Η Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία (INSTAT) ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τ.έ. οι εξαγωγές αγαθών έφθασαν σε αξία τα 34 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Επιπρόσθετα, οι εισαγωγές ανήλθαν στα 68 δισ. λεκ, καταγράφοντας μείωση κατά 8,6%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 34 δισ. λεκ, έχοντας αυξηθεί κατά 18,6% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η μεταβολή επηρέασε σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο ανήλθε σε 34 δισ. ALL για τον μήνα, μειωμένο κατά 18,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά αυξημένο κατά 17,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2025.
Οι κυριότερες κατηγορίες αγαθών που συνεισέφεραν στην αύξηση των εξαγωγών ήταν τα ορυκτά, τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα μηχανήματα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα υποδήματα και τα πλαστικά προϊόντα, ενώ αντίθετα, οι ομάδες που επηρέασαν αρνητικά ήταν οι κατασκευές, τα υλικά και τα μέταλλα.
Η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών της Αλβανίας κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2025 καταγράφηκε στο εμπόριο με το Κόσοβο, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία μειώθηκαν. Όσον αφορά τις εισαγωγές, οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από την Κίνα, την Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις εισαγωγές από την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γερμανία.