DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Άγκυρα

Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα

Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα, ενώ αρκετές από τις επιμέρους διμερείς επαφές δεν έχουν γίνει αντιληπτές και προφανώς δεν έχουν τύχει περαιτέρω ενδοσκόπησης και ανάλυσης.

Βοσνιακές αλλά και κοσοβαρικές εφημερίδες αφιερώνουν άρθρα στα οποία επισημαίνουν ότι τα Τίρανα και η Αγκυρα -πέραν των γνωστών πολιτικοοικονομικών επαφών -έχουν και δοσοληψίες σε πολλά άλλα θέματα.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η υγειονομική συνεργασία έχει προχωρήσει πάρα πολύ (εμβόλια, νοσοκομειακή υποστήριξη, αποστολή στρατιωτικών γιατρών, αυξημένος αριθμός Αλβανών αξιωματικών που θα παρακολουθήσουν τουρκικά στρατιωτικά κολέγια κ.ά.), ενώ πρωτοστατεί και κυριαρχεί το συμβόλαιο των 8 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια από την Αλβανία 8-10 τουρκικών επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων/drones (οι Τούρκοι τα ονομάζουν SIHA), για τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών.

Πηγές στα Τίρανα αναφέρουν ότι προσωπικά ο Ερντογάν ζήτησε από τον Εντι Ράμα να εγκατασταθούν/φιλοξενηθούν στη χώρα της Αδριατικής 25 κορυφαία στελέχη της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που βρίσκονται επί 8 χρόνια στην Τουρκία, ενώ τα σχετικά έξοδα θα καλύψει το Εμιράτο του Κατάρ. Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει, λόγω της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων της Αγκυρας με το Κάιρο, να μεταφέρει τα ηγετικά στελέχη της πανίσχυρης ισλαμικής ριζοσπαστικής οργάνωσης στα Τίρανα.

Ασφαλώς για τον Ερντογάν η κίνησή του ενέχει «δυσχέρειες», γιατί μετά το 2013 έχει εμφανιστεί ως προστάτης της Αδελφότητας, ενώ το κυβερνών κόμμα ΑΚP διατηρεί διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις με τη γνωστή ιστορική σουνιτική ριζοσπαστική οργάνωση. Λόγω των πολύ ισχυρών πολιτικών δεσμών της Τουρκίας με το Κόσοβο, ο Ερντογάν ήρθε και σε επαφή με ηγετικά στελέχη των Αλβανοφώνων στην Πρίστινα και στο Πρίζρεν, αλλά δεν έλαβε εδώ και 4 εβδομάδες κάποια ξεκάθαρη απάντηση (αν και είναι προς το αρνητικό), ενώ πηγές του ΝΑΤΟ στην περιοχή (δηλαδή της KFOR) έχουν επισημάνει ότι «προηγούνται θέματα ασφαλείας». Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές επαφές έλαβαν χώρα στο Πρίζρεν, όπου επί δεκαετίες ζούνε οικογένειες τουρκικής καταγωγής, ενώ εκεί εδρεύει το μεγαλύτερο τμήμα της στρατιωτικής δύναμης της Αγκυρας που ανήκει στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ.

Αν και τα Τίρανα στο παρελθόν εξυπηρέτησαν τους Αμερικανούς στο να δεχθούν μερικές εκατοντάδες στο έδαφος της Αλβανίας προερχόμενους από τους Ιρακινούς αντι-Ιρανούς MEK (διαβιούν στα βόρεια των Τιράνων), η περίπτωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι πιο προβληματική, γιατί μπορεί η αλβανική πολιτική ηγεσία να εμπλακεί ευρύτερα στις γεωπολιτικές αναθεωρήσεις του Ερντογάν.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ν. Παναγιωτόπουλος: Καλύτερη από ποτέ η στρατηγική...
Γαλατασαράι: Ανακοίνωσε θετικά κρούσματα σε παίκτε...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Δεκεμβρίου 2021
Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σ...
24 Νοεμβρίου 2021
Την ίδρυση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικήςκαι, μετά την δι...
22 Νοεμβρίου 2021
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια απευθύνει η Διοικούσα Επ...
13 Νοεμβρίου 2021
Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφό...