Ως ευρωπαϊκή υπόθεση χαρακτήρισε την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, η Ευρωβουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.
Συγκεκριμένα, η κα Ασημακοπούλου ανέφερε ότι τη Δευτέρα δόθηκε δεύτερη αναβολή στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται προφυλακισμένος εδώ και 8 μήνες, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων με το ποσό των 340 ευρώ. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η αναβολή αφορά στο αίτημά του να λάβει περιορισμένη άδεια με σκοπό την ορκωμοσία του, όπως απαιτεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και το δικαίωμά του σε μία δίκαιη δίκη που πηγάζει από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Η Ευρωβουλευτής σημείωσε πως αυτό ζήτησε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, όχι επειδή ο Φρέντη Μπελέρης ανήκει στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, αλλά επειδή πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση σεβασμού του κράτους δικαίου σε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Στη συνέχεια, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μια διμερής υπόθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία και αυτό δεν το αναφέρω επειδή είμαι Ελληνίδα Ευρωβουλευτής. Η υπόθεση Μπελέρη είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση, όπως προκύπτει από το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δικό μας ψήφισμα, της 12ης Ιουλίου 2023, καθώς και από τις συστάσεις της χθεσινής 17ης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας. Και ως ευρωπαϊκή υπόθεση σαφώς έχει επιπτώσεις και στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.».
Η κα Ασημακοπούλου έκλεισε την παρέμβασή της, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ερώτημα: «απέναντι σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση, κύριοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία γίνεται λόγος και στην ετήσια Έκθεσή σας του 2023 για την Αλβανία, ποια είναι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση;».
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,
Χθες δόθηκε δεύτερη αναβολή στην υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, του Φρέντη Μπελέρη ο οποίος κρατείται προφυλακισμένος εδώ και 8 ολόκληρους μήνες με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων με το «ιλιγγιώδες» ποσό, προφανώς αστειεύομαι, των 340 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η αναβολή αφορά στο αίτημά του να λάβει περιορισμένη άδεια με σκοπό να ορκιστεί Δήμαρχος, όπως απαιτεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη που πηγάζει από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Αυτό το ζήτησε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, όχι επειδή ο Φρέντη Μπελέρης ανήκει στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, αλλά επειδή πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση σεβασμού του κράτους δικαίου σε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Δεν είναι μια διμερής υπόθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία, και αυτό δεν το αναφέρω επειδή εγώ είμαι Ελληνίδα Ευρωβουλευτής. Η υπόθεση Μπελέρη είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση, και αυτό προκύπτει από το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δικό μας ψήφισμα, στις 12 Ιουλίου 2023, αλλά και από τις συστάσεις της χθεσινής 17ης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας.
Και ως ευρωπαϊκή υπόθεση σαφώς έχει επιπτώσεις και στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.
Γι' αυτό, αφού σας ευχαριστήσω εσάς κ. Πρόεδρε για την σημερινή συνεδρίαση, αλλά και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση, τη σημερινή, θα ήθελα να ρωτήσω: απέναντι σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση, κύριοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία γίνεται λόγος και στην ετήσια Έκθεσή σας του 2023 για την Αλβανία, ποια είναι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση;
Ευχαριστώ.
Ακολουθεί η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Την υπόθεση Μπελέρη, ξέρετε ότι την έχουμε παρακολουθήσει πολύ στενά. Το θέσαμε επίσης στην ετήσια Έκθεση για τη διεύρυνση, καθώς αφορά στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.
Είπαμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εν εξελίξει έρευνες, αλλά ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε να διασφαλιστεί η τήρηση της δέουσας διαδικασίας.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δομή SPAK για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.