Η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη μαζί με την Τουρκία για οικονομική υποστήριξη για οικογένειες που έχουν ανάγκη (περιλαμβάνουν, εκτός από την υγειονομική περίθαλψη, το κόστος εγκυμοσύνης, γέννησης και υιοθεσίας, τη φροντίδα των παιδιών και τη φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας).
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2021, οι χώρες της ΕΕ δαπάνησαν κατά μέσο όρο 777 ευρώ ανά άτομο για οικογενειακά επιδόματα, από 561 ευρώ το 2011, γράφει η monitor.
Ενώ η Αλβανία ξόδεψε μόνο 45 ευρώ κατά κεφαλήν για άπορες οικογένειες με παιδιά το 2021, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση μετά την Τουρκία με 37 ευρώ κατά κεφαλήν.
Οι χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα ανά άτομο το 2021 ήταν το Λουξεμβούργο (3.611 ευρώ), η Δανία (1.858 ευρώ) και η Γερμανία (1.575 ευρώ). Οι χώρες με τα χαμηλότερα έξοδα ήταν η Βουλγαρία (161 ευρώ), η Ελλάδα (243 ευρώ) και η Ρουμανία (244 ευρώ).
Στην ΕΕ, τα οικογενειακά επιδόματα αντιπροσώπευαν το 8,3% των συνολικών δαπανών για παροχές κοινωνικής προστασίας το 2021. Σε ποσοστιαία βάση, η Πολωνία είχε τις υψηλότερες δαπάνες (15% των συνολικών κοινωνικών παροχών), το Λουξεμβούργο (14,8%) και η Εσθονία (12,8%) κατέγραψαν τις υψηλότερες ποσοστά δαπανών για οικογενειακά επιδόματα.
Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιταλία (4,1%), στην Ολλανδία (4,6%) και στην Κύπρο (4,7%). Η οικονομική στήριξη για φτωχές οικογένειες με παιδιά είναι ένα από τα στοιχεία κοινωνικής προστασίας. Αλλά η Αλβανία προσφέρει επίσης χαμηλή οικονομική προστασία για τον άπορο πληθυσμό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν το 39,2% του προϋπολογισμού τους για την κοινωνική προστασία το 2022, ενώ η Αλβανία ξόδεψε μόνο το 30% του προϋπολογισμού το ίδιο έτος.
Ο τομέας με το μεγαλύτερο βάρος στις δαπάνες του προϋπολογισμού τόσο στην ΕΕ όσο και στην Αλβανία είναι η «Κοινωνική προστασία», με 30 τοις εκατό των γενικών δημόσιων δαπανών το 2022. Σε αυτό το κονδύλι κυριαρχούν οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό ταμείο, καθώς και τα προγράμματα στήριξης της οικογένειας και τα άτομα σε ανάγκη (οικονομική βοήθεια και αναπηρία).
Όμως η Αλβανία διαθέτει από τον προϋπολογισμό της για αυτό το κονδύλι περίπου 9,2 ποσοστιαίες μονάδες κονδύλια λιγότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν συμβουλεύσει την αλβανική κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, προτείνοντας περισσότερα κονδύλια για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία.
Σε συνθήκες γήρανσης του πληθυσμού, μείωσης των γεννήσεων και υψηλής μετανάστευσης, η χώρα αντιμετωπίζει επείγουσες ανάγκες φροντίδας, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Η Αλβανία δεν έχει δημιουργήσει καμία υποδομή για τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη γήρανση της έκρηξης των γεννήσεων τη δεκαετία 1960-70