Ως ιστορική θα καταγραφεί στην ιστορία η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα χωριά της ελληνικής μειονότητας μετά από σχεδόν 32 χρόνια, όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στη Δερβίτσανη τον Ιανουάριο του 1991, όπου και καταγράφηκε στην ιστορία ως η πρώτη επίσκεψη στην Αλβανία δυτικο-ευρωπαίου ηγέτη μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Υπό τον ήχο των συνθημάτων «Ελλάς, Ελλάς, μη μας ξεχνάς», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είναι μεγάλη τιμή να επισκέπτεται τη Χειμάρρα ως πρωθυπουργός. Τον πρωθυπουργό συνόδευσε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χειμάρρα προτού θριαμβεύσει με τα ελληνικά χρώματα στην άρση βαρών, προσδίδοντας ιδιαίτερη συμβολική αξία με την παρουσία του στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού. Για ιστορική μέρα έκανε λόγο και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος είπε: «Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν θα το έχανα με τίποτα».
Στη Χειμάρρα βρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», κ. Ανδρέας Κούρτης, ο οποίος σε σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό τόνισε πως «η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ιστορική στιγμή για όλο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και αισθάνεται ιδιαίτερα συγκινημένος που για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Χειμάρρα αλλά και που έπειτα από 32 ολόκληρα χρόνια την Δερβιτσάνη, όπως ακριβώς είχε κάνει ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991».
Ειδικότερα, ο κ. Κούρτης για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη επισήμανε τα εξής: «Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής για όλη την Βόρειο Ήπειρο, για όλους του Βορειοηπειρώτες και όλες τις Βορειοηπειρώτισσες, για μικρούς και μεγάλους, για τον απανταχού Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Με μεγάλη συγκίνηση και χαρά υποδεχτήκαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Χειμάρρα, μια ιστορική περιοχή, που για πρώτη φορά επισκέπτεται Έλληνας πρωθυπουργός. Η επίσκεψη αυτή, μας γεμίζει με αισιοδοξία και περηφάνια, διότι οι Βορειοηπειρώτες που μένουν εδώ κρατούν Θερμοπύλες πολλά χρόνια τώρα, κάτω από δύσκολες συνθήκες και για να συνεχίζουν να το κάνουν αυτό χρειάζονται ουσιαστικές δράσεις για να παραμείνουν στις πατρογονικές εστίες και να προκόψουν στον τόπο τους. Ελπίζουμε η σημερινή επίσκεψη να αποτελέσει την αρχή για μία πιο δυναμική πολιτική στοχευμένων δράσεων από την ελληνική πολιτεία για τη στήριξή και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και το σεβασμό των περιουσιακών της δικαιωμάτων».
Κατά την επίσκεψή του στη Χειμάρρα, ο Επικεφαλής της παράταξης, κ. Κούρτης, είχε επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας με τους οποίους συνομίλησε και αντάλλαξε απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα που διαμένει στη Βόρειο Ήπειρο. Επίσης, συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής και με συναισθήματα υπερηφάνειας για το χθες και αισιοδοξία για το αύριο, δήλωσε πως θα συνεχίσει αμείωτο τον αγώνα για την διαφύλαξη της εθνική μας ταυτότητας, της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, του πολιτισμού και της γλώσσας μας. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η συνάντησή του με την «Κυρά της Χειμάρρας», την κα. Ερμιόνη Πρίγκου, την ηρωίδα Βορειοηπειρώτισσα που εξακολουθεί να φυλάει στην αυλή του σπιτιού της τα μνήματα Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41. Ο κ. Κούρτης σε έντονο κλίμα συγκίνησης, ευχαρίστησε την «Μάνα των Πεσόντων», όπως την αποκαλούν, για την εθνική της προσφορά και την αξιέπαινη δράση της όλα αυτά χρόνια.
Η παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», έχοντας πάντα ως γνώμονα, ότι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους και ότι η κοινότητά των Βορειοηπειρωτών έχει δώσει τη συμβολή της σε όλες τις σημαντικές και ιστορικές στιγμές του Ελληνικού Γένους και το όνομά της είναι συνδεδεμένο με κάποιες από τις λαμπρότερες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας, θα συνεχίσει με δράσεις και ενέργειες να συμβάλλει στην εξασφάλιση της επιβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ώστε να συνεχίσει με θάρρος να αναπτύσσει τον πολιτισμό της, να διαφυλάσσει το θρήσκευμά της, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά της.