DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Ο γιατρός που έγινε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα Πρόεδρος Δημοκρατίας!

​Ο γιατρός που έγινε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα Πρόεδρος Δημοκρατίας!

Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της αλβανικής κοινωνίας όπου η τοξικότητα σε ό,τι αφορά τον Ελληνισμό είναι ποικιλότροπα ενεργή, παραδόξως, έχει σημασία ότι ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, θα είναι από το απόγευμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι είχε επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις μετεκπαιδεύσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ σε στελέχη των στρατών των κρατών-μελών. Ως γιατρός συμμετείχε σε πρόγραμμα που αφορά στην οργάνωση και διαχείριση υπηρεσιών υγείας στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, τα ΜΜΕ και οι αναλυτές στην Αλβανία, αλλά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εκ των υστέρων ανακαλύπτουν ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αλβανίας δεν ήταν αμιγώς στρατιωτικός… αλλά γιατρός!

Κατά συνέπεια, η είδηση δεν είναι ότι ένας στρατηγός τοποθετείται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ότι ένας γιατρός, για τις "ανάγκες" διοίκησης του συμβολικού σε μέγεθος αλβανικού στρατού, είχε προαχθεί εκτάκτως σε στρατηγό! Και τις διαδικασίες με το χαρακτηριστικό του κατεπείγοντος είχε υλοποιήσει τότε ο απερχόμενος πλέον Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα.

Όλα τούτα είναι λεπτομέρειες, με την δική του το καθένα σημασία. Εκείνο όμως που είναι ουσιαστικό είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω γιατρός-στρατηγός είναι επιλογή έκπληξη του Έντι Ράμα με σκοπό να λειτουργήσει στην ουσία ως διακοσμητικό στοιχείο. Λόγω της κατάστασης διάλυσης που επικρατεί στο στρατόπεδο της αλβανικής αντιπολίτευσης και του μπάχαλου στη θεσμική οργάνωση και λειτουργία του αλβανικού κράτους, ο Ράμα κυριαρχεί απολύτως του πολιτικού σκηνικού με όρους απόλυτης εξουσίας.

Στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που είχε προ μηνός ξεκινήσει, δεν είχαν σημασία άλλοι παράμετροι πλην του γεγονότος ότι θα πρέπει ο επερχόμενος να είναι ακριβώς το αντίθετο του Ιλίρ Μέτα σε ό,τι αφορά στην υποταγή του στον Έντι Ράμα. Στην ουσία, ο πρωθυπουργός αναζητούσε άτομο να παίξει τον ρόλο του "υπασπιστή"! Εξ ου και τον εντόπισε στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων.

Πρόεδρος Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρατηγός Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, εκλέγεται με απλή πλειοψηφία των 71 βουλευτών εκ των 140 του σώματος, συνταγματική πρόβλεψη για την τέταρτη ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας, εφόσον έχει αποτύχει η διαδικασία για συναινετική εκλογή με την συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η προσχηματική αναζήτηση κοινής αποδοχής προσώπου ξεπεράστηκε εύκολα από την κυβέρνηση, καθώς στην αντιπολίτευση επικρατεί εμφύλιος και δεν υφίσταται ούτε το ελάχιστο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεννόησης μεταξύ των "μεταρρυθμιστών" και του "ανεπιθύμητου για τις ΗΠΑ" πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Ο Έντι Ράμα δεν έχει κρύψει την πρόθεση του να χρησιμοποιήσει και στηριχτεί με πρώην στρατιωτικούς. Στην δεύτερη θητεία του σχεδόν όλοι (12) οι διορισμένοι απ' την κυβέρνηση Περιφερειάρχες ήταν απόστρατοι συνταγματάρχες, αλλά και εν ενεργεία αξιωματικοί. Ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών, Σάντερ Λέσι, είχε κώλυμα με τον διορισμό του, επειδή ήταν εν ενεργεία στρατηγός και δεν μπορούσε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα!

Από συνταγματικής απόψεως έχει σημασία η επιλογή του Έντι Ράμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η διαδικασία αποστράτευσης του Μπαϊράμ Μπεγκάι απαιτεί την τυπική επικύρωση από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ότι ο Μπαϊράμ Μπεγκάϊ θα είναι πολιτικά υποτελής του πρωθυπουργού δεν προκύπτει μόνο από τις τραγελαφικές σκηνές (προβλήθηκαν χθες μέσω του web καναλιού ERTV που ελέγχεται από τον Έντι Ράμα) όταν παρουσιάστηκε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο για να ενημερωθεί σχετικά μετά την δημόσια ανακοίνωση του ονόματος του!

Υπενθυμίζουμε προ μηνών δημοσιεύματα του ελληνικής καταγωγής πρώην υπουργού Παιδείας Γκεντς Πόλο για τη διαχείριση ακινήτων σε ναυτικές βάσεις με τεράστια αξία επενδυτικής αξιοποίησης. Όπως προκύπτει και από εκείνες τις καταγγελίες, αλλά και άλλες περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός μυεί στο σύστημα εξουσίας του αξιωματικούς με μεθόδους που παραπέμπουν σε συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα. Στην ουσία πρόκειται για εκβιασμούς και για ομερτά.

Συγκεκριμένα, "στρατηγικοί επενδυτές" είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εκτάσεις πέριξ ναυτικών βάσεων στον Κόλπο του Αυλώνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πελάτες της κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου με κριτήρια που έχει διδαχθεί κατά την σταδιοδρομία του ως δικηγόρος στην Ιταλία. Η απαλλοτρίωση, όμως, αυτών των εκτάσεων χρειαζόταν υπογραφή του Γενικού Επιτελείου. Ο γιατρός-στρατηγός δεν χάλασε το χατίρι του πρωθυπουργού, ο οποίος τον αντάμειψε, κάνοντάς τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα!

Ο γιατρός-στρατηγός, λοιπόν, είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πτώση του κομμουνισμού, εάν θεωρηθεί πρώτος ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργασίας Ραμίζ Αλία που θήτευσε με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Δεκέμβρη του 1990 έως τον Απρίλη του 1992. Ακόμη δύο προέρχονταν από τις ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για τον μηχανικό οχυρωματικών έργων, Αλφρέντ Μωυσή και τον προ ημερών αποθανόντα αξιωματικό του Πεζικού Μουγιάρ Νισάνι.


Μπέτσης Ορφέας /slpress.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...