ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Από 300 έως 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Αλβανία

Από 300 έως 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Αλβανία

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εγκλήματα μεταξύ των αλβανικών εγκληματικών ομάδων.

Σε αναφορές εγχώριων και ξένων ιδρυμάτων, υπογραμμίζεται ότι αυξάνεται η χρήση εμπορικών εταιρειών, που χρησιμεύουν στη λήψη και μεταφορά των χρημάτων που κερδίζονται από εγκληματικές δραστηριότητες, διανέμοντάς τα μέσω επενδύσεων και τακτικών εμπορικών συναλλαγών.

Οι επενδύσεις σε κινητή περιουσία (μηχανοκίνητα οχήματα, πολυτελή ρούχα, ακριβά ρολόγια μάρκας, κοσμήματα κ.λπ.) και ακίνητα εξακολουθούν να παραμένουν από τις πιο προτιμώμενες μορφές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως σε διαμερίσματα, κτίρια, οικόπεδα, μονάδες εξυπηρέτησης κ.λπ. στην πόλη των Τιράνων, αλλά και σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές.

Άλλοι τομείς της οικονομίας όπου πραγματοποιείται αυτή η παράνομη δραστηριότητα είναι τα τηλεφωνικά κέντρα, τα τυχερά παιχνίδια, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Σύμφωνα με τον δείκτη της Βασιλείας, στην ετήσια ανάλυση του 2023, από 900 έως 1500 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ξεπλυθεί παγκοσμίως. Στην περιοχή των Βαλκανίων, τα στοιχεία για το ξέπλυμα χρήματος υπολογίζονται από 1,8 έως 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην Αλβανία τα στοιχεία αναφέρονται από 300 έως 700 εκατομμύρια δολάρια.

Η εκτίμηση της παρατυπίας στην Αλβανία υπολογίζεται στο 25-30% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η EBRD την υπολογίζει σε 25-50%, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ στο 40% και η Ernts@Young περίπου στο 22-40%.

Η πηγή βρώμικου χρήματος στην Αλβανία προέρχεται κυρίως από εγκληματικές δραστηριότητες, διαφθορά και φορολογική απάτη, που ξεπλένονται και διοχετεύονται στην οικονομία μέσω ακίνητης περιουσίας, κινητών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων, αναφέρει το euronewsal.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...