργούς, λαμβάνουν δε έτοιμη τροφή από την Άγκυρα»!

Στροφή επί το τουρκικότερον!
Ο κ. Παντελής Καρκαμπάσης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα slpress.gr, αναφέρει ότι ο Ράμα έχει μετατρέψει την Αλβανία σε δυτικό παράρτημα της Τουρκίας, «με καθημερινώς πολλαπλασιαζόμενη την παρουσία της τουρκικής σημαίας στα Τίρανα και άλλα αστικά κέντρα της χώρας, όπου σχολεία (φιλοερντογανικά και όχι, ως σε τόσες χώρες της δύσεως, γκιουλενικά), μορφωτικά ιδρύματα, τράπεζες και ΜΚΟ ενεργούν ως άτυπες πρεσβείες, προξενεία και γραφεία δημοσίων σχέσεων του καθεστώτος της Άγκυρας». Αναφέρεται επίσης στα επικείμενα εγκαίνια παραρτήματος Τουρκικού Πανεπιστημίου στα Τίρανα, τουρκικού νοσοκομείου στο Φίερι, δανεισμό αεροσκαφών στην Αλβανική αεροπορική εταιρία, κ.α. για να εκτιμήσει ότι «όλα συγκλίνουν στη σωστή χρονική στιγμή, ώστε ο εκλεκτός του Τούρκου ηγεμόνος πρωθυπουργός να συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της μεταπλάσεως της χώρας επί το τουρκικότερον». Αναφέρεται επίσης στη διαφορά που υπάρχει στη γειτονική χώρα, για να συμπληρώσει ότι «η αισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων για ενταξιακή πορεία της Αλβανίας μένει να αποδειχθεί. Οι παρωπίδες των εκπροσώπων του διεθνούς παράγοντος, πάντως, καλά κρατούν»!

Διώκτης της Μειονότητας
Ο πρώην πρέσβης στα Τίρανα Παντελής Καρκαμπάσης, είναι όμως αποκαλυπτικός και για τις προθέσεις του Ράμα έναντι της Ελληνικής Μειονότητας, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Καταληκτική παρατήρηση, σε ό,τι αφορά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις: θα αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους η οποιαδήποτε θετική για την εθνική Ελληνική μειονότητα ενέργεια του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος από ετών (ήδη από της εποχής που ήταν δήμαρχος Τιράνων!) συστηματικώς εργάζεται για την αποδόμηση κάθε στοιχείου της ελληνικής παρουσίας στη γείτονα.
Οι από ετών χρονίζουσες "εκκρεμότητες" του περιουσιακού στην περιοχή της Χιμάρας και όχι μόνο, καθώς και της δικαστικής διαλεύκανσης της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα αναφέρονται εδώ ως χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας πολιτικής συστηματικού εξοβελισμού του γηγενούς ελληνικού στοιχείου από την Χώρα των Αετών…
Ας προστεθεί εδώ, ως χαρακτηριστική της πολιτείας του "οραματιστού" Αλβανού πρωθυπουργού, η προ ημερών ανακοίνωση ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα εκκινούν με τους διάσημους και λοιπούς επωνύμους πολίτες της χώρας να εμβολιάζονται πρώτοι».

* * *
Οι επισημάνσεις των δύο εκ των κορυφαίων διπλωματών που υπηρέτησαν στην Ελληνική πρεσβεία των Τιράνων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς γνωρίζουν πολύ καλά την Αλβανική πολιτική και θέτουν τα πράγματα στην πραγματική τους βάση που απέχει πόρρω από την εικόνα που επιχειρείται να σχηματιστεί από τις κατά καιρούς επισκέψεις και τις δηλώσεις των αξιωματούχων. Αν μέχρι τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 ειδικά για την ΑΟΖ, υπάρχει μια δικαιολογία, μετά από αυτές θα πέσει και το τελευταίο «φύλλο συκής» από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.


πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...