Από Newsroom σε Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021
Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακαινίζεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Αθανασίου στην Μοσχόπολη Κορυτσάς

Ένας από τους ιστορικούς ναούς της Μοσχόπολης στην Κορυτσά, αυτός του αγίου Αθανασίου, που αποτελεί και θρησκευτικό τουριστικό προορισμό, ανακαινίζεται.


Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Abi Bank- American Bank of Investments και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνει αποκατάσταση θόλου, αντικατάσταση της στέγης, συντήρηση των φωτογραφιών κ. ά.

Ο ναός-μνημείο του αγίου Αθανασίου στη Μοσχόπολη Κορυτσάς, πάνω σε λόφο, έχει κτιστεί, όπως αναφέρουν επιγραφές γραμμένες στα Ελληνικά, το 1724 από αρχιτέκτονες της πόλης Κριμέα, δίπλα στην Καστοριά.

​Διακρίνεται για τις υπέροχης τεχνοτροπίας αγιογραφίες του, που φιλοτέχνησαν οι αδελφοί Ζωγράφου κατά το 1744-1745, καθώς και για την εξωτερική διακόσμηση με κεραμικά και με χρωματιστές πέτρες.

Αυτός ο παλαιός ναός είναι μια ολοζώντανη μαρτυρία μέσα στο διάβα του χρόνου της αναζήτησης από τους ανθρώπους της αλήθειας, που φωλιάζει εντός του και της εσωτερικής λευτεριάς, που προσέφερε και προσφέρει.

Μέσα σαν αυτόν κατασταλάζει η ευτυχία του Θεού. Τις πικρές ώρες της αθεΐας, τις διαδέχθηκαν οι γλυκές στιγμές του θριάμβου της πίστης.

Ο πόλεμος κατά του Χριστού έγινε σήμερα, αυτό δείχνει ο ναός του αγίου Αθανασίου, ένα ασήμαντο, αλλά όχι ξεχασμένο, επεισόδιο στο αιώνιο πέλαγος του χρόνου.

Ειρηνικά αντηχούν τα βήματα του κάθε επισκέπτη στον ιστορικό ναό. Αχολογάει η καμπάνα ανεμπόδιστα πλέον και φτερουγίζουν τα ηθικά παραγγέλματα, που ξεπηδούν από το Ορθόδοξο πνεύμα, που προχωράει σ' αυτό τον τόπο.

Και ξυπνάει ο πόθος για ανύψωση. Ένας πόθος ασίγαστος, που δεν σβήνουν οι πρόχειρες θεωρήσεις, αλλά φουντώνει και γίνεται θύελλα και αναθεωρεί τη ζωή. Γίνεται η δυνατή φλόγα, που φωτίζει και ξεσηκώνει συνειδήσεις.

Αντήχησαν κάποτε, αντηχούν και τώρα με τους εσπερινούς και τους όρθρους και τις λειτουργίες, μελωδίες που τις συνθέτουν γυμνωμένες και αληθινές ψυχές, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν ανέγγιχτες από τους καημούς και να σταθούν ασάλευτες στους άγριους βοριάδες.

του π. Ηλία Μάκου / ekklisiaonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σχετικές Δημοσιεύσεις