DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η αναγνώριση Ελληνικότητας της Βορείου Ηπείρου…

Η αναγνώριση Ελληνικότητας της Βορείου Ηπείρου…

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

 Γράφει ο Αντώνης Υφαντής

Με την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια διεθνείς τίτλους, οι οποίοι αναγνωρίζουν την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου.

Πριν τεθεί οριστικά «ταφόπλακα» στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα καιρός να αφυπνιστούν και να δραστηριοποιηθούν Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις, πνευματικοί άνθρωποι της Ηπείρου, η Βορειοηπειρωτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, η πολιτική ηγεσία κλπ. Με την έναρξη των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις εξελίξεις που τρέχουν, απαιτείται επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος για την Βόρειο Ήπειρο έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. Οι διεθνείς αυτοί τίτλοι αναγνώρισης της ελληνικότητας της Βορείου Ηπείρου είναι οι εξής:

1. Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας (Μάϊος 1914):
Μετά τον θριαμβευτικό Αγώνα των Βορειοηπειρωτών για την άδικη απόφαση των τότε Μεγάλων Δυνάμεων να παραχωρηθεί η Βόρειος Ήπειρος στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος, οι Μεγάλες Δυνάμεις ήρθαν σε διαπραγματεύσεις με αντιπροσώπους της Αυτονόμου Κυβέρνησης και στις 9/17 Μαΐου 1914 υπογράφθηκε στην Κέρκυρα το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η Βόρειος Ήπειρος γινόταν Αυτόνομη και εξασφαλιζόταν ειδική διοικητική οργάνωση των επαρχιών Αργυροκάστρου και Κοριτσάς. Αναγνωριζόταν ο ελληνικός χαρακτήρας της Βορ. Ηπείρου και το δικαίωμά της να αυτοδιοικείται. Το Πρωτόκολλο αυτό εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις της Μ. Βρετανίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας. Η αλβανική κυβέρνηση αναγνώρισε πλήρως το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και το υπέγραψε.

2. Η Πρόσκληση της Ελλάδας να ανακαταλάβει τα εδάφη της Βορείου Ηπείρου: Τον Οκτώβριο του 1914 οι Μεγάλες Δυνάμεις προσκάλεσαν την Ελλάδα να ανακαταλάβει την Βόρειο Ήπειρο, με σκοπό να επιβάλει την διαταραχθείσα τάξη. Η ανακατάληψη των βορειοηπειρωτικών εδαφών αποτελεί την πιο επίσημη διεθνή αναγνώριση για το δικαίωμα που έχει η Ελλάδα να ενδιαφέρεται για τους ελληνικούς πληθυσμούς που ζουν στις περιφέρειες Αργυροκάστρου και Κοριτσάς.

3. Η μυστική συμφωνία του Λονδίνου:
Το Μάρτιο του 1915 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μια μυστική συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων. Το άρθρο 7 της συμφωνίας αυτής διαλαμβάνει την απόδοση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα.

4. Η συμφωνία Βενιζέλου – Τιτόνι: Τον Ιούλιο του 1919 συμφωνήθηκε ο καθορισμός των συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας. Με το άρθρο 8 της συμφωνίας «η Ιταλία αναλαμβάνει να υποστηρίξει εις την Διάσκεψιν των ελληνικήν αίτησιν, την αφορώσαν την προσάρτησιν της Ν. Αλβανίας – Βορ. Ηπείρου εις την Ελλάδα».

5. Η Απόφαση του Ανωτάτου Διασυμμαχικού Συμβουλίου κατά του Ιανουαρίου του 1920.

6. Η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας:
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή της Αμερικανικής Γερουσίας, που πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο του 1920 «η Βόρειος Ήπειρος και τα Δωδεκάνησα… δέον ν' αποδοθούν υπό της Συνδιασκέψεως εις την Ελλάδα και αποτελέσουν αναπόσπαστον μέρος του Ελληνικού Βασιλείου».
Η άποψη αυτή της Αμερικανικής Γερουσίας για την Βόρειο Ήπειρο ανανεώθηκε και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, με σχετικό ψήφισμα της Αμερικανικής Γερουσίας, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 1946.
**
Δυστυχώς, παρά τους διεθνείς τίτλους ελληνικότητας, η Βόρειος Ήπειρος επιδικάστηκε στο αλβανικό κράτος και οι βορειοηπειρώτες βιώνουν μέχρι σήμερα την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα σε ένα περιβάλλον όχι και τόσο φιλικό.


πηγή: Πρωϊνός Λογός


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

17 Νοεμβρίου 2024
Λαμπρό κεφάλαιο του Ελληνισμού, με καθοριστική συμβολή στη φιλία και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδα...
16 Νοεμβρίου 2024
Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της ...
06 Νοεμβρίου 2024
Ο απόδημος ελληνισμός και τα ζητήματα που τον αφορούν, αποτελούν μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα, ...
12 Οκτωβρίου 2024
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρ...