Στα Τίρανα πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 18 Μαΐου το 7ο Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR), υπό τον τίτλο «ΕΕ - Νεολαία πολιτιστική ανταλλαγή», καθώς η Αλβανία ασκεί την τρέχουσα προεδρία του Φόρουμ.
Οι εργασίες του Φόρουμ ανοίγουν σήμερα το πρωί, στις 10:30 ώρα Ελλάδας (09:30 τοπική ώρα), με τις ομιλίες της υφυπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, αρμόδιας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μέγκι Φίνο (Megi Fino), της επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα, του υπουργού Εξωτερικών του Αγίου Μαρίνου Λούκα Μπεκάρι (Luca Beccari), του προέδρου του Φόρουμ των Εμπορικών Επιμελητηρίων Αδριατικής - Ιονίου Γιόζε Τόμας (Joze Tomaš) και της Ασπασάνια Κόνγκο από την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων 2022, Τίρανα.
Το 7ο Φόρουμ της EUSAIR, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, έχει σχεδιαστεί ως μια μεγάλη εκδήλωση δικτύωσης και εμπειρίας, προσφέροντας ευκαιρίες για ανταλλαγή καλών πρακτικών. Επίσης, σημειώνουν ότι αποτελεί ευκαιρία συζήτησης για το μέλλον της Στρατηγικής και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Επιπλέον, θα γίνει επισκόπηση των πρωτοβουλιών και των έργων που υλοποιούνται στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Παράλληλα, με αφορμή το γεγονός ότι το 2022 είναι το Έτος Νεολαίας της ΕΕ, στις συνεδρίες του Φόρουμ θα δοθεί μεγάλη έμφαση στη συνεργασία της νεολαίας που διαβιοί στις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου. Άλλα θέματα που θα συζητηθούν σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, την Πράσινη Ατζέντα της ΕΕ, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τη Συνδεσιμότητα είτε με την ψηφιοποίηση είτε με τις μεταφορές και τις υποδομές.
Μάλιστα, στο φετινό Φόρουμ διευρύνεται η Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου με τη συμμετοχή ενός νέου μέλους. Το Σαν Μαρίνο έγινε τον Φεβρουάριο το 10 μέλος της Στρατηγικής.
Στόχος της αλβανικής προεδρίας είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου/Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου ως ενός περιφερειακού μηχανισμού που επικεντρώνεται στην προώθηση της ολοκλήρωσης, της κουλτούρας των νέων, του τουρισμού, της συνδεσιμότητας και των υποδομών και των ανταλλαγών των χωρών - μελών της.
Κατά την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιηθούν δύο θεματικές συνεδρίες. Η πρώτη «Από τη Γαλάζια Ανάπτυξη στη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία» και η δεύτερη «Η ενεργειακή μετάβαση στην Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου: προκλήσεις και νέες προοπτικές για συνεργασία». Η δεύτερη ημέρα θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για το περιβάλλον, με θέμα «Βιοποικιλότητα/Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας» και θα ακολουθήσουν «Ο ρόλος του τουρισμού και του πολιτισμού στην αναθεώρηση του σχεδίου δράσης της EUSAIR». Το EUSAIR θα ολοκληρωθεί με το Φόρουμ Οργανώσεων Νεολαίας Αδριατικής-Ιονίου.
Σημειώνεται πως η Αλβανία θα παραδώσει την προεδρία της EUSAIR στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για ένα έτος.
Στην εν λόγω Στρατηγική συμμετέχουν τέσσερις χώρες - μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Κροατία και έξι μη: Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία& Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Σαν Μαρίνο. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη Συνδεσιμότητα(Μεταφορές και Ενέργεια), το Περιβάλλον και τον Τουρισμό.
Η στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR) είναι μια μακροπεριφερειακή στρατηγική που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014. Η στρατηγική αναπτύχθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις χώρες και τους ενδιαφερόμενους φορείς της Περιφέρειας Αδριατικής - Ιονίου, οι οποίοι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος κάθε κράτους και ολόκληρης της περιοχής.
Σημειώνεται πως η Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου είναι μία από τις τέσσερις μακροπεριφερειακές στρατηγικές της ΕΕ. Οι υπόλοιπες τρεις είναι η στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια της Βαλτικής Θάλασσας (2009), η στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια του Δούναβη (2011) και η στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια των Άλπεων (2016).
Ο γενικός στόχος της Στρατηγικής για την Περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου είναι η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης στην περιοχή βελτιώνοντας την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη συνδεσιμότητά της.
Καθώς στη Στρατηγική συμμετέχουν 5 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, κεντρικό σημείο της αποτελεί η εδραίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της περιοχής και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της. Επίσης, οι 10 χώρες στοχεύουν να δημιουργήσουν συνέργειες και να ενισχύσουν τον συντονισμό μεταξύ τους στην προώθηση πρακτικών βιωσιμότητας για τον τουριστικό κλάδο, στην προστασία του περιβάλλοντος, τη συνδεσιμότητα μεταξύ τους και τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