ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ: Διαδικασία παρωδία η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών – Cens 2023 στην Αλβανία

ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ: Διαδικασία παρωδία η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών – Cens 2023 στην Αλβανία

Οι φόβοι και επιφυλάξεις της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ σε ότι αφορά την υπό εξέλιξη διαδικασία Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών – Cens 2023, ειδικά ως προς τα ευαίσθητα – προαιρετικά κατά την τυπική πρόβλεψη του Νόμου – δεδομένα της εθνικότητας, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας, επιβεβαιώνονται.

Στο γενικό πλαίσιο παρατηρήθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μη ερμηνεύσιμη εκστρατεία ανθελληνισμού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο μάτι του κυκλώνα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και στόχος η υπονόμευση της διαδικασίας δια της στέρησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των πολιτών. Επιστρατεύτηκαν άλλοι μια φορά ακραίοι εθνικιστικοί πολιτικοί σχηματισμοί, κρατικοί αξιωματούχοι και διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Κάνοντας επίκληση φανταστικών κινδύνων που ελλοχεύουν απ' την επίσημη καταγραφή ύπαρξης πολιτών Ελληνικής καταγωγής σε περιοχές που κατά την επικρατούσα αντίληψη και πρακτική δεν συμπεριλαμβάνονται στις «μειονοτικές ζώνες», θέλουν να χειραγωγήσουν τους απογραφείς και γενικότερα να υπονομεύσουν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Ανάλογη επιθετικότητα καταγράφεται και σε ότι αφορά την Ορθόδοξη κοινότητα, την Εκκλησία της και την πνευματική της ηγεσία.

Οι αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση της διαδικασίας μένουν αμέτοχοι διευκολύνοντας τον εκτροχιασμό της σύμφωνα με τις επιδιώξεις των Ανθελληνικών κύκλων που ενορχηστρώνουν την όλη εκστρατεία.

Παρατηρούνται επίσης και ουσιαστικές παραβιάσεις ως προς την οργάνωση και εφαρμογή στη φάση συλλογής των στοιχείων σε πολλά σημεία, απόδειξη τούτο ότι γι άλλη μια φορά η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τίθεται υπό ουσιαστική αμφισβήτηση.

Σε όλη τη γεωγραφία όπου δικαιολογημένα εστιάζει η προσοχή των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ έρχονται ανησυχητικές πληροφορίες. Οι απογραφείς εμφανίζονται πολλές φορές χωρίς την ειδική ηλεκτρονική συσκευή και συλλέγουν στοιχεία με πρόχειρες σημειώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις δεν προχωρούν καν στο σκέλος του ερωτηματολογίου που αφορά στα στοιχεία εθνικότητας, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας. Αρνούνται να πάρουν υπόψη τους δηλώσεις των κατοίκων για μέλη του οικογενειακού νοικοκυριού που δεν είναι παρόντα. Κατ εξακολούθηση δεν επιδεικνύουν ως οφείλουν τις απαντήσεις προς επιβεβαίωση πριν την τελική καταχώρηση των στοιχείων στην πλατφόρμα της Απογραφής. Διαπιστώνονται περιπτώσεις κατ εξακολούθηση όπου απογραφείς ασκούν αθέμιτο συναισθηματικό φόρτος στους κατοίκους σε ότι αφορά στην επιμονή τους ώστε καταγραφούν οι απαντήσεις για την Ελληνική τους καταγωγή και την Ορθόδοξη πίστη. Επί το πλείστον σε κατοικίες που οι απογραφείς αυθαιρέτως πιστεύουν ότι δεν διαμένουν οι ιδιοκτήτες τους δεν διενεργούν την γραπτή ενημέρωση για επανάληψη της συνέντευξης όπως ο Κανονισμός Απογραφής ορίζει. Είναι επί το πλείστον απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι ανά δήμο φορείς παρακολούθησης της διαδικασίας επιδεικνύουν σκόπιμη αδιαφορία στις ενστάσεις των κατοίκων ως προς την παραβίαση των κανόνων της Απογραφής.

Προβαίνοντας στην καταγγελία των πρώτων παρατυπιών και σοβαρών παραβιάσεων που διαπιστώνουμε στην πρώτη εβδομάδα καλούμε άλλη μια φορά την Κρατική Επιτροπή Απογραφής ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα παρέμβει με σκοπό την αλλαγή της κατάστασης.

Ταυτόχρονα προβαίνουμε άμεσα στην ενημέρωση περί της κατάστασης των φορέων της ΕΕ που χρηματοδοτεί τη διαδικασία και την Επιτροπή Επίβλεψης της Σύμβασης Πλαισίου Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει επισήμως επισημάνει τις προηγούμενες ελαττωματικές και εις βάρος των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες διαδικασίες.


Εκ του Γραφείου Τύπου κι Επικοινωνίας

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Άγιοι Σαράντα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2023


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...