DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Έντι Ράμα: H αλβανική γλώσσα κινδυνεύει να χαθεί

Έντι Ράμα: H αλβανική γλώσσα κινδυνεύεις να χαθεί

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε για τις ανησυχίες του ότι η αλβανική γλώσσα κινδυνεύει λόγω της ψηφιοποίησης, ιδίως των γραπτών μηνυμάτων και του "txt spk".

Κατά τη διάρκεια διαβούλευσης με μαθητές στις 7 Νοεμβρίου, ο Ράμα δήλωσε: "Δεν είναι δύσκολο να με καταλάβετε όταν λέω ότι η αλβανική γλώσσα κινδυνεύει. Τώρα όλοι διαμαρτύρονται, ακόμη και στη Γαλλία, η οποία είναι ένας τόπος όπου η γλώσσα έχει τεράστια σημασία. Διαμαρτύρονται ότι η γλώσσα τους κινδυνεύει. Αλλά η αλβανική γλώσσα βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της κακής χρήσης, αναφερόμενος "σε αυτά τα μηνύματα που έχετε τώρα στις τσέπες σας, με αυτά τα SMS και το WhatsApp... δημιουργείται μια άλλη κουλτούρα επικοινωνίας και γι' αυτό όλοι ανησυχούν για το τι θα συμβεί στη γλώσσα με τη νέα γενιά".

Η αλβανική γλώσσα, ή αλλιώς Shqip, ομιλείται από περίπου 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία.

Καταλαμβάνει ανεξάρτητο κλάδο της οικογένειας των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και δεν έχει στενή συγγένεια με καμία άλλη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Χωρίζεται σε δύο κύριες διαλέκτους, την Gheg, που ομιλείται κυρίως στο βορρά και την Tosk, στο νότο. Μέσα σε αυτές τις δύο διαλέκτους υπάρχουν πολλές περαιτέρω υποδιαλέκτους που μπορεί να διαφέρουν από πόλη σε πόλη.

Το Arbreshe είναι μια άλλη διάλεκτος του Shqip που ομιλείται σε μέρη της Ιταλίας, όπου οι Αλβανοί ζουν εδώ και αιώνες.

Η αλβανική γλώσσα γράφεται με τη λατινική γραφή, αλλά υπήρξαν αρκετές προσπάθειες με την πάροδο των ετών να δημιουργηθούν ξεχωριστές και μοναδικές γλώσσες γι' αυτές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η γραφή Elbasan και η γραφή Vithkuqi, οι οποίες αναγνωρίζονται από το Unicode.

Παρά τις προσπάθειες για την αναβίωση της γνώσης της γλώσσας, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων προς την κυβέρνηση και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, το κράτος έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...