ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Άνοιξε ο δρόμος για την απόβαση του αμερικανικού στρατού στην Αλβανία πριν από τις εκλογές

ushtria-amerikan-1-678x381-1

Πάνω από 900 Αλβανοί στρατιώτες και πάνω από 3.000 Αμερικανοί και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι για τη μεγάλη άσκηση 26 Απριλίου - 20 Ιουνίου 2021, αεροπλάνα, θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, πλοία και πυραυλικά συστήματα θα «περιβάλλουν» την Αλβανί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας ενέκρινε σήμερα το σχέδιο νόμου, ανοίγοντας το δρόμο για την αποβίβαση περισσότερων από 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Αλβανία, πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης στην ιστορία του Αλβανικού κράτους.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 26 Απριλίου - 20 Ιουνίου 2021 στην Αλβανία, υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, όπου ο αλβανικός στρατός θα επιδείξει τις ικανότητές του.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 3.100 στρατεύματα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και 10 πλοία, 18 αεροσκάφη, 19 ελικόπτερα, 6 πυραυλικά συστήματα Patriot, 1000 βοηθητικά οχήματα, άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα κ.λπ.

Η έγκριση της πρωτοβουλίας από τη Συνέλευση υπαγορεύεται από μια συνταγματική διάταξη, σύμφωνα με την οποία εάν λάβουμε περισσότερα από 1.000 ξένα στρατεύματα σε άσκηση, η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Κοινοβούλιο.

Για να εξηγήσει το περιεχόμενο του έργου, ο Υφυπουργός Άμυνας Πέτρο Κότσι και ανώτεροι εκπρόσωποι του αλβανικού στρατού κλήθηκαν στην Επιτροπή Ασφαλείας.

«Είναι η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία διεθνών ασκήσεων στο έδαφος της Αλβανίας. Ο σκοπός της άσκησης είναι να επιτρέψει περαιτέρω τα στρατεύματα μας να συμμετέχουν και να συντονίζονται με τις στρατιωτικές δυνάμεις εταίρων σε κοινή εκπαίδευση και επιχειρήσεις.

Αυτή η άσκηση θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων για όλες τις επόμενες προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία συμμαχικών δυνάμεων θα συνοδεύεται από τον στρατό μας», δήλωσε ο Πέτρο Κότσι.

Εν τω μεταξύ, ο εισηγητής του σχεδίου νόμου, Μουσλίμ Μουρίζι , ενημέρωσε ότι 900 στρατεύματα θα συμμετάσχουν σε αυτήν την άσκηση στις τάξεις του αλβανικού στρατού.

Στο τέλος, η Επιτροπή ψήφισε με συναίνεση για το σχέδιο νόμου.

Η πρωτοβουλία θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο κατά την επόμενη σύνοδο.

Απομένει να δούμε αν το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ ή θα επιστραφεί από τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα «αρπάξει τα όπλα» στις 25 Απριλίου.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις Διοικήσεις των Δυνάμεων Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού, στη φρουρά «Σκεντέρμπεη», στην αεροπορική βάση Φάρκα, στην αεροπορική βάση Κουτσόβα και στις περιοχές εκπαίδευσης Μπίζα και Φέκεν, καθώς και στον αέρα και διαβάσεις εδάφους προς αυτές τις περιοχές. Η «Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη» θα καθοδηγεί την άσκηση.

Οι πρώτες δομές και στοιχεία του αμερικανικού στρατού θα αρχίσουν να έρχονται στην Αλβανία από τις αρχές Απριλίου 2021, για την προετοιμασία της υλικοτεχνικής υποδομής για τη δημιουργία στρατοπέδων σε όλους τους χώρους ανάπτυξης και εδάφη εκπαίδευσης που παρέχονται από τον αλβανικό στρατό.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...