ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αυξάνεται ο αριθμός των Αλβανών του Κοσόβου που φεύγουν για την ΕΕ

Αυξάνεται ο αριθμός των Αλβανών του Κοσόβου που φεύγουν για την ΕΕ

Τον Δεκέμβριο του 2021, περισσότεροι από 56.000 πολίτες του Κοσόβου υπέβαλαν αίτηση για βίζα στη Γερμανία, πάνω από 6.000 υπέβαλαν στην Κροατία, ενώ χιλιάδες ήταν κι οι αιτήσεις στη Σλοβενία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αριθμός όσων υποβάλλουν αίτηση για να εγκαταλείψουν τη χώρα φαίνεται να αυξάνεται. Η γερμανική πρεσβεία στην Πρίστινα δήλωσε μάλιστα ότι διεξάγει μια ηλεκτρονική κλήρωση για να επιλεγούν εκείνοι που θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εντός του επόμενου μήνα.

«Κάθε μήνας δίνεται αναλόγως, έτσι ώστε στο τέλος του έτους ο αριθμός να έχει φτάσει το πολύ στις 5.500 βίζες που να μπορούν να εκδοθούν για αυτή την κατηγορία», δήλωσε η πρεσβεία.

Ο Τζέτον Μεχμέτι, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο GAP, δήλωσε ότι οι αιτήσεις πολιτών του Κοσόβου στη Γερμανία αντιπροσωπεύουν το 30% όλων των αιτήσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

«Οι πέντε τομείς που εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο αποχώρησης για το εθνικό εργατικό δυναμικό είναι η πληροφορική, η γαστρονομία, η μηχανική και η υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε.

Οι λόγοι αποχώρησης είναι μεταξύ άλλων οι χαμηλοί μισθοί, οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η έλλειψη ευκαιριών.

Ο Μεχμέτι επισήμανε ότι αν η τάση συνεχιστεί, το Κόσοβο θα μείνει χωρίς ειδικευμένους εργαζόμενους σε αρκετούς τομείς.

Η αντιπολίτευση του Κοσόβου επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι επειδή δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος. «Γιατί αυτή η σιωπή; Δεν ήσασταν η κυβέρνηση της ελπίδας; Γιατί τόσοι πολλοί πολίτες σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους;» ρώτησε ο Ραμούς Χαραντινάι, πρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου (AAK).

Η Αλβανία, από την άλλη, εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη στην περιοχή όσον αφορά τα ποσοστά των πολιτών της που εγκαταλείπουν την χώρα τους. Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Αλβανοί, που αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό σημερινό πληθυσμό, έφυγαν σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.

Εν τω μεταξύ, αυξημένος αριθμός πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας επίσης ζήτησε άσυλο στη Γερμανία το 2021. Η Βόρεια Μακεδονία δεν είχε προηγουμένως θέμα με αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τη γειτονική Αλβανία. Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε για το 2021 έναν πρωτοφανή αριθμό αιτήσεων ασύλου, περίπου 4500, ενώ επισήμανε πως ο αντίστοιχος αριθμός στο Κόσοβο στην πραγματικότητα μειώθηκε.

euractiv.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...