Το βράδυ της 11ης Μαρτίου, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών στη γειτονική Αλβανία, ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης συνελήφθησαν από την αλβανική αστυνομία με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να εξαγοράσουν ψήφους δημοτών. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα και ενώ έχει ήδη εκλεγεί δήμαρχος, ο Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος. Μέσα από το νοσοκομείο των φυλακών υψίστης ασφαλείας των Τιράνων όπου κρατείται, παραχώρησε αποκλειστικά στην «Κ» την πρώτη συνέντευξή του. Περιέγραψε όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της σύλληψής του, μίλησε για τα κίνητρα της εις βάρος του ποινικής δίωξης και έστειλε μηνύματα στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και στους δημότες της Χειμάρρας.
– Κύριε Μπελέρη, κατ' αρχάς πώς είστε; Παραμένετε προφυλακισμένος 50 ημέρες. Ποιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε μέσα στη φυλακή;
– Πατριώτη, είμαι 50 ετών. Οι συνομήλικοί μου και οι μεγαλύτεροι από εμάς τους Ελληνες της Αλβανίας, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στο καθεστώς Χότζα. Για εμάς η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα όπως για εσάς. Είναι ένας διαρκής αγώνας για να τα κατακτήσουμε. Όταν τα έχουμε, βιώνουμε την αγωνία να τα διατηρήσουμε. Για εμένα, μετά την εκλογή μου, δεν έχει καμία αξία το πού είμαι, αλλά πού δεν είμαι. Έπρεπε να είμαι στη θέση μου ως δήμαρχος Χειμάρρας, υπερασπιζόμενος το δίκαιο των συμπολιτών μου, Ελλήνων και Αλβανών. Σε όλη την προεκλογική περίοδο μίλησα ως Αλβανός υπήκοος, που ζητά την πρόοδο και την ευημερία της χώρας του, την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. Ένας ελληνικής καταγωγής Αλβανός πολίτης που αποδίδει στις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας και της αλβανικής κυβέρνησης, την ευκαιρία να πείσει η αλβανική πολιτεία τη διεθνή κοινότητα για το κράτος δικαίου και για τη φιλελεύθερη δημοκρατία που λειτουργεί σε όλη της την επικράτεια.
– Τι συνέβη την παραμονή των αυτοδιοικητικών εκλογών όταν εσείς και ο συνεργάτης σας συλληφθήκατε με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων;
– Τίποτα. Απλά τέλειωνε ο χρόνος που είχε ορίσει το καθεστώς στο παρακράτος για να με εξοντώσει. Χτύπησαν μόλις έμαθαν πόσοι Χειμαρριώτες ετοιμάζονταν να ανέβουν από την Αθήνα να ψηφίσουν και κατάλαβαν ότι χάνουν τη Χειμάρρα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Χειμάρρα δεν περιλαμβάνεται στις αναγνωρισμένες από την Αλβανία μειονοτικές περιοχές. Πέμπτη βράδυ, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, έπειτα από μία εξαντλητική ημέρα, καθόμουν σε ένα καφέ μαζί με τον δικηγόρο μου και έναν ξάδελφό μου, συζητώντας και χαλαρώνοντας. Εκεί με συνέλαβαν με κινηματογραφικό τρόπο σύλληψης διεθνών τρομοκρατών. Ήθελαν να κόψουν το κύμα των συμπατριωτών από την Αθήνα που έρχονταν να ψηφίσουν και να τρομοκρατήσουν τους Αλβανούς συμπολίτες που με στήριζαν. Από τότε με κρατούν προφυλακισμένο και παρεμποδίζουν την ανάληψη των καθηκόντων μου. Σκοπός τους είναι, μετά τη συμπλήρωση τρίμηνης απουσίας μου από τη συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου, να εκπέσω του αξιώματος και να ξαναπροκηρυχθούν εκλογές, σύμφωνα με τον αλβανικό εκλογικό νόμο.
– Υποπέσατε εσείς ή ο συνεργάτης σας σε κάποιο σφάλμα το οποίο άφησε περιθώριο στις αλβανικές αρχές να σας κατηγορήσουν;
– Κανένα. Περίπου 15 ημέρες πριν από τις εκλογές φάνηκε ξεκάθαρα από το πολιτικό κλίμα ότι κερδίζω. Στις δημοσκοπήσεις περισσότεροι από 3 στους 10 ψηφοφόρους του Ράμα και 4 στους 10 ψηφοφόροι αλβανικής καταγωγής ψήφιζαν εμένα και όχι τον εκλεκτό του, με δωδεκαετή θητεία, απερχόμενο δήμαρχο. Τις τελευταίες 7 ημέρες ο ίδιος ο Ράμα εξαπέλυσε μια χυδαία επίθεση εναντίον μου, με ύβρεις και χαρακτηρισμούς ανήκουστους για δημόσιο λόγο, ενώ τα φιλικά στο καθεστώς ΜΜΕ προέτρεπαν σε έκτροπα εναντίον της ελληνικής μειονότητας. Εγώ τον καλούσα να σταθεί στον ρόλο του πρωθυπουργού και τον διαβεβαίωνα ότι την επόμενη ημέρα έχω αντίπαλο μόνον τα προβλήματα και θα προστρέξω να συνεργαστώ με τον ίδιο για όσα χρόνια θα είναι πρωθυπουργός.
Το καθεστώς θέλει ο δήμος Χειμάρρας να παραμείνει οπωσδήποτε στα χέρια του. Εάν αναλάβω τα καθήκοντά μου θα περιέλθουν εις γνώσιν μου αποδεικτικά στοιχεία που σήμερα δεν είναι δημόσια προσβάσιμα. Πρόκειται για αποδεικτικά αρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων και απόδοσής της σε «επενδυτές». Πρόκειται για αποδείξεις εκβιασμών με την απειλή της στέρησης τίτλων ιδιοκτησίας και την υποχρέωση να υπογράψεις προσύμφωνο για να πουληθεί η περιουσία σου σε αυτόν που σου έχουν υποδείξει.
