Οι νέοι Αλβανοί φεύγουν από τη χώρα λόγω των πολύ χαμηλών μισθών
Ένας νέος παίκτης στους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης διεκδικεί θέση και μερίδιο στην αγορά. Πρόκειται για την Αλβανία με την ειδυλλιακή ακτογραμμή, τις χρυσαφένιες παραλίες με καταγάλανα νερά και σε πολλές περιπτώσεις με πλούσια βλάστηση. Μέχρι πρότινος δεν την προτιμούσαν οι τουρίστες όμως αυτό άλλαξε.
«Άκουσα κάτι πρόσφατα, πως η Αλβανία είναι οι Μαλδίβες της Ευρώπης. Και νομίζω ότι έτσι είναι. Γιατί μπορεί κάποιος να πάει στις Μαλδίβες αλλά εδώ θα το κάνει πολύ πιο οικονομικά» λέει ο Μάρκο Λισμπόα, μάνατζερ ξενοδοχείου στο Δυρράχιο.
Το Δυρράχιο και η Αλβανία γενικότερα προβάλλουν τις παραλίες, τον πολιτισμό και την τοπική κουζίνα για να προσελκύσουν τους επισκέπτες.
«Το πολύ ενδιαφέρον με την Αλβανία είναι ότι διεθνώς σχεδόν κανείς δεν μιλάει για την Αλβανία. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες και κάποια βίντεο στο ίντερνετ για την Αλβανία αλλά δεν υπάρχει ακόμα ουσιαστικό μαζικό ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η Αλβανία είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες στην Ευρώπη σε σχέση με τον τουρισμό. Έχει απίθανες παραλίες. Σε σχέση με το φαγητό διαθέτει μία από τις καλύτερες κουζίνες στην Ευρώπη. Εδώ τρώμε φρέσκα ποιοτικά ψάρια και πράγματα που δεν θα βρεις σε άλλες χώρες. Το ψάρι της είναι φανταστικό. Έχω φάει το καλύτερο ψάρι της ζωής μου εδώ» τονίζει ο Μάρκο Λισμπόα, του Melia Resort.
Οι επιχειρηματίες που επικεντρώνονται στον τουρισμό λένε ότι απαιτείται προωθητική ενέργεια της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό. Συμπληρώνουν πως η αιχμή της τουριστικής διαφήμισης θα πρέπει να είναι τα τοπικά προϊόντα και η αλβανική κουζίνα.
«Θα ζητούσα από τους κυβερνητικούς θεσμούς να βάλουν ως προτεραιότητα τα πολύ σημαντικά τοπικά μας προϊόντα. Ένας Ιταλός δεν θα έρθει στην Αλβανία για να φάει ιταλικές τομάτες και ιταλικά τυρία, αλλά θέλει να δοκιμάσει τα φανταστικά εγχώρια προϊόντα» λέει ο Έντουαρτ Σέπα, ιδιοκτήτης τουριστικής επιχείρησης.
Η «πληγή» της έλλειψης προσωπικού
Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως για τον αλβανικό τουρισμό είναι η έλλειψη προσωπικού, λόγω των χαμηλών μισθών. Τα νέα παιδιά φεύγουν από τη χώρα καθώς με μισθό 400 ευρώ στον τουρισμό δεν βλέπουν ευοίωνο μέλλον.
«Η έλλειψη προσωπικού θα έχει άμεσο και μεγάλο αντίκτυπο, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια. Την ώρα που αυξάνονται οι τουρίστες και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους επισκέπτες στο άμεσο μέλλον, καθώς βελτιώνονται οι υποδομές. Υπάρχει ανάγκη για προσωπικό και ειδικά για νέους, αλλά υπάρχει πρόβλημα» λέει η καθηγήτρια Μπρουνίλντα Λικάι.
Όσοι έχουν μείνει στη χώρα, λένε πως αυτοί που φεύγουν από την Αλβανία είναι αφελείς. Θεωρούν πως με την άνοδο του τουρισμού θα υπάρξουν πολλές καλές θέσεις εργασίας και η φυγή στο εξωτερικό δεν σημαίνει αναγκαστικά καλύτερους μισθούς και πιο άνετη ζωή.
«Είναι απλός ο λόγος που φεύγουν. Νομίζουν ότι ο κόσμος τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Δεν έχουν βγει από τη χώρα και γι αυτό πιστεύουν ότι όλα είναι ωραία. Ξεχνούν αυτά που ήδη έχουν εδώ γιατί τυφλώνονται με την ιδέα του εξωτερικού. Πιστεύουν ότι θα πάνε έξω, όπως στη Γερμανία και θα βρουν μόνο καλά πράγματα εκεί. Ξεχνούν τα καλά της Αλβανίας. Ειδικά τώρα με τον τουρισμό, υπάρχουν απεριόριστες ευκαιρίες το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα» λέει ο Βας Χαμίτι, μανατζερ τουριστικού θερέτρου.
Το 2022 η Αλβανία υποδέχτηκε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, αύξηση ύψους 25% σε σχέση με το 2021. Ο τουρισμός στην Αλβανία ισοδυναμεί με το 18% του ΑΕΠ και τα φετινά στοιχεία δείχνουν εκ νέου αύξηση αφίξεων κατά τουλάχιστον 25%.
gr.euronews.com