DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ολλανδικά εμπόδια στον δρόμο της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

albania-evropi

Πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις για "μπλόκα" στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει σημαντικών ευρωαπαϊκών διεργασιών με αυτό το θέμα, το ερχόμενο δίμηνο.

Ήδη, η Σόφια, αν και στο παρασκήνιο παζαρεύει με τα Σκόπια, "απειλεί" ότι, εάν δεν επιλυθούν οι "ιστορικές" διαφορές των δύο χωρών, δεν θα δώσει την έγκρισή της για να λάβει η Βόρεια Μακεδονία το πολυπόθητο διαβατήριο για την ΕΕ.

Τώρα, σημαντική μερίδα του αντιπολιτευόμενου αλβανικού Τύπου υποστηρίζει πως και η Ολλανδία ορθώνει εμπόδια στον δρόμο των Τιράνων προς την ΕΕ.

Ειδικότερα, σειρά αντιπολιτευομένων εφημερίδων αναφέρει ότι "η Ολλανδία εξακολουθεί να διακατέχεται από έντονο σκεπτικισμό ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και διστάζει πάλι, να δώσει το πράσινο φως για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ – Αλβανίας".

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, "η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί "μη πειστικούς" τους δείκτες που έχει να παρουσιάσει η Αλβανία". Πολύ περισσότερο, ότι, για να πάρει το πράσινο φως, η Αλβανία θα πρέπει να "εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα".

Μεταξύ των άλλων, η Ολλανδία φέρεται να ζητάει την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αλβανία, κάτι που πρακτικά δεν υφίσταται στην βόρειο γείτονα, και κυρίως να προωθηθεί και να εφαρμοστεί η "εκλογική μεταρρύθμιση".

Ο αλβανικός αντιπολιτευόμενος Τύπος σημειώνει ότι "η Ολλανδία είχε προβάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, ενώ αντίθετα είχε δώσει το πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία".

Η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, όπως όλα δείχνουν φέρεται αποφασισμένη να δώσει την έγκρισή της, προκειμένου τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία, να λάβουν το καθεστώς του υποψήφιου κράτους - μέλους της ΕΕ.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όταν πρόσφατα βρέθηκε στα Τίρανα, όπου ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να επιλύσουν τις διαφορές τους, μεταξύ των οποίων την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μια χώρα υποψήφιο κράτος - μέλος της ΕΕ, είναι να έχει επιλύσει τις συνοριακές διαφορές τους με τους γείτονές του, και να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με αυτούς.

Η Αθήνα, πάντως, φαίνεται πως θα δώσει την έγκρισή της για την Αλβανία, αν και το θέμα της επίλυσης των διαφορών των δύο χωρών, ακόμα κι' αν υπογραφεί συνυποσχετικό μεταξύ τους για να καταλήξει στη Χάγη, θα θα πάρει αρκετά χρόνια. Στο μεταξύ, όμως, η Αλβανία θα έχει αποκτήσει το στάτους του υποψήφιου μέλους.

Βέτο

Να σημειωθεί πως τα προηγούμενα χρόνια, οπότε εξεταζόταν το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ (Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας), βέτο είχε προβάλλει το Παρίσι.

Η γαλλική στάση, όπως εκτιμάται, οφειλόταν στο "παζάρι" που γινόταν τότε ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, τόσο για το ποιος θα καταλάβει ποιες θέσεις εντός της Κομισιόν, αλλά και εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων Μακρόν και Μέρκελ ως προς το μέλλον (!) της ΕΕ.

Εκτιμάται, πάντως, πως τώρα το Παρίσι δεν θα αντιτεθεί στην προενταξιακή διαδικασία για τα Τίρανα και τα Σκόπια.

Να σημειωθεί πως και η Ολλανδία είχε ενταντιωθεί στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας, όπως και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, την άκρως προβληματική κατάσταση στην γείτονα χώρα στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου, των ναρκωτικών, κ.ο.κ.


Θανάσης Αργυράκης / lawandorder.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...