ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ανακαινίζεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Αθανασίου στην Μοσχόπολη Κορυτσάς

download-21

Ένας από τους ιστορικούς ναούς της Μοσχόπολης στην Κορυτσά, αυτός του αγίου Αθανασίου, που αποτελεί και θρησκευτικό τουριστικό προορισμό, ανακαινίζεται.


Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Abi Bank- American Bank of Investments και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνει αποκατάσταση θόλου, αντικατάσταση της στέγης, συντήρηση των φωτογραφιών κ. ά.

Ο ναός-μνημείο του αγίου Αθανασίου στη Μοσχόπολη Κορυτσάς, πάνω σε λόφο, έχει κτιστεί, όπως αναφέρουν επιγραφές γραμμένες στα Ελληνικά, το 1724 από αρχιτέκτονες της πόλης Κριμέα, δίπλα στην Καστοριά.


Διακρίνεται για τις υπέροχης τεχνοτροπίας αγιογραφίες του, που φιλοτέχνησαν οι αδελφοί Ζωγράφου κατά το 1744-1745, καθώς και για την εξωτερική διακόσμηση με κεραμικά και με χρωματιστές πέτρες.

Αυτός ο παλαιός ναός είναι μια ολοζώντανη μαρτυρία μέσα στο διάβα του χρόνου της αναζήτησης από τους ανθρώπους της αλήθειας, που φωλιάζει εντός του και της εσωτερικής λευτεριάς, που προσέφερε και προσφέρει.

Μέσα σαν αυτόν κατασταλάζει η ευτυχία του Θεού. Τις πικρές ώρες της αθεΐας, τις διαδέχθηκαν οι γλυκές στιγμές του θριάμβου της πίστης.

Ο πόλεμος κατά του Χριστού έγινε σήμερα, αυτό δείχνει ο ναός του αγίου Αθανασίου, ένα ασήμαντο, αλλά όχι ξεχασμένο, επεισόδιο στο αιώνιο πέλαγος του χρόνου.

Ειρηνικά αντηχούν τα βήματα του κάθε επισκέπτη στον ιστορικό ναό. Αχολογάει η καμπάνα ανεμπόδιστα πλέον και φτερουγίζουν τα ηθικά παραγγέλματα, που ξεπηδούν από το Ορθόδοξο πνεύμα, που προχωράει σ' αυτό τον τόπο.

Και ξυπνάει ο πόθος για ανύψωση. Ένας πόθος ασίγαστος, που δεν σβήνουν οι πρόχειρες θεωρήσεις, αλλά φουντώνει και γίνεται θύελλα και αναθεωρεί τη ζωή. Γίνεται η δυνατή φλόγα, που φωτίζει και ξεσηκώνει συνειδήσεις.

Αντήχησαν κάποτε, αντηχούν και τώρα με τους εσπερινούς και τους όρθρους και τις λειτουργίες, μελωδίες που τις συνθέτουν γυμνωμένες και αληθινές ψυχές, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν ανέγγιχτες από τους καημούς και να σταθούν ασάλευτες στους άγριους βοριάδες.

του π. Ηλία Μάκου / ekklisiaonline.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

16 Ιουλίου 2024
Στην Πρίγκηπο παρευρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της Ι...
28 Ιουνίου 2024
Την έμφαση που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελλη...
04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...