DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η κρούση του Ράμα στον Τάβο για μεταβατικός Δήμαρχος Χιμάρας

Η κρούση του Ράμα στον Τάβο για μεταβατικός Δήμαρχος Χιμάρας - Τάβος μόνον με την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας

Παραμονές των Χριστουγέννων ο πρώην υπουργός και βουλευτής Δρόπολης επί πολλά χρόνια, Βαγγέλης Τάβος, προβεβλημένο μέλος της ελληνικής μειονότητας και ιδιώτης γιατρός σήμερα, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Εντι Ράμα, ο οποίος του ζήτησε να συναντηθούν για «έναν καφέ» στα Τίρανα. Ο Τάβος, με καταγωγή από τους Γεωργουτσάτες, αποδέχθηκε την πρόσκληση, μολονότι οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν κάκιστες από την εποχή που ο ομογενής είχε αποχωρήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να συστρατευθεί με τον Ιλίρ Μέτα στην ίδρυση του κόμματος της Σοσιαλιστικής Ολοκλήρωσης. Είχε προηγηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου ένα άλλο τηλεφώνημα του Ράμα στον Τάβο, αυτή τη φορά σε ανθρώπινο επίπεδο, για ένα δυσάρεστο γεγονός και συγκεκριμένα τον θάνατο της κόρης του σε τροχαίο δυστύχημα. Οι σχέσεις τους, ωστόσο, παρέμεναν στην «κατάψυξη».

Παρά ταύτα, Ράμα και Τάβος συναντήθηκαν σε γνωστό καφέ της αλβανικής πρωτεύουσας και εκεί ο Αλβανός πρωθυπουργός, αφού του εξέφρασε τη βούλησή του για άρση του αδιεξόδου με την Αθήνα, φέρεται να του ζήτησε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνοντας για ένα εξάμηνο μεταβατικός δήμαρχος της Χειμάρρας. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του Τάβου, ο Ράμα του εξήγησε πως στο διάστημα που εκείνος θα ασκεί καθήκοντα δημαρχεύοντος θα έχει ολοκληρωθεί η δίκη, και αν ο Μπελέρης αθωωθεί θα αναλάβει δήμαρχος, διαφορετικά θα προκηρυχθούν στον Δήμο Χειμάρρας νέες εκλογές.

Ο Τάβος, κατά τις ίδιες πηγές, εξήγησε στον συνομιλητή του ότι δεν πρέπει να ξεχνάει πως ο ίδιος κατάγεται από τη Δρόπολη και όχι τη Χειμάρρα, για να εισπράξει την απάντηση πως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο. Όπως του είπε, «και άλλα στελέχη της μειονότητας δεν είναι από τη Χειμάρρα, αλλά πολιτεύονται εκεί».

Ο Τάβος δεν απέρριψε την πρόταση και φέρεται να δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Του ξεκαθάρισε όμως ότι θα την αποδεχόταν μόνο στην περίπτωση που θα ήταν αποδεκτή και από την ελληνική πλευρά, ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται επ' ουδενί να υπογράψει απόφαση ή οποιοδήποτε έγγραφο που μπορεί να έχει σχέση με τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Πάντα σύμφωνα με όσα ανέφερε σε στενούς συνεργάτες του το έμπειρο στέλεχος της ελληνικής μειονότητας, ο Ράμα δεν απέρριψε το σκεπτικό του και κατόπιν αυτού ο Τάβος ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση, πλην όμως έως προχθές Παρασκευή οι πληροφορίες ανέφεραν πως το θέμα παραμένει ανοικτό, καθώς η Αθήνα φέρεται να μην έχει ενημερωθεί επισήμως από την αλβανική πλευρά.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν παράλληλα ότι «προφανώς το πρόσωπο που θα επιλεγεί δεν μπορεί να είναι του περιβάλλοντος Ράμα, αλλά πρέπει να είναι κατά το δυνατόν πιο κοντά στις θέσεις της μειονότητας», ενώ δεν απέκλειαν το πρόσωπο αυτό να είναι ο Τάβος, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από τα Τίρανα. Κατά τα φαινόμενα, η αλβανική πλευρά προσπαθεί να βρει λύση στην υπόθεση Μπελέρη χωρίς τον Μπελέρη, βολιδοσκοπώντας και άλλα πρόσωπα της μειονότητας πέραν του Τάβου, με την πλευρά του προφυλακισμένου δημάρχου να επιχειρεί να κάψει κάθε σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύονται και οι πληροφορίες περί παραίτησης του υπηρεσιακού δημάρχου και εκλεκτού του Εντι Ράμα, Γιώργου Γκόρου, τις οποίες όμως διέψευσε ο ίδιος. Ταυτόχρονα υπήρξε δήλωση Μπελέρη από τη φυλακή ότι ο υπηρεσιακός δήμαρχος θα πρέπει να προέλθει μόνο από το νικηφόρο ψηφοδέλτιό του, θέση με την οποία δείχνει να συντάσσεται και η Αθήνα, αλλά απορρίπτει η αλβανική πλευρά.

Κρίσιμη καμπή

Οι πάντες, πλέον, συμφωνούν ότι η «υπόθεση Μπελέρη» βρίσκεται στην πιο λεπτή και κρίσιμη φάση της και στο βάθος δεν αποκλείουν το αδιέξοδο.

Εξ ου και αναζητούνται παρασκηνιακά, και από τις δύο πλευρές, βαλβίδες αποσυμπίεσης, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεχιζόμενη δίκη στο ειδικό δικαστήριο των Τιράνων, το οποίο, πάντως, την Πέμπτη απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης Μπελέρη για μετατροπή της προφυλάκισης σε κατ' οίκον περιορισμό.


Σταύρος Τζίμας / kathimerini.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

04 Ιουνίου 2024
Σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας τη...
19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...