Φτάνει πια!
Δεν ανεχόμαστε πρακτικές εποχής Χοτζικού καθεστώτος εις βάρους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού
Όλοι μια «γροθιά» ενωμένοι απέναντι στην πρωτοφανή καταδίκη του Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη Μόντη Κολίλα, από την Αλβανική δικαιοσύνη
Αγαπητοί συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Τις τελευταίες ώρες όλοι και όλες διακατεχόμαστε από συναισθήματα λύπης και συνάμα γενικευμένης οργής για την άνευ προηγουμένου κίνηση της αλβανικής δικαιοσύνης, να θέσει για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο τον Βορειοηπειρώτη με καταγωγή από την Χιμάρα Μόντη Κολίλα. Όπως έχει γίνει γνωστό, το Δικαστήριο Αργυροκάστρου κατηγορεί τον Μόντη Κολίλα ερήμην του για προσβολή των εθνικών συμβόλων της Αλβανίας κατά την 12η Μαΐου 2018 σε εκδήλωση που έγινε στους Βουλιαράτες της Δρόπολης. Οι έρευνες σχετικά με τον Μ. Κολίλα (σύμφωνα με την Εισαγγελία Αργυροκάστρου) ξεκίνησαν από το 2018, ενώ η απόφαση που ελήφθη, είναι 8 έτη και 6 μήνες φυλάκισης, κατόπιν κηρύξεως της συγκέντρωσης στην οποία παρευρίσκονταν και άλλοι Βορειοηπειρώτες, ως αντισυνταγματική. Το επίσημο κατηγορητήριο κάνει λόγω για «διανομή αντισυνταγματικών φυλλαδίων» και «διοργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεων παράνομων εκδηλώσεων».
Αγαπητοί συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Πρόκειται για μια τραγελαφική απόφαση που αποδεικνύει ότι η πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια από το 1990 έως σήμερα από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, έχουν αποτύχει παταγωδώς. Η Αλβανία υποχρεούται να δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις στα άτομα που ανήκουν στην αυτόχθονη εθνική ομάδα και είναι προφανές ότι η πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε περνά μέσα από τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός διέρχεται εξαιρετικά δύσκολους καιρούς μέσω της συνεχιζόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το αλβανικό κράτος. Το Αλβανικό κράτος ουδέποτε υπήρξε συνεπές στις δεσμεύσεις του και στις υποχρεώσεις του απέναντι στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αλλά με διάφορες μεθόδους καταπίεσης, στόχευε στην εξαφάνιση της.
Οι αδικίες που διαπράττονται εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλώστε είναι γνωστό, πως πάρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία δύναται να προστατεύεται και να γίνεται σεβαστή στην αλβανική πολιτεία βάσει της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας και κατοχύρωσης από διεθνή κείμενα και διεθνείς συμβάσεις, όπως, οι δηλώσεις της Αλβανίας κατά την εισδοχή της στην Κοινωνία των Εθνών για τον σεβασμό και την προστασιών της Ε.Ε.Μ, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η τελική πράξη του Ελσίνκι, ΟΑΣΕ (1975), η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση πλαίσιο για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (Στρασβούργο 1993), η διακήρυξη της Βιέννης για τις Εθνικές Μειονότητες.
Είναι επιτακτική πλέον ανάγκη η Ελληνική Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και κάθε αρμόδιος φορέας, να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό ολόκληρου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Είναι επιτακτική πλέον ανάγκη για έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Διεθνών Οργανισμών οι οποίοι θα πρέπει να αναγκάσουν την Αλβανία να αλλάξει νοοτροπία και στάση απέναντι στη Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
ΥΓ: Σαν σήμερα 20 Φεβρουάριο του 1991, όχλος κατεδάφιζε και ποδοπατούσε το άγαλμα του Ενβέρ Χότζα, το οποίο δέσποζε επί χρόνια στην Πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων και μία εποχή τελείωνε και συμβολικά για την Αλβανία. Τρεις δεκαετίες μετά, δεν νοείται χώρα (βλ. Αλβανία) που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια να νοσταλγεί και να εφαρμόζει πρακτικές του κομμουνιστικού καθεστώτος εις βάρους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.