Η Αλβανία ανέβηκε τέσσερις θέσεις στον δείκτη δημοκρατίας του Economist 2022, καθιστώντας την μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις της χρονιάς, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί από υβριδικό καθεστώς σε ελαττωματική δημοκρατία.
Το σύστημα βαθμολόγησης εξετάζει τις επιδόσεις σε διάφορους βασικούς τομείς, όπως, εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες.
«Συνολικά 16 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης βελτιώνουν τη βαθμολογία τους στον Δείκτη Δημοκρατίας το 2022, με το Μαυροβούνιο και την Αλβανία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι «έξι χώρες υφίστανται επιδείνωση της βαθμολογίας τους, με τη Ρωσία να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση», ενώ δεν υπάρχουν «πλήρεις δημοκρατίες στην περιοχή».
Με βάση τη βαθμολογία της σε μια σειρά δεικτών εντός αυτών των κατηγοριών, κάθε χώρα κατατάσσεται στη συνέχεια σε έναν από τους τέσσερις τύπους καθεστώτων: «πλήρης δημοκρατία», «ελαττωματική δημοκρατία», «υβριδικό καθεστώς» ή «αυταρχικό καθεστώς».
Η αναβάθμιση του καθεστώτος σημαίνει ότι οι εκλογές είναι ελεύθερες και υπάρχουν πολιτικά δικαιώματα, αλλά υπάρχουν προβλήματα όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η κρίση ή η καταστολή της αντιπολίτευσης. Η Αλβανία κατατάσσεται πλέον στην 64η θέση, μια σημαντική άνοδος από την 68η θέση το 2021 και την 71η θέση το 2020.
Βαθμολογούμενη σε 10 δυνατούς βαθμούς, η Αλβανία συγκέντρωσε 7,35 για τις πολιτικές ελευθερίες, 7,0 για την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό, 6,43 για τη λειτουργία της κυβέρνησης, 6,25 για την πολιτική κουλτούρα και μόλις 5,00 για την πολιτική συμμετοχή.
Κατατάσσεται πάνω από τη Σερβία και τη Μολδαβία, αλλά κάτω από τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο. Οι κορυφαίες επιδόσεις στον δείκτη ήταν η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Στις τελευταίες θέσεις περιλαμβάνονταν το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ, η Βόρεια Κορέα και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.