– Πώς σας έχουν φερθεί στην ανάκριση;
– Δεν με έχουν καλέσει έως τώρα σε κάποια ανάκριση. Με κρατούν τόσες εβδομάδες και δεν με έχουν ρωτήσει ούτε το όνομά μου!
Εάν αναλάβω τα καθήκοντά μου θα περιέλθουν εις γνώσιν μου στοιχεία που σήμερα δεν είναι δημοσίως προσβάσιμα. Πρόκειται για αποδεικτικά αρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων και απόδοσής της σε «επενδυτές».
– Έχετε λάβει γνώση της δικογραφίας; Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να μας επισημάνετε που αποδεικνύουν ότι η δίωξη εις βάρος σας δεν υπακούει σε συγκεκριμένα γεγονότα αλλά έχει πολιτικά κίνητρα;
– Οι δικονομικές παραβάσεις είναι πολυάριθμες. Η δικογραφία που μας παραδόθηκε ήταν πρακτικά κενή, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Το κατηγορητήριο βρίθει παρανομιών και πλαστογραφιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποινικό μητρώο μου, που εμπεριέχει, είναι πλαστογραφημένο. Είναι διαφορετικό από αυτό που εκδόθηκε 2 μήνες πριν από τις εκλογές και υποβλήθηκε στην ανώτατη εκλογική επιτροπή. Εκείνο ήταν λευκό, γεγονός που επέτρεψε την ανακήρυξή μου ως υποψηφίου.
Είμαι ο μοναδικός Αλβανός πολίτης, μεταξύ 31 ποινικών υποθέσεων που αφορούν εκλογικά αδικήματα για τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αλλά και ο μοναδικός τα τελευταία 32 χρόνια που γίνονται εκλογές, εις βάρος του οποίου έχει επιβληθεί περιοριστικός όρος «προφυλάκιση» με την κατηγορία ότι ένας υποστηρικτής του μπορεί να εξαγόρασε ψήφους, δηλαδή για το κακούργημα της συναυτουργίας σε εκλογική διαφθορά.
Παρά ταύτα πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές στην Αλβανία. Σύντομα κάποιος δικαστής θα ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο καθεστώς, υπερασπιζόμενος όχι εμένα αλλά το δικαστικό σώμα, τον θεσμό, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
– Ποια είναι τα βαθύτερα αιτία της ποινικής δίωξης; Γιατί το καθεστώς του Έντι Ράμα θέλει πάση θυσία να ελέγξει τον δήμο Χειμάρρας; Ποιο είναι το διακύβευμα; Στοχεύει στην ελληνική μειονότητα ή είναι οικονομικά τα κίνητρα;
– Και τα δύο, αλληλοσυμπληρούμενα. Ευνοούν φιλικούς επενδυτές και αποκόπτουν τον ομφάλιο λώρο των Ελλήνων από την περιοχή, που είναι η πατρική τους περιουσία. Ξεριζώνοντας τους Έλληνες, διασφαλίζουν τα συμφέροντα των συνεταίρων τους. Εμείς θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να προκόβει και τον ελληνισμό να ευημερεί στον τόπο του. Το καθεστώς θέλει να καρπωθεί τη μοναδικότητα του τόπου και να δει τον ελληνισμό να ξεριζώνεται, οριστικά και αμετάκλητα, αφού θα έχει χάσει την πατρική του περιουσία. Σκεφτείτε πόσοι από εσάς ξέχασαν το χωριό τους όταν δεν διατήρησαν εκεί την πατρογονική περιουσία.
Επιπλέον με τη δίωξη και την προφυλάκισή μου το καθεστώς στέλνει ένα μήνυμα στο τώρα και στο μέλλον, ένα μήνυμα για την αποφασιστικότητά του. Η κράτησή μου και η de facto στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, είναι ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης. Θα επικρατήσει ο φόβος ότι όποιος αντιδρά στο καθεστώς θα έχει την ίδια κατάληξη.
– Πιστεύετε ότι η δίωξη και η προφυλάκισή σας λαμβάνουν χαρακτήρα εθνικού θέματος που επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας;
– Κατ' αρχάς, μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας και της ελλαδικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, καθώς επίσης και την Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση, για την έως σήμερα αποφασιστική υποστήριξή τους.
Δεν θέλω να επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η αντιμετώπισή μου από το καθεστώς. Ελπίζω όμως να είναι η ευκαιρία να αλλάξει η Αλβανία τη συμπεριφορά της απέναντι στην ελληνική μειονότητα και να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου, σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία.
– Ποιο το μήνυμά σας στους δημότες της Χειμάρρας και ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης;
– Τους ζητώ να δείξουν υπομονή, να μη χάσουν την πίστη τους στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, να συνεχίζουν να υπερασπίζονται το δίκαιο. Γιατί την 15η Μαΐου στη Χειμάρρα νίκησε η Δημοκρατία. Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά αλλά συμμερίζομαι και όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Για εμένα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όλοι οι πολίτες της Χειμάρρας, και εγώ ως δήμαρχος πρώτος μεταξύ ίσων, σύντομα θα βαδίσουμε μαζί ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί. Προσωπικά παίρνω δύναμη από τη δύναμή τους και αντέχω, ως ένας πολίτης που έμαθε να υπερασπίζεται τις ιδέες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Καλή αντάμωση!
Γιάννης Σουλιώτης / Καθημερινή