ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανία και Τουρκία στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην στήριξη άπορων οικογενειών

Αλβανία και Τουρκία στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην στήριξη άπορων οικογενειών

Η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη μαζί με την Τουρκία για οικονομική υποστήριξη για οικογένειες που έχουν ανάγκη (περιλαμβάνουν, εκτός από την υγειονομική περίθαλψη, το κόστος εγκυμοσύνης, γέννησης και υιοθεσίας, τη φροντίδα των παιδιών και τη φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας).

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2021, οι χώρες της ΕΕ δαπάνησαν κατά μέσο όρο 777 ευρώ ανά άτομο για οικογενειακά επιδόματα, από 561 ευρώ το 2011, γράφει η monitor.

Ενώ η Αλβανία ξόδεψε μόνο 45 ευρώ κατά κεφαλήν για άπορες οικογένειες με παιδιά το 2021, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση μετά την Τουρκία με 37 ευρώ κατά κεφαλήν.

Οι χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα ανά άτομο το 2021 ήταν το Λουξεμβούργο (3.611 ευρώ), η Δανία (1.858 ευρώ) και η Γερμανία (1.575 ευρώ). Οι χώρες με τα χαμηλότερα έξοδα ήταν η Βουλγαρία (161 ευρώ), η Ελλάδα (243 ευρώ) και η Ρουμανία (244 ευρώ).

Στην ΕΕ, τα οικογενειακά επιδόματα αντιπροσώπευαν το 8,3% των συνολικών δαπανών για παροχές κοινωνικής προστασίας το 2021. Σε ποσοστιαία βάση, η Πολωνία είχε τις υψηλότερες δαπάνες (15% των συνολικών κοινωνικών παροχών), το Λουξεμβούργο (14,8%) και η Εσθονία (12,8%) κατέγραψαν τις υψηλότερες ποσοστά δαπανών για οικογενειακά επιδόματα.

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιταλία (4,1%), στην Ολλανδία (4,6%) και στην Κύπρο (4,7%). Η οικονομική στήριξη για φτωχές οικογένειες με παιδιά είναι ένα από τα στοιχεία κοινωνικής προστασίας. Αλλά η Αλβανία προσφέρει επίσης χαμηλή οικονομική προστασία για τον άπορο πληθυσμό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν το 39,2% του προϋπολογισμού τους για την κοινωνική προστασία το 2022, ενώ η Αλβανία ξόδεψε μόνο το 30% του προϋπολογισμού το ίδιο έτος.

Ο τομέας με το μεγαλύτερο βάρος στις δαπάνες του προϋπολογισμού τόσο στην ΕΕ όσο και στην Αλβανία είναι η «Κοινωνική προστασία», με 30 τοις εκατό των γενικών δημόσιων δαπανών το 2022. Σε αυτό το κονδύλι κυριαρχούν οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό ταμείο, καθώς και τα προγράμματα στήριξης της οικογένειας και τα άτομα σε ανάγκη (οικονομική βοήθεια και αναπηρία).

Όμως η Αλβανία διαθέτει από τον προϋπολογισμό της για αυτό το κονδύλι περίπου 9,2 ποσοστιαίες μονάδες κονδύλια λιγότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν συμβουλεύσει την αλβανική κυβέρνηση να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, προτείνοντας περισσότερα κονδύλια για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία.

Σε συνθήκες γήρανσης του πληθυσμού, μείωσης των γεννήσεων και υψηλής μετανάστευσης, η χώρα αντιμετωπίζει επείγουσες ανάγκες φροντίδας, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Η Αλβανία δεν έχει δημιουργήσει καμία υποδομή για τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη γήρανση της έκρηξης των γεννήσεων τη δεκαετία 1960-70


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
25 Ιουνίου 2024
Στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, στην περιφέρεια της κοινότητας Πέπελης της Δρόπολης, λειτούργη...
07 Ιουνίου 2024
Έχω την τιμή να γνωρίζω πολύ καλά και τον Φρέντη αλλά και τον Πύρρο. Τους εκτιμώ βαθύτατα και τους δ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...