ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Άνοιξε ο δρόμος για την απόβαση του αμερικανικού στρατού στην Αλβανία πριν από τις εκλογές

ushtria-amerikan-1-678x381-1

Πάνω από 900 Αλβανοί στρατιώτες και πάνω από 3.000 Αμερικανοί και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι για τη μεγάλη άσκηση 26 Απριλίου - 20 Ιουνίου 2021, αεροπλάνα, θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, πλοία και πυραυλικά συστήματα θα «περιβάλλουν» την Αλβανί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας ενέκρινε σήμερα το σχέδιο νόμου, ανοίγοντας το δρόμο για την αποβίβαση περισσότερων από 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Αλβανία, πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης στην ιστορία του Αλβανικού κράτους.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 26 Απριλίου - 20 Ιουνίου 2021 στην Αλβανία, υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, όπου ο αλβανικός στρατός θα επιδείξει τις ικανότητές του.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 3.100 στρατεύματα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και 10 πλοία, 18 αεροσκάφη, 19 ελικόπτερα, 6 πυραυλικά συστήματα Patriot, 1000 βοηθητικά οχήματα, άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα κ.λπ.

Η έγκριση της πρωτοβουλίας από τη Συνέλευση υπαγορεύεται από μια συνταγματική διάταξη, σύμφωνα με την οποία εάν λάβουμε περισσότερα από 1.000 ξένα στρατεύματα σε άσκηση, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Κοινοβούλιο.

Για να εξηγήσει το περιεχόμενο του έργου, ο Υφυπουργός Άμυνας Πέτρο Κότσι και ανώτεροι εκπρόσωποι του αλβανικού στρατού κλήθηκαν στην Επιτροπή Ασφαλείας.

«Είναι η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία διεθνών ασκήσεων στο έδαφος της Αλβανίας. Ο σκοπός της άσκησης είναι να επιτρέψει περαιτέρω τα στρατεύματα μας να συμμετέχουν και να συντονίζονται με τις στρατιωτικές δυνάμεις εταίρων σε κοινή εκπαίδευση και επιχειρήσεις.

Αυτή η άσκηση θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων για όλες τις επόμενες προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία συμμαχικών δυνάμεων θα συνοδεύεται από τον στρατό μας», δήλωσε ο Πέτρο Κότσι.

Εν τω μεταξύ, ο εισηγητής του σχεδίου νόμου, Μουσλίμ Μουρίζι , ενημέρωσε ότι 900 στρατεύματα θα συμμετάσχουν σε αυτήν την άσκηση στις τάξεις του αλβανικού στρατού.

Στο τέλος, η Επιτροπή ψήφισε με συναίνεση για το σχέδιο νόμου.

Η πρωτοβουλία θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο κατά την επόμενη σύνοδο.

Απομένει να δούμε αν το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ ή θα επιστραφεί από τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα «αρπάξει τα όπλα» στις 25 Απριλίου.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις Διοικήσεις των Δυνάμεων Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού, στη φρουρά «Σκεντέρμπεη», στην αεροπορική βάση Φάρκα, στην αεροπορική βάση Κουτσόβα και στις περιοχές εκπαίδευσης Μπίζα και Φέκεν, καθώς και στον αέρα και διαβάσεις εδάφους προς αυτές τις περιοχές. Η «Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη» θα καθοδηγεί την άσκηση.

Οι πρώτες δομές και στοιχεία του αμερικανικού στρατού θα αρχίσουν να έρχονται στην Αλβανία από τις αρχές Απριλίου 2021, για την προετοιμασία της υλικοτεχνικής υποδομής για τη δημιουργία στρατοπέδων σε όλους τους χώρους ανάπτυξης και εδάφη εκπαίδευσης που παρέχονται από τον αλβανικό στρατό.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

22 Μάι 2023
Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ...
20 Μάι 2023
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ω...
19 Μάι 2023
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Να...
11 Μάι 2023
Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκή...
26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...
07 Μάι 2023
Αυτό είναι το μοτίβο που πρέπει να επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, π...
10 Απριλίου 2023
Είναι η τέταρτη χρονιά, μετά την μεταπολίτευση στην Αλβανία, που η καθημερινότητα στην Ελληνική Κοιν...
09 Απριλίου 2023
Με την εικαστική έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα (χρηματοδότησε κα...