ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανία : Περίπου 400 χιλιάδες άτομα μετανάστευσαν αμφισβητώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον

emi-1

Η μετανάστευση έχει γίνει το πιο οξύ πρόβλημα της Αλβανικής κοινωνίας, καθώς ο αριθμός των μεταναστών, κυρίως των νέων, αυξάνεται, αμφισβητώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η INSTAT δείχνουν ότι από το 2011, όταν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά, μέχρι το 2020, 423,7 χιλιάδες άτομα (μετανάστες) έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Ραδιόφωνο των Τιράνων.

Για την ίδια περίοδο, 242,8 χιλιάδες μετανάστες επέστρεψαν, καθιστώντας την καθαρή μετανάστευση για αυτήν την περίοδο σε μείον 181 χιλιάδες άτομα.

Τα επίσημα στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του 2020, παρά τους ακραίους περιορισμούς στη μετακίνηση από την πανδημία Covid-19, η καθαρή μετανάστευση (η διαφορά μεταξύ αυτών που εγκαταλείπουν και επιστρέφουν στη χώρα) ήταν 16 χιλιάδες 684 άτομα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2020, 23 χιλιάδες 854 άτομα έφυγαν από τη χώρα και μόνο 7.171 άτομα επέστρεψαν. Η διαφορά μεταξύ αναχωρήσεων και επιστροφών παρέμεινε υψηλή με πάνω από 16 χιλιάδες άτομα.

Δημογραφικοί εμπειρογνώμονες στη χώρα προειδοποιούν ότι η πανδημία Covid-19 θα ενισχύσει περαιτέρω τη μετανάστευση.

Ο Ilir Gëdeshi, γνωστός εμπειρογνώμονας σε θέματα μετανάστευσης, δήλωσε ότι οι οικονομικές κρίσεις στην Αλβανία ακολούθησαν τα κύματα μετανάστευσης. Οι κρίσεις του 1990, 1997, 2008 έχουν αποδείξει αυτό το γεγονός. Ακόμη και η πανδημική κρίση, σύμφωνα με τον Gëdeshi, κινδυνεύει να κλιμακώσει τη μετανάστευση στη χώρα.

Οι περισσότερες από τις αναχωρήσεις προέρχονται από νέους. Η INSTAT ανέφερε ότι ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15-64 ετών μειώθηκε κατά 16,2 χιλιάδες άτομα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 ή κατά 0,8%. Αλλά στις νέες ομάδες, η μείωση ήταν ισχυρότερη. Ο πληθυσμός στην ηλικιακή ομάδα 15-29 σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση με περίπου 18 χιλιάδες άτομα. Σε αυτό το ηλικιακό εύρος η μεγαλύτερη μείωση ήταν για νέους ηλικίας 15-19 ετών με πάνω από 8 χιλιάδες άτομα.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης υπολόγισε ότι από το 2010 έως το 2019, περίπου 499 χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν την Αλβανία σε μετανάστευση, σε μια πρόσφατη έκθεση για την καθαρή μετανάστευση των Δυτικών Βαλκανίων. Οι εμπειρογνώμονες έλαβαν στοιχεία από την Eurostat για χώρες της ΕΕ και από χώρες εκτός ΕΕ χώρες. Ο αριθμός των μεταναστών στην Αλβανία υπολογίστηκε μέσω των αδειών διαμονής που εκδόθηκαν για πρώτη φορά από αυτές τις χώρες. Η Αλβανία είχε ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο αριθμό μεταναστών σε σύγκριση με τη Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία και Κοσσυφοπέδιο.

Ως θεμελιώδη παράγοντα, οι ειδικοί της Βιέννης επισημαίνουν το υψηλό επίπεδο φτώχειας, ένα φαινόμενο που εξηγεί τις υψηλές μεταναστευτικές ροές, ιδίως στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι δύο χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην περιοχή και με το υψηλότερο επίπεδο φτώχειας σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και κατά συνέπεια, έχουν τις υψηλότερες μεταναστευτικές ροές


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...