ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Balkan Forum 2022: Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η συνεργασία στα Βαλκάνια

307695654_5589070057818540_7791104822921702169_n

Στην υψηλή σημασία που δίνουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών τους, στην προσπάθεια για ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διοίκηση, αλλά και στην ανάγκη δικτυώσεων και περιφερειακής συνεργασίας όλων των χωρών στα Βαλκάνια, αναφέρθηκαν κυβερνητικά στελέχη βαλκανικών χωρών σε διαδικτυακές παρεμβάσεις τους, στο Balkan Forum 2022, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδια για πολιτικές καλής διακυβέρνησης, Slavica Grkovska, στη διαδικτυακή της παρέμβαση στο Balkan Forum, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες των Βαλκανίων μοιράζονται «κοινές αξίες» και προωθούν τη μεταξύ τους συνεργασία και στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, σημειώνοντας ότι σε αυτό τον τομέα «υπάρχουν πολλές προκλήσεις».

«Η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιοποίηση θα πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της ψηφιακής γνώσης των πολιτών», είπε η κ. Grkovska και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στους πολίτες, ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ότι τα δεδομένα τους είναι προστατευμένα».

Υπογράμμισε δε, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός «αλλάζει τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες, παρέχει ευκαιρίες για ασφαλείς και διαφανείς συναλλαγές με το δημόσιο τομέα» και διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διοργάνωση φόρουμ, όπως αυτό, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλες οι χώρες, οι οποίες σε αυτούς τους τομείς δεν βρίσκονται όλες στο ίδιο επίπεδο, ώστε να ανταλλάσσονται εμπειρίες και καλές πρακτικές και «να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον».

Η υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας Emilija Stojmenova Duh, σε διαδικτυακή παρέμβαση της στο Balkan Forum, υπογράμμισε ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές αποτελεί σημαντικό «πυλώνα» της διακυβέρνησης και προτεραιότητα για τη χώρα της. «Ιδιαίτερα δίνουμε σημασία στα ανοιχτά δεδομένα (open data), που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση και οικονομικά οφέλη για επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Stojmenova.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Σλοβενία διακρίνεται, ως πρωτοπόρα, σε αυτόν τον τομέα και ότι διαθέτει πάνω από σαράντα χρόνια εμπειρίας, ιστορίας και εκπαίδευσης, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Συνδέουμε πάντα τους στόχους μας με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών», είπε η κ. Stojmenova και συνέχισε: «Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε όλα τα μέλη της κοινωνίας, να εξαλείψουμε τον ψηφιακό διαχωρισμό και τις διακρίσεις. Αντιμετωπίζουμε ως δικαίωμα την πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία».

Αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και ενηλίκων στις ψηφιακές εφαρμογές, με τα «υψηλότερα πρότυπα» εκπαιδευτικών πρακτικών διεθνώς. «Η κοινωνία μας βιώνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή», τόνισε η υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας και αφού επεσήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών για την επίτευξη των στόχων, πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις πρακτικές μας και τις γνώσεις μας με τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου».

Ο υφυπουργός Τεχνολογίας της Βουλγαρίας Blagovest Kirilov, σε διαδικτυακή του παρέμβαση στο Balkan Forum, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας του. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες αξιόπιστες και διαφανείς σε όλες τις επιχειρήσεις, να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και να παρέχουμε προστιθέμενη αξία σε όλους», τόνισε και πρόσθεσε πως η Βουλγαρία έχει αναπτύξει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και έχει δημιουργήσει τους απαραίτητους φορείς που παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες.

Ο κ. Kirilov υπογράμμισε ακόμη ότι η ταυτοποίηση και η διασφάλιση των ψηφιακών δεδομένων είναι προτεραιότητα σε αυτή την προσπάθεια. «Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη όλων των χωρών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στα προγράμματα που ήδη «τρέχουν», π.χ. για τα βουλγαρικά ταχυδρομεία και για τις επιχειρήσεις, καθώς και πιλοτικά προγράμματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την εκπαίδευση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την κυβερνοασφάλεια της δημόσιας διοίκησης, με τη δημιουργία ενός κέντρου κατά των κυβερνοεπιθέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...