DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Γιορτάστηκε η 33η επέτειος της ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα

Γιορτάστηκε η 33η επέτειος της ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα

Την ηρωική Χιμάρα επέλεξε το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας για να εορτάσει την 33η επέτειο από την ίδρυση της πολιτικό-κοινωνικής ς Οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, που ιδρύθηκε την 11η Ιανουαρίου 1991 στη Δερβιτσιάνη.

Ο εορτασμός στη Χιμάρα, αυτή τη χρονιά, έχει το δικό του συμβολισμό. Ν' ανεβάσει το γόητρο της Χιμάρας κι όλης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ν' αναδείξει τον παλμό που κρύβουν μέσα τους οι καρδιές των Χιμαριωτών, ένας παλμός που τον ανέδειξαν με την ψήφο τους, την 14 Μαΐου, προς τον δικό τους άνθρωπο, τον δικό τους υποψήφιο, τον Φρέντη το Μπελέρη, με τις διαμαρτυρίες τους για την άνομη φυλάκιση του εκλεγμένου πια δημάρχου τους, με την αντίστασή τους στις Αρχές, την αστυνομία και του καθενός που προσβάλει την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Όπως το έχουν αποδείξει στους αιώνες, για να κρατήσουν τη Χιμάρα ελεύθερη, ανεξάρτητη και αδούλωτη, όπως το έχουν αποδείξει με τις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου 1945, που καταμαύρισαν την κάλπη, μια έντονη διαμαρτυρία για το νέο κομουνιστικό καθεστώς που ήθελε να επιβάλλει ο νέος δικτάτορας της Αλβανίας.

Το απέδειξαν και την 14 Ιανουαρίου, όπου γέμισαν από άκρη σε άκρη την αίθουσα της εκδήλωσης, χωρίς να σταματήσουν να φωνάζουν «Η Χιμάρα είναι εδώ, με το Φρέντη αρχηγό».

Με ένα μεγάλο φωτεινό φόντο, με το έμβλημα της Ομόνοιας, η γραμματέας του παραρτήματος Ομόνοιας Χιμάρας, Ελένη Οδυσσέα, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους , εύχοντάς τους χρόνια πολλά και στην Ομόνοια, να χιλιάσει.

Μαζί με τους εκατοντάδες Χιμαριώτες και εκπροσώπους από διάφορα μέρη της ΕΕΜ, έλαβαν μέρος και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Κωνσταντίνα Καμίτση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Σαχαρίδης, ο Γ. Πρόξενος Ελλάδος στην Κορυτσά, Νίκος Γιοτόπουλος, ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Ιωάννης Τζίμερης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τέως βουλευτής Μάριος Κάτσης, μέλη του Γενικού Συμβούλιου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαιρέτησαν την επέτειο η πρέσβης, κ. Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη.

Χαιρέτησαν ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ομόνοιας ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους του Πρόεδρου κ. Τασούλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τζίμερης , ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας Παραρτήματος Χιμάρας, Χαράλαμπος Μπρίγκος, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, ο οποίος ανακοίνωσε και το ψήφισμα του Γενικού Συμβούλιου, για τα τεκτενόμενα στο χώρο της ΕΕΜ και την φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Φρέντη Μπελέρη, που προϋπόθεση της Ελλάδας: μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντης Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνουν σεβαστά, τόσο το δικαίωμά του δε δίκαιη δίκη, όσο και το τεκμήριο της αθωότητας..

Τεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα συνόδευσαν το μήνυμα που έστειλε ο φυλακισμένος Δήμαρχος Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης, για την 33η επέτειο της Ομόνοιας και που ανάγνωσε ο γιος του Πέτρος, όπου ανάμεσα στ' άλλα τονίζει: «Αν και βρίσκομαι εδώ και οχτώ μήνες στη φυλακή, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ, γιατί στις 14 Μαΐου αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, κερδίσαμε, ταπεινώσαμε το καθεστώς και το κάναμε να τρέμει. Αφού το κάναμε μια φορά, μπορούμε να το ξανακάνουμε όποτε ξαναχρειαστεί.

Ένα να θυμάστε, ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την χαραυγή. Δόξα και τιμή στους ιδρυτές και αγωνιστές της Ομόνοιας! Καλή δύναμη! Καλό αγώνα!

Η ιωβηλαία εκδήλωση έκλεισε με τον ψαλμό του Εθνικού μας Ύμνου, απ' όλη την αίθουσα και με την ευχή «Να χιλιάσει!»

Βαγγέλης Παπαχρήστος 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...