ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αυστριακή έρευνα: Η Αλβανική οικονομία είναι εξαρτημένη από τον κατασκευαστικό τομέα

Αυστριακή έρευνα: Η Αλβανική οικονομία είναι εξαρτημένη από τον κατασκευαστικό τομέα

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πραγματοποίησε μια εις βάθος ανασκόπηση της αγοράς ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με το νομισματικό ίδρυμα, η αλβανική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τον κατασκευαστικό τομέα. Το 2022, η προστιθέμενη αξία των κατασκευών στο ΑΕΠ ήταν 12%, δύο φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το Κόσοβο έρχεται μετά την Αλβανία με σχεδόν 11%.

Επίσης, η Αλβανία προηγείται στην κατάταξη για επενδύσεις σε στέγαση (μετρούμενα ως ακαθάριστες δαπάνες σχηματισμού κεφαλαίου), στο 12% του ΑΕΠ, γεγονός που δείχνει ότι η στέγαση θεωρείται ως μια μορφή επένδυσης με γρήγορες αποδόσεις έναντι της έλλειψης ανάπτυξης των αγορών κατοικίας. κεφάλαιο.

Πώς όμως χρηματοδοτείται η αγορά ακινήτων στην Αλβανία; Το αυστριακό ίδρυμα σημειώνει ότι το δάνειο που λαμβάνεται για αγορά κατοικίας είναι σχεδόν τέσσερις φορές χαμηλότερο από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά το φαινόμενο κατανέμεται και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Αυστριακή Τράπεζα σημειώνει ότι τα εμβάσματα από τη διασπορά αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης.

Όσον αφορά τις τιμές, η Αλβανία έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη από το 2019 με 90% σύμφωνα με τον δείκτη Fischer της Τράπεζας της Αλβανίας. Στη Σερβία, η αύξηση ήταν κατά 58%, ενώ στη Βόρεια Μακεδονία κατά περίπου 40%.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η BQA, η πλειοψηφία των αλβανικών νοικοκυριών αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών των ακινήτων. Οι προσδοκίες για τις τιμές των κατοικιών, επισημαίνει η έρευνα, σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα αλλά και με τις πληθωριστικές προσδοκίες. Η Αυστριακή Τράπεζα προτείνει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώσουν το έργο τους στον δείκτη τιμών των κατοικιών, λόγω του σημαντικού βάρους του στην οικονομία.

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι οι κατασκευές στην Αλβανία απασχολούν περίπου το 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δείχνοντας από αυτή την άποψη ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας άρα λιγότερο στην πραγματική οικονομία.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...